Lite tankar kring alla "SSK:are"

MrMadhawk rapporterade i förmiddags att Tim Heed är ytterst nära att krita på ett kontrakt med Malmö Redhawks. Att ännu en spelare som representerat Södertälje är på väg in innebär givetvis ramaskri från en del runt om i vårt avlånga land.

 

Visst har Stefan Nyman värvat många med förflutet i Kringelstaden, men kommentarer som att det är svagt av SSK:arna att inte stanna kvar när de har spelat ner klubben i HockeyAllsvenskan är bara löjliga. För om vi tänker efter, hur många av de invärvade SSK:arna fanns egentligen på isen under Kvalserien 2011?

 

Jo, Pontus Sjögren och Robert Carlsson. Eventuellt får vi även lägga till Tim Heed på denna korta lista. Övriga tre, Daniel Josefsson, Tomas Kollar och Linus Klasen, har inte varit i närheten av att representera Södertälje under den senaste säsongen – och därmed faller argumentet ovan.

 

Om vi tittar runt i övriga Hockeysverige, och försöker se hur det ser ut i andra klubbar. Ja, då hittar vi nio spelare med AIK-anknytning i Almtuna och i Brynäs hittar vi sex spelare med förflutet i Leksand.

 

I’ll rest my case!

 

/Winnberg


Tim Heed på ingång trots allt

MrMadhawk.se går i dag ut med att den unge Södertäljebacken Tim Heed ska ha bestämt sig för att representera Malmö Redhawks till hösten. 20-åringen har uppgetts haft störst intresse från Skellefteå, Malmö och Södertälje. Den högerskjutande offensiva backen skulle passa utmärkt just med sin klubbfattning och spelskicklighet, däremot är det lite förvånande att ytterligare en offensiv kraft kommer in på försvarssidan.

Heed slog igenom 2009/2010 i SSK. På 27 elitseriematcher noterades han för 10 poäng och senare i kvalspelet blev det fyra assist. Den gångna säsongen blev det allt mindre istid i Tälje och därför lånades han ut till Växjö Lakers. Succén var omfattande och 23 pinnar på 29 matcher vittnade om den offensiva kapaciteten.

Ska bli väldigt intressant att följa hur lagledningen kommer resonera kring backsidan i och med att det redan finns offensiva krafter i J.D. Forrest, Tero Konttinen, Daniel Josefsson och till viss del Robin Weihager. Det kommer att finnas gott om alternativ för powerplay, frågan är väl snarare hur strukturen i spelet kommer se ut fem mot fem.

Jag avvaktar med ytterligare spekulationer tills det är officiellt presenterat.
Men Tim Heed ser jag som en riktigt intressant potentiell värvning.

/Olsson

Klarhet kring Stenbecks ägande

Som jag skrev i går så var jag osäker på huruvida den kvarvarande 51-procentsregeln på något sätt skulle komma att påverka Hugo Stenbecks inflytande i och ägande av Malmö Redhawks. Därför ställde jag också frågan rakt ut till Sydsvenskans Kent Jönsson och han kom, som vanligt, med ett redogörande svar som gör att jag nu har full koll på läget.

 

Malmö Redhawks Holding AB äger 91 % av aktierna i Malmö Redhawks Ishockey AB. Hugo Stenbeck äger sedan 51 % av aktierna i själva holdingbolaget, vilket då också leder till att han är majoritetsägare i klubben. Men han kan inte ensam bestämma vad han vill gör med klubben/bolaget.  Den ideella föreningen, Ishockeyföreningen Malmö Redhawks, äger förvisso bara 9 % av aktierna i Malmö Redhawks Ishockey AB, men man har röstmajoritet på bolagsstämman.

 

Således är det också helt grönt vad gäller 51-procentsregeln, då den ideella föreningen kontrollerar en majoritet av rösterna i Malmö Redhawks Ishockey AB.

 

/Winnberg


Glöm inte era mödrar!

Ni glömmer väl inte bort att gratulera era mödrar i dag. Personligen har jag världens bästa mamma och självklart ska hon firas!

 

# # #

 

Brynäs- och VM-stjärnan, nu känner jag mig nästan som en kvällstidningsjournalist, Jacob Silfverberg har bestämt sig för att skjuta upp NHL-äventyret ytterligare en säsong och stannar hemma i Elitserien även över 2011/2012. De svenska Elitseriearenorna får därmed besök en av seriens större attraktioner ytterligare ett par gånger innan Ottawa Senators kommer att få dra nytta av Silfverbergs tjänster.

 

# # #

 

Riksidrottsförbundet, RF, hade i dag en stämma där man röstade igenom en bibehållen 51-procentsregel. Jag vet inte riktigt om detta på något sätt påverkar Malmö Redhawks. Hugo Stenbeck är som bekant majoritetsägare, men att 51-procentsregeln fortfarande finns kvar borde det betyda att han endast har en majoritet av aktierna, men att klubben fortfarande har en majoritet av rösterna. Finns det någon kunnig läsare som har koll i detta ämne? Jag känner att jag egentligen borde vara mer insatt i detta med tanke på att jag faktiskt studerar just ekonomi, men icke sa nicke! Enlighten me!

 

/Winnberg


Fint slut på fin match

Kvällens Champions League-final var sannerligen en underhållande tillställning. Barcelonas uppvisning var av sällan skådat slag – och detta mot laget som kanske ändå är närmast ”Barcas” kapacitet. Tänker inte gå in så mycket på själva matchen, detta är ju trots allt en hockeyblogg i första hand, men gesten att låta den tidigare cancersjuke Eric Abidal lyfta pokalen var oerhört stort att skåda.

 

 

/Winnberg


En jätteinventering av "Babyhawks"

MrMadhawk slog nyss ner på det faktum att Robin Alvarez är den enda spelare i Malmö Redhawks trupp som finns kvar sedan den magiska ”Babyhawks”-våren 2009. Vad hände egentligen med laget som hänförde hela Malmö Stad?

 

Målvakter

Alexander Bengtsson, då 18 år

Nuvarande klubb: IK Oskarshamn

Kommentar: Den unge målvakten lyftes upp i A-truppen för att backa-upp Markus Svensson, som var given mellan stolparna den våren. Han fick förtroendet i en match, borta mot Nybro, och svarade då för en stabil insats i 4-4-matchen som sedan avgjordes på straffar – men då var det ”Mackan” som vaktade Malmös mål. Malmö gjorde rätt som placerade Alexander i en annan klubb den efterföljande säsongen. Det ska bli spännande att se om han kan göra sig ett namn i allsvenskan under årets säsong.

Statistik Babyhawks

Matcher: 1

Insläppta mål per match: 3,69

Räddningsprocent: 87,50 %

 

Markus Svensson, då 24 år

Nuvarande klubb: AIK IF

Kommentar: Markus Svensson värvades till säsongen 2008/2009 in som tredjemålvakt bakom Henrik Karlsson och Jani Hurme. När Karlsson försvann till Södertälje och Hurme drogs med skadebekymmer så var det Svensson som fick kliva in i rollen som förstekeeper – och som han gjorde det. Svenssons storspel var en viktig nyckel i att ”Babyhawks” var nära att ta sig till play-off. Markus lämnade för någon månad sedan för Elitseriespel i AIK, utan tvekan en spelare som Redhawks ville behålla.

Statistik Babyhawks

Matcher: 8

Insläppta mål per match: 1,68

Räddningsprocent: 92,53 %

 

Backar

Niklas Arell, då 18 år

Nuvarande klubb: Bofors IK

Kommentar: Juniorbacken fanns med i laguppställning i ett par matcher, men hade inte särskilt mycket istid under denna tid. Fick ett A-lagskontrakt till den efterföljande säsongen, men gavs aldrig en ordentlig chans och lämnade för spel i Norge. Är nu tillbaka i Allsvenskan för spel i Bofors. Blir spännande att följa hans framfart i de värmländska skogarna.

Statistik Babyhawks

Matcher: 7

Mål: 0

Assist: 0

Poäng: 0

Utvisningsminuter: 0

 

Anton Blomqvist, då 18 år

Nuvarande klubb: Springfield Falcons

Kommentar: ”Blomman” blev snabbt en publikfavorit tack vare sin tuffa och orädda spelstil. Fick A-lagskontrakt till den efterföljande säsongen och var Redhawks troget fram till och med årets säsong. Tog aldrig det sista klivet i utveckling här på hemmaplan och karriären går nu vidare i Nordamerika i Columbus Blue Jackets organisation – något som utan tvekan var det bästa tänkbara för såväl Malmös som Antons del.

Statistik Babyhawks

Matcher: 9

Mål: 0

Assist: 3

Poäng: 3

Utvisningsminuter: 4

 

Daniel Casselståhl, då 36 år

Nuvarande klubb: - (Slutat)

Kommentar: Backen som alltid spelade med hjärtat utanpå tröjan och spelaren som var beredda att offra vilken kroppsdel som helst för att täcka ett skott och därigenom undvika ett baklängesmål. Casselståhl spelade ännu en säsong med Redhawks innan han lade skridskorna på hyllan och flyttade hem till Gävle, efter att ha erbjudits något av ett ”skambud” av Malmö.

Statistik Babyhawks

Matcher: 8

Mål: 2

Assist: 3

Poäng: 5

Utvisningsminuter: 0

 

Jesper Damgaard, då 33 år

Nuvarande klubb: - (Slutat)

Kommentar: Lagkaptenen som inte alls svarat upp till de ganska högt ställda förväntningarna tidigare under säsongen. Var under den här eran en helt annan spelare som helt plötsligt var precis den klippa många trodde att han skulle vara redan från dag ett. ”Faxe” har sedan ”Babyhawks” varit Malmös spelare, men tvingades lägga skridskorna på hyllan under den gångna säsongen som en följd av ännu en hjärnskakning.

Statistik Babyhawks

Matcher: 8

Mål: 2

Assist: 5

Poäng: 7

Utvisningsminuter: 6

 

Fredrik Eriksson, då 25 år

Nuvarande klubb: Frölunda Indians HC

Kommentar: Lagets store backstjärna, som stannade kvar trots anbud från andra klubbar. Var en av de mest tongivande och snittade över en poäng per match under ”Babyhawks”. Spelade ännu en säsong i Malmö och lämnade sedan för spel i den tyska högstaligan. Malmö ville utan tvekan behålla #71.

Statistik Babyhawks

Matcher: 8

Mål: 4

Assist: 5

Poäng: 9

Utvisningsminuter: 12

 

Tim Lundin, då 19 år

Nuvarande klubb: Tranås AIF

Kommentar: Juniorback som fyllde upp i laguppställning. Utvecklades inte på det sätt som man förväntat sig och gick efter säsongen vidare till spel i Division I.

Statistik Babyhawks

Matcher: 2

Mål: 0

Assist: 0

Poäng: 0

Utvisningsminuter: 0

 

Jan Öberg, då 30 år

Nuvarande klubb: - (Klubblös)

Kommentar: Hjälpgumman Öberg svarade för riktigt stabilt spel under februari 2009. Han var tongivande i backbesättning och fungerade utmärkt i par med Anton Blomqvist. Lämnade efter säsongen för spel i Norge. Visade nog under återkomsten i Allsvenskan under den gångna säsongen att det var rätt av Malmö att bryta samarbetet.

Statistik Babyhawks

Matcher: 9

Mål: 1

Assist: 6

Poäng: 7

Utvisningsminuter: 10

 

Forwards

Robin Alvarez, då 21 år

Nuvarande klubb: IF Malmö Redhawks

Kommentar: Ensam om att vara kvar i klubben sedan ”Babyhawks”. Fick sitt stora genombrott under denna period och har sedan fortsatt att utvecklas. Visade under fjolåret att han är en spelare som ska leda laget – och Alvarez är självklart en spelare som Malmö ska försöka behålla i truppen under många år framöver.

Statistik Babyhawks

Matcher: 9

Mål: 5

Assist: 6

Poäng: 11

Utvisningsminuter: 10

 

Jacob Berglund, då 17 år

Nuvarande klubb: IF Troja/Ljungby

Kommentar: Straffspecialisten avgjorde hemmamötet med Almtuna och var nära att avgöra även den sista matchen borta mot Leksand. Annars förde han en ganska undanskymd tillvaro, men blott 17 år ung var ”Jacke” en viktig breddspelare under ”Babyhawks”. Lämnade efter säsongen för spel i den kanadensiska juniorligan. Är nu tillbaka i Allsvenskan där spel i Troja väntar. Kan bli en flipp, utan tvekan, men det finns ändå ett frågetecken kring vart han står.

Statistik Babyhawks

Matcher: 8

Mål: 1

Assist: 0

Poäng: 1

Utvisningsminuter: 0

 

Hampus Gustafsson, då 17 år

Nuvarande klubb: - (Klubblös)

Kommentar: Det lilla krutpaketet svarade för ett hårt jobb i fjärdeformationen under den här tiden, men hade ganska begränsat med istid. Lämnade efter säsongen för spel i den kanadensiska juniorligan.

Statistik Babyhawks

Matcher: 8

Mål: 0

Assist: 0

Poäng: 0

Utvisningsminuter: 2

 

Jacob Gustafsson, då 19 år

Nuvarande klubb: - (Klubblös)

Kommentar: J20-kaptenen fanns med i en handfull matcher för att bredda truppen. Det blev inte mycket tid på isen, men han noterades trots detta för en assist. Lämnade efter säsongen för spel i IK Pantern.

Statistik Babyhawks

Matcher: 5

Mål: 0

Assist: 1

Poäng: 1

Utvisningsminuter: 0

 

Nichlas Hardt, då 20 år

Nuvarande klubb: Jokerit

Kommentar: En av Malmös bästa spelare – inte bara under ”Babyhawks” utan även under de efterföljande säsongerna. Utan tvekan en högprioriterad spelare att förlänga kontraktet med till nästa säsong, men Nichlas valde själv att söka sig vidare och nu väntar spel i finska SM-Liiga. Utan tvekan det tyngsta tappet till den kommande säsongen.

Statistik Babyhawks

Matcher: 9

Mål: 4

Assist: 3

Poäng: 7

Utvisningsminuter: 8

 

Tomas Larsson, då 21 år

Nuvarande klubb: Tingsryds AIF

Kommentar: Plockades in från Skellefteå AIK precis innan den ekonomiska krisen uppdagades, åkte direkt hem till Norrland igen, men ångrade sig och anslöt till laget. Svarade för ett stort jobb i det tysta. Har figurerat i Redhawks sedan dess, men samarbetet tog slut i och med att den gångna säsongen avslutades. Ett beslut som var helt rätt från Malmös sida.

Statistik Babyhawks

Matcher: 8

Mål: 0

Assist: 2

Poäng: 2

Utvisningsminuter: 16

 

Donald MacLean, då 32 år

Nuvarande klubb: - (Klubblös)

Kommentar: Jag var aldrig något större fan av MacLean, framför allt med tanke på hans undermåliga skridskoåkning. Faktum kvarstår dock att han var alldeles stålande under ”Babyhawks” och hade faktiskt en bättre poängskörd en självaste Carl Söderberg. För Dons del blev det ännu en säsong i Malmö innan man gick skilda vägar inför den gångna säsongen – och MacLean var i ärlighetens namn inget att bygga vidare.

Statistik Babyhawks

Matcher: 9

Mål: 5

Assist: 10

Poäng: 15

Utvisningsminuter: 0

 

Linus Morin, då 18 år

Nuvarande klubb: - (Klubblös)

Kommentar: Finns inte så mycket att säga. Linus satt på bänken under en match.

Statistik Babyhawks

Matcher: 1

Mål: 0

Assist: 0

Poäng: 0

Utvisningsminuter: 0

 

Marcus Olsson, då 22 år

Nuvarande klubb: Frisk Asker

Kommentar: Marcus, som gjorde comeback i Malmödressen under säsongen 2008/09, var även han strålande under ”Babyhawks”. Han klev, likt radarpartnern Robin Alvarez, ut ur skuggan och var en av de stora ledarna. Sedan dess har han stått stilla i utvecklingen, något som också ledde till att han inte erbjöds något nytt kontrakt till nästa säsong. Nu går karriären vidare i Norge.

Statistik ”Babyhawks”

Matcher: 9

Mål: 2

Assist: 6

Poäng: 8

Utvisningsminuter: 0

 

Victor Svensson, då 19 år

Nuvarande klubb: Kallinge/Ronneby

Kommentar: Victor Svensson halkade in i A-laget på ett riktigt bananskal. Säsongen innan ”Babyhawks” blev ett faktum var ”Svesse” faktiskt bara en breddspelare i J20, men då många av stjärnorna lämnade inför 2008/09 (mycket tack vare att de föll för åldersstrecket) så klev han fram – något som också renderade i A-lagsspel och sedermera även ett A-lagskontrakt. Samarbetet bröts definitivt för några dagar sedan då Victor skrev på för Kallinge/Ronneby i Division I.

Statistik ”Babyhawks”

Matcher: 8

Mål: 0

Assist: 2

Poäng: 2

Utvisningsminuter: 8

 

Carl Söderberg, då 23 år

Nuvarande klubb: Linköpings HC

Kommentar: Den store stjärnan och också den store härföraren under ”Babyhawks”. Tyvärr har Carl inte haft förmågan att leda ”sitt” Malmö på samma sätt under de två efterföljande säsongerna och därför var det också naturligt att han nu, när kontraktet löpte ut, tog nästa steg i karriären – dvs att kliva upp till Elitserien.

Statistik ”Babyhawks”

Matcher: 9

Mål: 6

Assist: 8

Poäng: 14

Utvisningsminuter: 4

 

Jan Urbas, då 20 år

Nuvarande klubb: Växjö Lakers HC

Kommentar: Kometmannen Urbas fick inte sitt stora genombrott under ”Babyhawks”, men utan det förtroende som han gavs under denna period hade det nog varit svårt för slovenen att slå igenom på samma sätt som han sedan gjorde. ”Ubbe” var utan tvekan en spelare som Stefan Nyman ville behålla i lagbygget inför nästan säsongen, men då Jan själv ville vidare till nästa nivå är det bara att gå vidare. Det går inte att gråta över spilld mjölk.

Statistik ”Babyhawks”

Matcher: 9

Mål: 2

Assist: 1

Poäng: 3

Utvisningsminuter: 4

 

Thomas Wallgren, då 22 år

Nuvarande klubb: - (Klubblös)

Kommentar: ”Walle” var en i raden av spelare som verkligen växte när han gavs ett större ansvar. Han sköt ett hattrick hemma mot Nybro och prickade in båda målen borta mot Leksand i den sista seriematchen. Det blev sedan ytterligare en säsong i Malmö innan han flyttade hem till Norrland igen inför den gångna säsongen. Ingen spelare som Redhawks skulle bygga vidare på, och därför var det också helt rätt att han inte fick något nytt kontrakt.

Statistik ”Babyhawks”

Matcher: 9

Mål: 5

Assist: 4

Poäng: 9

Utvisningsminuter: 6

 

Victor Öhman, då 16 år

Nuvarande klubb: Linköpings HC

Kommentar: Jättetalangen fick chansen i A-laget redan som 16-åringen och svarade för en assist redan i sin debutmatch. Sedan dess har utvecklingen mer eller mindre tagit tvärstopp. Från att ha varit en av landets bästa i sin årskull till att inte ens vara nästan den bästa 92:an i Malmö. Att hans karriär går vidare i en annan klubbadress känns helrätt. Han behöver en nystart på karriären, detta trots att han inte ens är 20 bast.

Statistik ”Babyhawks”

Matcher: 8

Mål: 0

Assist: 1

Poäng: 1

Utvisningsminuter: 0

 

Vad ville jag då få ut av detta mastodontinlägg? Jo, det faktum att Malmö ständigt har varit intresserad av att bygga vidare på stora delar av det unga gardet som utgjorde ”Babyhawks”. Spelare som Jacob Berglund, Hampus Gustafsson, Jan Urbas, Nichlas Hardt, Fredrik Eriksson, Markus Svensson etc. har självmant valt att lämna laget – och att då peka på att Malmö Redhawks inte längre satsar på de som en gång räddade klubban kvar i HockeyAllsvenskan är i mina ögon helt fel. Att sedan vissa spelare som funnits kvar över de två senaste säsongerna nu inte får förnyat förtroende handlar helt enkelt om att de inte är tillräckligt bra. Och där väljer jag istället att se det som att klubbens ambitionsnivå har höjts – och det måste ses som något positivt.

 

/Winnberg


Härlig underhållning under natten

Tack Tampa Bay Lightning! Tack Boston Bruins! Ni gjorde natten minnesvärd med en helt fantastisk sjunde och avgörande match, en match som kunde fått hålla på hur länge som helst.

 

Trots att matchen endast bjöd på ett mål så var det en fantastisk tillställning. Full fart från första nedsläpp och båda lagen ville verkligen spela en positiv ishockey. Målchanserna kom på löpande band, men såväl Timmy Thomas och – framför allt – 41-årige Dwayne Roloson storspelade, något som gjorde att publiken i TD Garden bara fick se Nathan Hortons sena mål.

 

Nu väntar en final mellan Bruins och Vancouver Canucks, en riktig drömfinal för oss hockeyälskare. Det är två kompletta lag som ställs head-to-head i kampen om bucklan och jag håller nog faktiskt Boston som en knapp favorit – trots att Vancouver var grundseriens främsta lag och dessutom har hemmafördel. Dock hoppas jag innerligt att Canucks kan lägga beslag på pokalen. Det har gått alldeles för många år sedan senaste kanadensiska laget, Montreal Canadiens våren 1993, gick segrande ur finalspelet. Och det hade varit ganska fräckt om Henrik Sedin för sitt lag till titeln och får lyfta såväl Stanley Cup-pokalen som Conn Smythe Trophy, som slutspelets mest värdefulle – en titel Detroitstjärnorna Henrik Zetterberg och Nicklas Lidström hittills är ensamma svenskar om att ha vunnit.

 

Natten mot torsdag stundar den första matchen. Nedsläpp sker 02.00 svensk tid i Rogers Arena i kanske världens finaste stad, Vancouver.

 

Vem tror ni lägger beslag på silverbucklan?

 

 

/Winnberg


Vilka spelare kan vara aktuella?

Under veckan har Jesper Mattssons återkomst till Redhawks presenterats även officiellt, annars har det varit riktigt lugnt på silly-fronten. Rykten finns det dock ganska gott om. Jag kan knappast påstå att jag har någon vidare koll på vad som händer runt om i Hockeysverige, men tänkte komma med lite personliga reflektioner kring de rykten som faktiskt florerar ute i olika medier.

 

Målvakter

Henrik Karlsson

 

Kommentar: Det råder inget tvivel kring det faktum att Henrik Karlsson hade varit den absoluta drömmålvakten. Men att detta skulle bli ett faktum ser jag som fullständigt osannolikt. ”Henke” vill stanna i NHL och Calgary har uttalat sig officiellt om att man vill behålla den store målvakten.

 

Sannolikhet för spel i Redhawks: 1 %

 

Martin Gerber

Kommentar: Schweizaren var tidigt ett av huvudspåren och Kvällsposten dunkade upp namnet i förra veckan, men som MrMadhawk tidigare rapporterat om så lutar det åt Elitseriespel för Gerber. Håller dock honom som ett mer troligt nyförvärv än Karlsson.

 

Sannolikhet för spel i Redhawks: 5 %

 

Robert Esche

Kommentar: Det första namnet som dök upp i pressen. Men Robert Esche känns i nuläget helt utesluten. Stefan Nyman verkar inte vara intresserad av att binda upp sin sista icke-EU-plats på en målvakt.

 

Sannolikhet för spel i Redhawks: 1 %

 

Backar

Kristian Kudroc

Kommentar: Har varit en följetång under en längre tid nu. Men just det faktum att det drar ut på tiden gör att Kristian Kudroc inte längre känns högaktuell, men visst känns det som att han fortfarande finns högt upp på Nymans lista.

 

Sannolikhet för spel i Redhawks: 30 %

 

Stefan Lassen

Kommentar: Jag går på MrMadhawks linje och tror att den danske landslagsbacken kommer att landa i Malmö, även om han för närvarande har kontrakt med Djurgården. Jag ser dessutom mer än gärna Stefan Lassen i Malmödressen under kommande säsong, en defensivt skicklig back som dessutom är oerhört mobil. Utan tvekan en back i min i smak.

 

Sannolikhet för spel i Redhawks: 75 %

 

Tim Heed

Kommentar: Den unge och offensive backen har egentligen ryktats till Malmö under hela Silly Season, men det har egentligen inte funnits något konkret bakom det förrän MrMadhawk tog upp tråden för någon dag sedan. Skellefteå AIK lär vara förstavalet för Tim Heed, men Malmö finns med där i kölvattnet.

 

Sannolikhet för spel i Redhawks: 25 %

 

Johan Björk

Kommentar: Figurerat tidigt på ryktesfronten, men är i dag totalt avskriven och kommer att hamna på en annan klubbadress.

 

Sannolikhet för spel i Redhawks: 0 %

 

Josef Boumedienne

Kommentar: Tidigt rykte som påpekade att djurgårdaren skulle bli Redhawks nya stjärnback. I dag inte det minsta aktuellt.

 

Sannolikhet för spel i Redhawks: 0 %

 

Mads Bödker

Kommentar: Hur detta rykte överhuvudtaget uppstod är för mig oförståeligt. Att Bödker någonsin skulle ha varit aktuell för en flytt söderut från Ängelholm ser jag som fullständigt osannolikt. Dock råder det ingen tvekan kring det faktum att dansken är en klassback på allsvensk nivå – och jag hade gärna sett honom i Malmö.

 

Sannolikhet för spel i Redhawks: 0 %

 

Forwards

Hampus Gustafsson

Kommentar: Den förre babyhawken ryktades hem till Sverige och då fanns givetvis Malmö med på ett hörn, som Hampus Gustafsson senaste klubb i landet. I dag känns det inte troligt att 20-åringen landar i Malmö, men som breddspelare skulle han absolut kunna funka. Dock söker Malmö spets i detta skede.

 

Sannolikhet för spel i Redhawks: 5 %

 

Dragan Umicevic

Kommentar: Så sent som för några timmar sedan droppade Linus Klasen just Dragan Umicevic namn på frågan om realistiska drömvärvningar, när han på Sydsvenskans hemsida chattade med fansen. Jag tror dock inte det är särskilt aktuellt med en flytt till Skåne för Dragans del, men man ska aldrig säga aldrig.

 

Sannolikhet för spel i Redhawks: 20 %

 

Andreas Thuresson

Kommentar: Min absoluta drömvärvning, inte bara denna sommar, utan varje sommar. ”Ante” Thuresson hade varit en underbar förstärkning alla dagar i veckan, men jag tror det krävs ett avancemang till Elitserien innan detta skulle kunna bli en realitet.

 

Sannolikhet för spel i Redhawks: 2 %

 

Jag har säkerligen glömt bort ett par namn, men dessa fanns i det absoluta närminnet. Kommer ni på fler är ni välkomna att nämna dessa i kommentatorsfältet, så kommer det en uppföljning på inlägget. Jag läser också gärna era tankar kring de spelare som eventuellt är på väg in.

 

/Winnberg


Ni missar väl inte nattens höjdpunkt

I natt hoppas jag att ni håller er vakna. Boston Bruins tar emot Tampa Bay Lightning för den sjunde och avgörande matchen i den östra Conferencefinalen. Nedsläpp sker 02.00 svensk tid och matchen har alla möjligheter att bli en riktig höjdare. Jag har förvisso inte hunnit med att se särskilt mycket av drabbningarna i just den här serien, men jag har verkligen gillat det jag sett. Matchen lär bli en riktig holmgång mellan två lag som kan det där med att spela en bra hockey.

 

Hjärnan säger att hemmalaget kommer att avancera till final, men hjärtat hoppas att Bolts drar det längsta strået. Jag tycker deras resa har varit fantastisk att bevittna på avstånd. Från ett av ligans största stryklag till att nu bara vara en match från en ny final – klubbens andra i dess korta historia.

 

Martin St. Louis är dessutom en av mina absoluta favoriter i NHL och med tanke på vad han presterat den här säsongen så hoppas jag att han kan få avsluta året med att föra sitt lag till en ny final – och kanske även lagets andra titel på åtta år. Det hade dessutom suttit fint om två av finalisterna till årets Hart Trophy, St. Louis och Daniel Sedin, hade ställs head-to-head i finalen.

 

Visst finns ni med i natt?

 

/Winnberg


Starka känslor kring Victor Svensson

Tidigare i dag stod det klart att Victor Svensson lämnar Malmö till förmån för Kallinge/Ronneby. Detta är något som verkligen har rört upp känslor på fansnivå. Många är besvikna på att Stefan Nyman inte valde att behålla lagspelaren Svensson i truppen – och jag är absolut en av dessa.

 

Det är ändå spännande att det kan bli så mycket skriverier på diverse forum om en breddspelare, en spelare som jag faktiskt ändå har svårt att få in på fyra kedjor. Men det som många med mig tycker är tråkigt är att en av de spelare som brinner mest för klubben nu kommer att representera ett annat lag. Jag är säker på att Victor kommer att göra riktigt bra ifrån sig uppe i Blekinge, han har definitivt potentialen, men ska vi bara titta på den sportsliga biten tror jag faktiskt att den här lösningen är bäst för båda parter. Victor behöver speltid för att utvecklas, en speltid som han hade haft svårt att få om han blivit Malmö trogen.

 

Jag hoppas, av hela mitt hjärta, att han gör succé i Division I och att vi, inom en överskådlig framtid, får möjligheten att återse Victor Svensson i rätt tröja.

 

/Winnberg


Inte heller Victor Svensson blir kvar

Då står det klart att ytterligare en spelare får lämna Malmö Redhawks. MrMadhawk.se uppger att Victor Svensson har skrivit på för Kallinge/Ronneby. Ett ettårskontrakt är undertecknat enligt honom själv. Division 1-klubben har i Victor en oerhört laglojal spelare som kan användas främst både som ytterforward och center men, som han bevisade den gångna säsongen, även som back vid krissituationer.

21-åringen har varit med på A-lagsnivå i tre säsonger i Malmö. Sakta men säkert har han tagit steg framåt och den senaste säsongen fick vi äntligen se attityd och större delaktighet i spelet från Svensson. Framförallt är det många som uppskattade hans helhjärtade inställning kväll ut och kväll in.

Jag själv har förespråkat hela tiden att Victor skulle få förlängt med ett år. Uppsidorna är trots allt flera. Precis som jag nämnt tidigare så är det en spelare med stor karaktär (eller hjärta om vi ska tala i sådana termer) och han är användbar på flera positioner i truppen. Dessutom har han gett intryck av att alltid vilja lagets bästa och inte klaga vid för lite speltid.

Å andra sidan är trots allt uppsidorna större för Victor nu. Ordentligt med istid i ettan kan faktiskt vara en perfekt väg att gå. Redhawks årgång 2011/2012 är inte i första hand ett lagbygge för framtid och utveckling utan för att prestera resultat. Det har vi ju fått på köpet med alla Stenbeck moneys.

/Olsson


Sjunde och avgörande väntar

Tampa fick en drömstart i nattens hemmamatch mot Boston, som också utgjorde det sjätte mötet lagen emellan i den östra Conferencefinalen. På matchens första skott prickade Teddy Purcell in 1-0 – och då hade klockan bara tickat upp på 36 sekunder.

 

Men trots det tidiga ledningsmålet blev det ingen promenadseger för Bolts. Matchen var jämn och tät hela vägen in i slutsekunden, då Bruins jagade ett kvitteringsmål, men hemmalaget höll undan och vann med 5-4.

 

En stor nyckel till segern var spelet i numerärt överläge. Lightning gick från 1-2 till 4-2 tack vare tre powerplaymål – och i detta läge hade laget dessutom en hundraprocentig utdelning i spelformen.

 

Martin St. Louis var som vanligt en av de mest företagsamma på isen. Han svarade själv för två mål, bl a det matchavgörande till 5-3, och noterades även för en assist. En annan som var framträdande var gästernas stjärncenter David Krejci, en spelare som nog är relativt okänd för den stora massan här hemma i Sverige, men som är en riktig klasspelare. I natt svarade han för ett hattrick, men tyvärr räckte inte det för att ta sitt lag fram till Stanley Cup-final – den här gången vill säga. För natten mot lördag väntar den sjunde och avgörande matchen i TD Garden. Pucken släpps 02.00. En match som är ett måste att se.

 

/Winnberg


Inte mycket vettigt just nu

Det är inte mycket action just nu på den svenska hockeyfronten. Det gör också att skrivkrampen är enorm, men vi hoppas kunna komma med några insiktsfulla inlägg även i dessa tider.

 

Det har varit en hel del kring IK Pantern de senaste dagarna, inte minst har Kent Jönsson på Sydsvenskan bjudit på intressanta tankegångarna – som han alltid gör. På ”backarna” lär vi kommande säsong finna en hel del spelare med förslutet i Redhawks. Juniorkeepern Robert Vysehrad tar klivet upp på A-lagsnivå och kommer att representera Pantern till hösten, samtidigt som klubben är intresserad av tre färska Redhawksbackar i Victor Mångs, Christoffer Hjert och Henrik Sandmark. När dessa nu inte blir kvar i klubben känns det åtminstone bra att det de förblir inom ”organisationen”, som vi väl ändå kan kalla Malmöklubbarna med det nya samarbete som finns dem emellan.

 

Skulle det uppstå skadebekymmer i Redhawks finns det spännande spelare att tillgå inom stadsgränserna. Sandmark trodde jag väldigt mycket på inför den gångna säsongen och kanske kan han ta ytterligare kliv med hjälp av ett stort förtroende, om det nu skulle visa sig bli spel i Pantern. Detsamma gäller Hjert, som under de senaste säsongerna varit en riktig klippa på J20-nivå. Det kommer faktiskt att vara oerhört vemodigt att bevittna säsongens J20-matcher utan att få beskåda Christoffer iklädd tröja nummer 7. Han har potential att bli en stabil back på allsvensk nivå, och jag tror att Division I-spel är helt rätt väg att gå. Och vad skulle då kunna passa bättre än Pantern?

 

/Winnberg


Skönt att vara förskonad

Den 24 maj 2011 kommer för all framtid att vara ett mörkt datum i den skånska idrottshistorien. Hittills har vi skåningar inte varit drabbade av den form av vandalism som i dag inträffade på Swedbank Stadion i det glödheta derbyt mellan Malmö FF och Helsingborgs IF.

 

Fotbollen har utan tvekan mycket att få bukt med. Två avbrutna matcher inom loppet av en månad är givetvis fullständigt horribelt – och det gäller verkligen att supporterföreningarna går samman och tar ett än större avstånd från all form av sådan aktivitet.

 

Tack och lov har vi hittills varit relativt förskonade från liknade incidenter inom ishockeyn. Visst har det skett saker även i vår sport som jag vill ta ett stort avstånd ifrån, men – i vår del av landet – har det aldrig varit nära att en match behövt brytas. Och jag hoppas att av hela mitt hjärta att det aldrig heller ska behöva inträffa.

 

Nu talar jag enbart utifrån egna erfarenheter och det är möjligt att någon uppmärksam läsare har andra reflektioner och jag hoppas att ni i så fall välvilligt delar med er av dessa.

 

Jag har personligen aldrig känt någon rädsla över vandra omkring i Lindab Arena/Ängelholms Ishall. Dock känns det långtifrån optimalt att som pressackrediterad tvingas till en vandring förbi såväl högra sitt som hemmastå för att ta sig till presskonferensen.

 

/Winnberg


Är SSK Syd komplett?

Silly Seasons följetång för Malmö Redhawks har varit Södertälje Sportklubb. Eller snarare ankytningen till den degraderade klubben. Med sportchefen Stefan Nyman, tränarparet Leif Strömberg och Ulf Taavola, målvakten Pontus Sjögren, backen Daniel Josefsson och anfallsspelarna Robert Carlsson, Linus Klasen samt Tomas Kollar så är det totalt åtta personer med förflutet i SSK. Redhawks har benämnts både som Malmö Sportklubb och SSK Syd därefter. Halvt på skämt, halvt på allvar.

Är det då över med före detta SSK:are som ansluter till Malmö? Det finns väl åtminstone tre spelare på marknaden i dag som det ryktas om. Det troliga är väl att det åtminstone blir en till.

Kristian Kudroc är en storväxt back med defensiven som den stora styrkan. Har två säsonger bakom sig i Södertälje i Elitserien och var till och med assisterande lagkapten sista året. Den i dag 30-årige jätten har sedan han återvände till Europa och allsvenska Hammarby(!) därefter enbart spelat i högstaligan i Sverige respektive Finland. Stora minuset för Kristian är antalet utvisningsminuter och bristen i tempot. Hur stor chansen är att han hamnar i Malmö? Känns som relativt hög.

Tim Heed är på allsvensk nivå en grym offensiv back. Det bevisade han med all tydlighet i Växjö Lakers under vintern. Har ett bra skott men kanske också framförallt ett fint passningsspel och kyla i sina ageranden. Behöver emellertid jobba på sin defensiv, där det finns klara brister. Heed ska ha haft ett nytt kontraktsförslag från "riktiga" SSK ett par veckor nu, men uppgifter i Täljeland gör gällande att Malmö och Skellefteå har blandat sig in i leken. På hemmaplan ser vi dock inga rykten om Tim. Kommer troligen inte hamna i Redhawks, men det är inte lönt att utesluta något. Vi är ju trots allt SSK Syd...

Frölunda har ekonomiska problem och Dragan Umicevic är en forward som klubben gärna hittar en lösning med. Har en lite brokig karriär nu på slutet men är en artist på sina bästa dagar. Spelskicklig och bra i powerplay. Dock är varken tempot eller kontinuiteten i insatserna till hans fördel. Gronvitasumo.se hävdar att Malmö har hört sig för om Dragans framtid och jag håller det inte som otroligt. Personligen ser jag inte Umicevic som en drömspelare direkt. Tycker lagbygget i och med Jesper Mattssons återkomst fick den här typen av spelare som passar extra bra in i powerplay. Dessutom finns redan en färgstark lirare i Linus Klasen också. Dragan känns lite som en outsider i dagsläget. Jag förespråkar klart snabbare "wings".

Summa summarum, Kudroc bör vara den som är mest aktuell. Han stämmer väldigt bra in på vad Redawks söker härnäst (en defensivt stark back som står upp framför eget mål). Jag garderar nog i första hand med Umicevic.

/Olsson


Ger mig in i leken igen

Jag ligger inne med värsta bloggtorkan just nu. Men å andra sidan är det sista rycket i plugget innan sommaren, så jag känner ändå att det är okej att Olsson drar ett lite tyngre lass just nu.

 

Men i dag blev det alltså klart med comeback för Jesper Mattsson. Jag har tidigare delgivit er vad jag tycker i detta ärende. Och jag tänker inte älta detta längre, med tanke på att båda parter lagt detta bakom sig.

 

Jesper Mattsson ansågs inför fjolårssäsongen som hela HockeyAllsvenskans klart främsta värvning. Och det är absolut inget snack om att han är en kvalitetslirare på den här nivån – och används han på rätt sätt kommer han att bli en oerhört stor tillgång för laget. Det faktum att han kan agera lite i skymundan av exempelvis Linus Klasen bör underlätta Jespers comeback i Redhawks.

 

Ett litet inlägg om det som varit. Det viktigaste nu är att klubben inte återgår till att bli spelarstyrd.

 

# # #

 

Såg att min bloggkollega även berört Lucas Sandströms övergång till Leksand. Jag har fortfarande något svårt att förstå hur Stefan Nyman kunde sålla bort ”Lucky” i ett så pass tidigt skede. Han hade varit som klippt och skuren att agera ett riktigt rivjärn i en fjärdeformation med möjlighet att avancera uppåt i hierarkin. Jag kommer helt klart att sakna hans energiska spelstil.

 

# # #

 

Olsson har varit flitig med att presentera sina tankar kring laguppställningen. Jag tänkte ge mig in i denna lek nu också. Eftersom Mattsson är tänkt att gå som center – och då jag kallt räknar med att vi fortfarande inte vet som är tänkt som förstacenter – räknar jag nu med att Robert Carlsson kommer att gå på en kant.

 

1:a kedjan:

Linus Klasen – NY – NY

Kommentar: Linus Klasen är givetvis given i förstafemman. Han bör kompletteras med en högkvalitativ center och kanske en riktig sniper.

 

2:a kedjan:

Robin Alvarez – Jesper Mattsson – Robert Carlsson

Kommentar: Jesper Mattsson får spela andrafiolen och jag väljer att ackompanjera honom med Robin Alvarez och Robert Carlsson. De två kantspelarna har potential att producera rejält i HockeyAllsvenskan och har dessutom förmåga att svara för det hårda jobbet – förhoppningsvis varje kväll.

 

3:e kedjan:

Lukas Ericsson – Morten Green – Tomas Kollar

Kommentar: Morten Green var i fjol Malmös främste i mina ögon. Att nu kunna positionera honom i den tredje enheten känns så klart väldigt bra, då detta bör innebära att laget blivit betydligt bättre. Lukas Ericsson och Tomas Kollar är likt Alvarez och Carlsson hårt jobbande spelare som kan producera. Känns som en klockren formation i mina ögon.

 

4:e kedjan

Pathrik Wetserholm – Roger Ohlsson – Ponthus Westerholm

Kommentar: Jag gillar egentligen inte att sätta samtliga 92:or i en fjärdelina, men i dagsläget är det svårt att pricka in dem på andra positioner. Hade förvisso kunnat tänka mig att se Alvarez och Carlsson tillsammans med Roger Ohlsson, men Mattsson känns inte aktuell för att centra mellan tvillingarna.

 

Hur skulle ni läsare vilja formera laget?

 

/Winnberg


Salo har gjort ett kap

Det har varit väldigt mycket Jesper Mattsson på slutet. Så någonting annat får väl också lyftas fram i dessa tider. Lucas Sandström har nu hittat en ny klubb. Och det blev en ganska så bra lösning för "Lucky" i Leksand. Jag gratulerar LIF-fansen till en fin värvning. Fortfarande så anser jag att Malmö och Stefan Nyman har gjort ett misstag i att släppa Lucas.

21-åringen har förvisso en tendens till att dra på sig onödiga utvisningar, varit lite väl grinig och omogen men det hör åldern till. Det måste få finnas ett visst tålamod i sådana här situationer. Sandström är en modern spelartyp med allt vad det innebär. 22 poäng svarade han för under debutsäsongen i Redhawks, 26 pinnar blev det 2010/2011. Får den snabbe, rivige ytterforwarden fortsatt gott förtroende blir det absolut 30+ i poängskörd framöver.

Vi i Malmö kommer få se upp med "Lucky" under hösten. Tommy Salo har gjort ett kap här.

Malmö Redhawks inför 2011/2012

Nyförvärv: Leif Strömberg (tränare), Ulf Taavola (ass. tränare), Pontus Sjögren (målvakt) Södertälje, Tero Konttinen (back) Oskarshamn, Daniel Josefsson (back) MODO, Alexander Ribbenstrand (back) Västerås, J.D. Forrest (back) Jokerit, Tomas Kollar (forward) Leksand, Lukas Eriksson (forward) Oskarshamn, Linus Klasen (forward) Milwaukee, Robert Carlsson (center/forward) Södertälje, Jesper Mattsson (center) Frölunda.

Förluster: Robert Olsson (tränare), Marcus Magnertoft (ass. tränare) slutar, Markus Svensson (målvakt) AIK, Jonatan Bjurö (målvakt) Borås, Patrik Hersley (back) MODO, Anton Blomqvist (back) Columbus, Per-Anton Lundström (back), Jesper Damgaard (back) slutar, Patrik Nevalainen (back) Almtuna, Carl Söderberg (center/forward) Linköping, Mikael Wahlberg (center), Nichlas Hardt (forward) Jokerit, Jan Urbas (forward) Växjö, Thomas Larsson (forward) Tingsryd, Victor Öhman (forward) Linköping J20, Sebastian Dyk (forward), Lucas Sandström (forward) Leksand, Marcus Olsson (center) Frisk/Asker.

/Olsson

#21 tar centerplats

Då var det officiellt klart. Jesper Mattsson är tillbaka i stan. Ett ettårskontrakt är det som gäller. Kommentaren som kom den officiella vägen var rätt så torftig. Knappast värdig en situation som denna. Till sydsvenskan.se är Stefan Nyman lite mer konkret och berättar mer ingående hur man har resonerat.
- Vi har startat något nytt, från grunden. Vi är här och nu och vi tittar framåt, säger nye sportchefen till SDS och poängterar dessutom att parterna har haft en diskussion över en längre tid.

Till hockeysverige.se berättar anfallaren följande:
- Allt som hände förra säsongen lade jag bakom mig när jag flyttade till Frölunda. Familjen bodde kvar i Staffanstorp under tiden och det känns bara bra att vara tillbaka här.

Jesper Mattsson är precis som Linus Klasen ett så pass hett ämne att jag tänkte köra lite djupare kommentarer.

Mattsson som ledare...
Jag tror den stora missuppfattningen i allmänhet har varit på den här punkten. Låt mig slå fast att Jesper inte är en given lagkapten på något sätt. Han är inte rätt typ. Nu har som bekant Linus Klasen blivit utsedd till kapten redan så det blir inte aktuellt i vilket fall. Men att "Jeppe" inte får den titeln igen är helrätt. Sydsvenskans Kent Jönsson berättade i vintras om att tidigare lagkamrater till #21 inte kunde se honom som en naturlig ledare, däremot har han gott om åsikter och tankar kring hur spelet skall spelas. Det är en helt annan sak. Drivet, bränsletillförlsen och kämpaandan är det andra spelare som ska tillföra laget. Jespers stora kvaliteter ligger i det offensiva spelet och där måste tränaren ge honom utrymme att få utlopp för sitt kunnande. Det kommer Leif Strömberg fixa.

Mattsson som poängmaskin...
Definitivt kan Staffanstorpspågen sluta topp-3 i den interna poängligan. Han låg på 0,8 pinnar per match förra säsongen i Allsvenskan men hade då omständigheter som gjorde allt mycket svårare än vad jag anar att det kommer bli till hösten. Tänk vad mycket mer Leif Strömberg och Ulf Taavola kan få användning av Mattssons passningsspel i powerplay (och även hans skott). I stället för Robin Weihager så finns nu en J.D. Forrest och/eller en Daniel Josefsson att lägga mackor till på blålinjen. Dessutom kan Strömberg matcha trollgubben Klasen samtidigt som Jesper vilket innebär att det i år faktiskt kan bli öppna ytor för antingen Klasen eller Mattsson.

Mattsson som center...
Stefan Nyman berättar för Sydsvenskan att han och "Leffe" ser Mattsson som center i första hand. Den rollen hade han i Malmö också i höstas. Det är väl rätt logiskt egentligen. Jesper har i dag inte tempot för att vara ytterforward. Förstecenter? Nja, det tvivlar jag på. Tror att Nyman vill ha något ännu vassare där just för att skapa ett djup i anfallsbesättningen. Det är i övrigt klart positivt att ha möjlighet att sätta in Jesper såväl som ytterforward som back.

/Olsson

Jesper alltjämt i en tyst helg

Det har onekligen varit en lugn helg. På Sillyfronten inte mycket nytt och på bloggen har vi inte lyckats hålla uppe uppdateringstempot. För min del har det varit en helg dedikerad till jobb så det känns gott att man faktiskt inte missat särskilt mycket.

Om vi ändå ska ta upp det lilla som varit på tapeten så skrev Kvällsposten i dag att Jesper Mattssons comeback nu ska vara klar. Det blir spel i Malmö Redhawks kommande säsong. Dock utan några bekräftande kommentarer från någon av parterna. Intressant ändå hur Stefan Nyman redan för ett tag sedan sade att marknaden av svenska spelare är rätt så uttömd. Minns jag rätt har Redhawks värvat spelare som Pontus Sjögren, Robert Carlsson, Linus Klasen och nu då Jesper Mattsson efter det.

Annars får vi snällt och tålmodigt invänta nästa officiella besked från Malmö Redhawks. Där finns ju en rad platser alltjämt att tillsätta så juni och juli månad kommer antagligen inte kännas avslagna. Stefan Nyman ska förstärka med en förstemålvakt, två defensiva backar och när Mattsson officiellt presenterats ytterligare tre anfallare.

/Olsson

Mattsson en vända till

Tänka sig att Jesper Mattsson ett halvår efter att han fått sparken fortfarande är en het potatis. Nu dock i ett comebackläge. Till Sydsvenskan säger han i dag att Malmö är ett av alternativen när han nu ska ta beslut om sin hockeyframtid. Således har Stefan Nyman och Leif Strömberg öppnat dörren för "Jeppe" igen, något annat går inte att tolka in här.

Både jag och min bloggkollega har tidigare berört ämnet och utan tvekan är detta ett känsligt ämne. Åsikterna är många men jag skulle nog säga att det nuförtiden är en överhängande majoritet som vill se en Malmötröja med nummer 21 och Mattssons namn på ryggen igen. Jag har tidigare skrivit att jag stöttar linjen att klubben stöttar sina ledare. Det skulle Malmö Redhawks ha gjort för många år sedan redan. Däremot har jag också sagt att det var fel tränare att stötta. Mer än så behöver vi egentligen inte älta detta ämne. Det känns som att vi får sätta det under benämningen utagerat.

Om vi ser framåt så har ju Redhawks en chans att få in en väldigt allround spelare som har tillräckligt med kunskaper för att spela back, center och/eller ytterforward. Jag var för en del veckor sen inne på att jag trodde på Jesper i en backroll. Nu känns det emellertid som att backsidan har börjat ta form och främst är det defensiva spelare som ska in där. Då går Mattsson bort. Center? Tja, lite beroende på om Robert Carlsson ska vara center eller ej så har Malmö en eller två lediga platser. 36-åringen skulle kunna axla en offensiv andrakedja men likväl ta plats som ytterforward. Frågan är bara om han i nuvarande kaliber är tillräckligt rapp för en ytterforwardsroll.

Jag tror inte att Nyman och Strömberg vill pressa fram ett beslut från Jesper men snart känner han sig troligen mogen att ta det. Jag skulle sätta procentsatsen till 60-40 att det faktiskt blir Malmö på nytt. Snacka om en intressant vändning. För att inte tala om vad resten av hockey-Sverige kommer skaka på huvudet åt oss.

/Olsson


Genomgång av allsvenska lagen

Lite tystare på transfermarknaden för ett ett par dagar. Då passar bloggen på att avsluta genomgången av de allsvenska lagen för den här gången. Bland annat har vi förra säsongens bottenlag, Troja och Tingsryd, att avhandla.

Tingsryd

Ska undvika förra säsongens mindre smickrande resultat. Detta framförallt genom att ha en meriterad målvakt i Michal Zajkowski. Bara det känns som en klar förbättring mot förra årets upplaga. Annars är det främst på forwardssidan som TAIF har gjort sina förändringar. Dustin Johner och David Laudius får man in från Växjö. Johner kan troligen bli ännu giftigare i Tingsryd med ytterligare förtroende och speltid. Sen undrar jag förstås vad amerikanerna Joe Pereira och Chris Higgins kan tillföra? Tom Koivisto och Jari Kauppila är för övrigt kvar. Tycker Joakim Fagervalls lag ser snäppet intressantare ut än under nykomlingsåret. Problemet är bara att majoriteten av lagen i Allsvenskan rustar. Dessutom måste Fagervall få ihop TAIF till ett riktigt lag i år.

Troja/Ljungby

Ett annat smålandslag som fått möblera om rejält efter att ha klarat sig kvar via kval. Mattias Persson försvann till Luleå och även Sami Sandell följde med där. Blytunga förluster. Lovande backen Joel Johansson lämnar för Örebro. I övrigt många spelare som klubben nekat en förlängning med. In kommer flera unga spelare med undantag för den rutinerade målvakten Trevor Koenig, 36. Ska bli intressant att se om kanadensaren kan stabilisera upp lagets målvaktsspel. Bland utespelare känns det som att Carl Gustafsson (Rögle), Per Johnsson (Esbjerg med förflutet i Malmö), Jacob Berglund (Lethbridge med förflutet i Malmö) och David Åhslin (Leksand) har hittat rätt klubb att utvecklas i. Som helhet måste dock Patrik Ross nya gäng överprestera för att inte hamna i botten igen.

Västerås

Bygger vidare med Mats Waltin i båset. På målvaktssidan får klubben in Lars Johansson från Mora och helt klart har man ett fortsatt intressant par i Johansson samt Daniel Sperrle. Ändå tappar VIK löftet Johan Gustafsson till Luleå. På minussidan ser vi Damien Fleury (Luleå), slovakerna som kom in sent i Lubomir Vaic och Jaroslav Jabrocky, Dennis Rasmussen (Växjö), Evan McGrath (Oskarshamn) samt Kalle Olsson (Linköping). Blir spännande att se Stefan Andersson på backen, hur många pinnar kan det bli från hans klubba i vinter? Räcker David Lundbohm (Växjö), Mikael Zettergren (Mora) och Broc Little (Yale Univ.) för att ersätta tappen? Än så länge ser jag det inte som självklart att VIK tar steg framåt kommande säsong.

Örebro

Förra säsongens succélag vill etablera sig som topplag på allvar och gör det genom att byta målvaktspar. Bofors Andro Michel och MODOs Nicklas Dahlberg tar över efter Michal Zajkowski och Ola Nilsson. Michel behöver utveckling alltjämt och Dahlberg behöver få stå betydligt mer regelbundet framöver. Än så länge har Nicklas en stark säsong (2009/2010) i Skellefteå. Annars förståndiga värvningar i Joel Johansson (Troja/Ljungby), Jens Skålberg (TPS) samt inlåningen av Peter Andersson (Frölunda/Vancouver) på backen och framåt är det än så länge Emil Kåberg (Färjestad) som ska skräcka slag på motståndarna. Det blir förstås bra för Örebro att få in den tuffheten från Kåberg när det blir allt tätare matchbilder. Vi kan troligen invänta någon riktigt stark värvning hos Peter Anderssons gäng över sommaren, men visst känns Örebro som ett fortsatt topplag förutsatt att Conny Strömberg sköter sig.

/Olsson


Nödvändig seger för Boston

Efter en matchfri natt så stod åter Stanley Cup på agendan tidigt, tidigt denna morgon. I match två mellan Boston Bruins och Tampa Bay Lightning fick gästerna en drömstart när Adam Hall kunde lägga in 0-1 redan efter tretton sekunder. Som om inte det vore nog med psykologiska mål emot Massachusettslaget så styrde Martin St. Louis in 2-1 när mindre än sju sekunder återstod av öppningsakten, en puck som dessutom letade sig in i mål via Johnny Boychuks byxor.

 

Men mittperioden tillhörde hemmalaget. Och framför allt så visade 19-årige Tyler Seguin upp sig från sin bästa sida. Rookien, som nyligen klarat av sin första slutspelsmatch, höll hov och svarade för två mål och två assist. Ett fantastisk facit av denna unge kanadicken.

 

Bruins vann den andra perioden med hela 5-1, men var ändå när att tappa matchen i tredje när Lightning pumpade på. Dock lyckades man att hålla undan och vinna med 6-5 – en seger som är ack så viktig för fortsättningen i matchserien. Närmast väntar två matcher i St. Pete Times Forum och lagen är lika på ett.

 

Seguin har så klart blivit hyllad för sin match, men det klart snyggaste målet svarade David Krejci för, när han styrde in Dennis Seidenbergs vackra skottpassning fram till 3-2. Höjdpunkterna finner ni genom att klicka här!

 

/Winnberg


Fokus på Klasen

Då var han lite mer officiellt presenterad då, Linus Klasen. Artisten, poängplockaren och även blivande lagkaptenen. Att det är en värvning som där finns många åsikter kring råder det inga tvivel om. Klasen är ju i en fantastiskt bra ålder, 25, och har åtskilliga år till på hög nivå framför sig. Det är bara det att han tar en avstickare till Allsvenskan nu. Ja, i värsta fall i tre år. Bara tiden kan utvisa om det verkligen blir så. Utan klausuler, javisst, men avtal kan alltid omförhandlas och brytas i dagens hockeyvärld.

Om vi ska titta på en del områden som är intressanta att kommentera:

Klasen som lagkapten...
Han var lagkapten i Peter Popovics Södertälje 2009/2010 och grabben vill ju vinna, vara delaktig, ha mycket puck och ta ansvar. Han är väl emellertid inte urtypen av den lagkapten jag föredrar och att ta in en ny spelare direkt utifrån till att bli högste ledare är heller inget som tilltalar. Dock känns det som att utmärkelsen främst kom i ett paket, en helhetslösning som Hugo Stenbeck tillsammans med Stefan Nyman och Leif Strömberg arbetat fram. Stenbecks ord har säkerligen vägt tyngst. Han ville ha en artist, ett någorlunda känt namn att presentera. Då får man offra en del. Morten Green hade för övrigt varit min favorit till ett "C" på bröstet i höst.

Klasen som 80-100-poängsman...
Redan 2006/2007 svarade han för 50 pinnar i Allsvenskan med Huddinge. När man även ser till vad han presterat de senaste två säsongerna (nästintill en poäng per match i såväl AHL som Elitserien) så sätts kraven förstås därefter. Men 100 poäng? Nej, det tror jag bestämt att vi inte kommer få se. Allsvenskan är så mycket bättre, tätare och välorganiserad i dag. Det funkar inte så. 80 poäng? Ja, i bästa fall. Jag anar dock ändå att Leif Strömberg och Ulf Taavolas taktik inte kommer gynna Klasen till en sådan poängsumma. Mellan 60 och 70 är realistiskt. Förutsatt att Linus får vara skadefri och att laget som helhet går hyfsat bra.

Klasen som inspiratör...
25-åringen har som lagkapten en viktig uppgift att få Malmö Redhawks att flyga..varje kväll. Han talar gärna om att AHL-livet har lärt honom en hel del, bland annat att det gäller att alltid vara redo. Ska bli oerhört intressant att se hur forwarden klarar av att hålla motivationen uppe. Han kan ju definitivt räkna med att bli hårt markerad och uppvaktad av motståndarlagen. Alla vet vem Linus är och vad han är kapabel till när ytor ges. Ungefär som Carl Söderberg blir han den som motståndarna håller ett extra öga på. Jag tror att Klasen kommer brinna hårt för uppgiften 2011/2012. Om det sen skulle bli fortsatt allsvenskt spel, vilket ändå får ses som en klar risk, står han plötsligt inför sin tuffaste uppgift i karriären: att bibehålla koncentration, noggrannhet och vilja. Malmöfansen har tidigare sett hur det kan gå för spelare med stor potential men som hamnar på fel nivå. Exempelvis stannade Söderberg upp i sin utveckling och vi kan även dra upp Marcus Paulsson som körde fast under sitt andra år i Allsvenskan.

Klasen som årskortssäljare...
Det är ändå tveksamt om en spelare som Linus Klasen på egen hand kan öka tempen kring årskortsförsäljningen. Jag är inte så säker på att många inser vilken spelare klubben har värvat. För det måste jag ändå säga, att värva en spelare som Klasen är kaxigt och visar att Hugo Stenbeck menar allvar med sin intentioner kring Redhawks. Därmed inte sagt att det garanterar framgång på något sätt. Det så många supportrar tappar i den här Silly Season-hysterin är att det ska bli ett lag, med betoning på just lag, av det här också. Det är så Malmö en gång för alla kan bli framgångsrika.
Åter till årskortsförsäljningen då. Tja, Klasen fixar inte 4000 årskort själv (som målet är, dock inte budgeterat). Men säg Linus plus en välkänd målvakt och kanske ytterligare en fräckis på forwardssidan. Då kan det hända saker.

Ja, vi börjar väl så. Jag anar starkt att jag kommer återkomma till Linus Klasen ett antal gånger under hösten och våren. För att han är en spelare som berör behöver ingen tvivla på.

/Olsson


Klasen presenterad och klar

Och där är han klar för spel i Malmö Redhawks. Linus Klasen alltså. Ett treårskontrakt är undertecknat och klart. Ett kontrakt som är skrivet helt utan klausuler.

 

Hugo Stenbeck var också på plats. Blev en del riktigt sköna bilder på Klasen och Hugo, bilder som säkerligen kommer att cirkulera ute i diverse media under dagen.

 

Klasen själv meddelade han var väldigt glad över att vara här och han ska göra allt för att föra Malmö tillbaka till svensk hockeys finrum. Jag ska inte säga att jag varit världens största fan av Klasen tidigare, men jag är helt övertygad om att detta kommer att bli hur bra som helst.

 

Jag låter min bloggkollega återkomma med fler analyser senare under dagen.

 

/Winnberg


En riktigt seg måndag

I går tog VM slut och visst trodde vi alla på lite Silly-aktivitet i dag. På allsvensk nivå har det varit tyst. Ja, om vi inte räknar med det faktum att Mikael Aaro flyttar från Borås till Karlskrona, men det är knappast något som får det att kittla i intressetarmen.

 

I morgon kommer vi Malmöfans kunna stilla nyfikenheten lite. Men å andra sidan står det ganska klart vad som kommer att hända i morgon. Allt annat än att Linus Klasen presenteras får ses som en jätteskräll. Det hade varit småtrevligt med ytterligare någon spelare, men det känns tveksamt.

 

Jag antar att det inte blir samma bakslag som senaste presskonferensen, den när Hugo Stenbecks inträde i klubben offentliggjordes och huvudpersonen själv var frånvarande. Det kanske rentav är så att Hugo själv finns i katakomberna i arenan i morgon, vad vet jag.

 

Redline kommer åtminstone att finnas på plats och vi kommer att ge er våra analyser kring det som sker under dagen. Så häng med!

 

/Winnberg


Viktig vinst för Vancouver

Svensklaget Vancouver såg till att få bästa tänkbara start på Conferencefinalen mot San Jose Sharks. Att Henrik och Daniel Sedin nu också leder laget när det börjar hetta till ordentligt är oerhört roligt att se. Twinsen har annars varit nära att hamna i samma fack som superstjärnan Joe Thornton. Big Joe har i hela sin karriär haft oerhört svårt att vara bäst i de viktigaste matcherna – trots att han säsong efter säsong är en av grundseriens bästa. Men även Thornton har växlat upp och börjat producera i årets slutspel. I natt svarade han för ett mål och en assist.

 

För att återgå till Sedin måste jag säga att Henriks gamewinner var riktigt läcker. Snygg passning från Christian Ehrhoff och en riktigt kylig dragning från #33.

 

I natt är det faktiskt spelledigt. Men det är nog inte helt fel. Jag kan behöva en god natts sömn!

 

Vill ni se highlights från nattens match, klicka här.

 

/Winnberg


Petrasek med i All-Star Team?!

Mina ögon snubblade precis över VM:s All-Star Team. Och till min stora förvåning finner jag David Petrasek bland de två uttagna backarna. Jag har oerhört svårt att se att han tar plats i detta lag. För är det någon spelare jag fått tuppjuck på (ja, utöver Mikael Backlund så klart) så är det just ”Pettan”. 35-åringen hade självklart varit en stjärna om han skulle återvända till Malmö och han håller absolut för spel i KHL, men jag tycker att det har varit alldeles för många misstag från hans sida under turneringen.

 

Men som Malmöfan får man väl ändå vara lite stolt över att en kille som faktiskt fick sin stora utveckling i klubben nu räknas som en av VM:s främsta. Och jag vill givetvis rikta ett grattis till David, även om det givetvis inte är mycket att glädjas över för stunden. Men i framtiden är det givetvis en stor merit att se tillbaka på.

 

All-Star Team

Viktor Fasth, Sverige

 

David Petrasek, Sverige

Marek Zidlicky, Tjeckien

 

Patrik Berglund, Sverige

Jarkko Immonen, Finland

Jaromir Jagr, Tjeckien

 

/Winnberg


Vad hände med hedern?

Grattis Finland! Lillebror har nu två inteckningar i VM-pokalen – och det är bara att erkänna att finländarna var värda segern. Inte för att man dominerade matchen, men man var bäst när det gällde – något som annars inte hör till vanligheterna när det gäller de finska lejonen.

 

Vad tycker jag om matchen då? Ja, första perioden bjöd inte på mycket att skriva hem om. Ställningskrig är väl det ord som bäst beskriver de inledande tjugo minuterna. Men efter första pausvilan var det Tre Kronors match. Jarkko Immonens sena kvitteringsmål till 1-1 blev dessvärre väldigt ödesdigert. För att inte tala om David Petraseks horribla agerande som låg bakom finnarnas 2-1-mål. Efter det var svenskarna inte ens nära.

 

Det är bara att konstatera – i dag var det Tre Kronor som var sämst när det gällde. Ja, frånsett en spelare. En gulklädd kille svarade denna kväll för sin klart bästa match i turneringen – Magnus Pääjärvi. Och det tycker jag inte enbart för att han prickade in ett riktigt vackert mål. Han var den som drev laget, men i tredje kom inte heller 20-åringen någonstans.

 

Det jag saknade mest i den här finalen var Tre Kronors så kallade ledande spelare. Såväl Patrik Berglund som Loui Eriksson, Niklas Persson och Robert Nilsson var helt osynliga. Istället bar den nya generationen med Pääjärvi, Mattias Tedenby, Marcus Krüger och Jacob Silfverberg Sverige. Men tråkigt nog utan att få ut så mycket av det.

 

Jag vill dock säga att jag tycker att det är riktigt, riktigt bra gjort att komma hem från Slovakien med en silverpeng. Tittar vi på VM-trupperna för samtliga lag så skulle jag ranka den svenska någonstans kring en sjätte-, sjundeplats. Kanada, Ryssland, Slovakien, Tjeckien och Finland har på pappret haft betydligt bättre lag än Tre Kronor. Därför är det oerhört imponerande att överhuvudtaget ta sig till final.

 

Det som däremot gör mig besviken är det sätt som man viker ner sig på. Jag förstår också att alla spelare inser att det är kört när Janne Pesonen lägger in finnarnas fjärde mål med ett par minuter kvar, men vart tog hedern vägen? Att förlora en tredjeperiod i en VM-final med 0-5 är inte ens nästan godkänt.

 

Jag vill avsluta med att gratulera Jyrki Välivaara som nu kan titulera sig världsmästare.

 

Och jag läser mer än gärna era åsikter och analyser i kommentatorsfältet. Tre Kronor berör alltid, även när det "bara" handla om VM. Så bara ös på!

 

/Winnberg


Presenteras Kudroc på tisdag?

Malmö Redhawks kommer att hålla en presskonferens på tisdag. Det råder väl inga som helst tvivel kring vad som kommer ske där. Givetvis är det Linus Klasen som ska presenteras - allt annat skulle vara en stor chock. Nyfiken och exalterad som man är så vill man gärna hoppas att även något mer kan komma att presenteras. Kristian Kudroc kan mycket väl vara ett namn som hinner ansluta under måndagen eller tisdagen - och då offentliggöras klockan 11 på den norska nationaldagen.

Visst drömmer jag om att få närvara vid något som liknar det här, men det är knappast en realistisk dröm. Men tänk er att Linus Klasen, Henrik Karlsson, Andreas Thuresson, Kristian Kudroc och kanske även någon annan bara kliver in på ett podie - och då är vi ändå inte i närheten av spelare av samma kaliber som under den berömda Sparbankenpresskonferensen.

För att återgå till Kudroc, är han rätt spelare för årets upplaga av Malmö Redhawks? Ja, han har ju ett förflutet i SSK. Skämt åsido så står det klart att Stefan Nyman behöver komplettera backbesättning med någon som är mer defensivt inriktad. Och det är utan tvekan Kudroc. Visst, han besitter inte någon bländande skridskoåkning, men jag tror ändå att han skulle komma att göra stor nytta. Och vi pratar ändå om en spelare som hållt till i högstadivisioner under de sex senaste säsongerna.

Avslutar med ännu ett länktips, något som kanske kan få er att längta efter hösten ;)

/Winnberg

Genomgång av allsvenska lagen

Det har hänt en hel del i Malmö Redhawks de senaste dagarna, så den allsvenska genomgången har hamnat i skymundan. I dag återupptar jag emellertid den och vi kör från och med Mora till och med degraderade Södertälje.

Mora

Succélaget på vårkanten, Mora, kan bygga vidare på sin kultur och har en stabil stomme. Tappen av Mikael Zettergren och Martin Johansson känns såklart men Alexander Sundström (Brynäs) och Tobias Ericsson (AIK) förstärker från Elitserien. Ett ungt målvaktspar blir spännande i Christoffer Bengtsberg och Daniel Hansen. Ser genuint och stabilt ut. Harald Lückner vet alltid vad han gör och Mora blir en svår nöt att knäcka även kommande säsong.

Oskarshamn

Att tappa forwards som Mattias Guter, Lukas Ericsson samt Johan Ryno är naturligtvis aldrig roligt för ett lag som slutade på nedre halvan av tabellen den gångna säsongen. Stefan Pettersson är dessutom ett frågetecken alltjämt. Evan McGrath är ett bra nyförvärv och Morten H. Poulsen kan bli riktigt intressant men inte mycket pekar i dag på att IKO kommer avancera särskilt mycket till hösten.

Rögle

Det ser ljust ut för Rögle. Har fått behålla en rejäl stomme från förra årets fina säsong och just kontinuiteten kommer ge effekt. Om RBK kan hitta goda ersättare till Victor Bartley och Christoffer Persson på backen så finns där chans att konkurrera om en elitserieplats - igen. Känns som att Rögle värvar spelare som har ultimat potential att växa till starka producenter på allsvensk nivå. Tänker på Magnus Häggström och Alexander Bergström framförallt.

Sundsvall

Laget som alltid hänger med i Allsvenskan men som egentligen engagerar väldigt få. Tappet av lagkaptenen Daniel Olsson, som väljer att sluta, blir kännbart. Intressant att se vad den finske forwarden Aatu Hämäläinen kan bidra med, om Adam Rundqvist, Dennis Bozic (med kort förflutet i Malmö) och Magnus Svanberg kan ta nästa steg i karriärren. Sundsvall brukar ju vara en språngbräda till större uppgifter. Ett givet bottenlag i utgångsläget.

Södertälje

På många sätt är väl Malmö Redhawks det mest intressanta laget i årets allsvenska sett till vad som kommer hända rent resultatmässigt. Det känns oförutsägbart, minst sagt. Därefter följer nog Södertälje. Elitserielaget från 2010/2011 har helt raserats och nu har Per Nygårds en enormt svårbemästrad uppgift. Jag har svårt att se en elitseriesatsning för dagens SSK. Visst finns där gott om tid än att förstärka laget och bygga ihop en klart konkurrenskraftig variant men det har varit många tunga tapp som kanske skulle utgjort grunden i lagbygget. Tänker på Lukas Kilström, Fredric Andersson, Robert Carlsson och Linus Videll. Nu är förvisso ett par av de nämnda för bra för allsvenkt spel men det är eller var SSK-ikoner. Troligen blir det ett mycket ungt Södertälje till hösten och jag undrar allt om klubben kommer kunna sikta högre än playoff från start.

/Olsson


Det hettar till i Nordamerika

I natt drar Conferencefinalerna igång i Stanley Cup-slutspelet. Först ut är matchen mellan Boston Bruins och Tampa Bay Lightning. Jag ska inte påstå att jag förväntade mig att dessa lag skulle göra upp om den östra platsen i finalen, men jag hade det lite på känn att såväl Lightning som Bruins skulle finnas med långt in i slutspelet.

Steve Yzerman & co har gjort ett fantastiskt jobb nere i solskensstaten och fått Tampa att resa sig ur askan för att åter bli en contender. Jag hoppas att Dwayne Roloson får chansen att delta i ytterligare en Stanley Cup-final. Det spel han bjöd på 2006, då i Edmonton Oilers, var fantastisk - och i år har han, om möjligt, varit än bättre.

Dock tror jag att Boston är ett bättre lag och att fansen i TD Garden kommer att få vara med om något stort längre fram i vår. Bruins är min favorit till titeln. Man har allt som behövs för att vinna. Tim Thomas är en oerhört skicklig målvakt, Zdeno Chara styr laget från sin backplats - och offensivt finns mängder med klasspelare som Patrice Bergeron, Nathan Horton och David Krejci.

Om tolv timmar, alltså klockan 02.00 i natt, släpps pucken i match ett. Det är helt klart värt att offra en skön natts sömn för att spana in högklassig ishockeyunderhållning!

/Winnberg


Låt oss summera - del III

Nu börjar det faktiskt bli riktigt intressant att sätta ihop formationstankar. Saker och ting har förändrats och jag känner att kedjeuppdelningen blir riktigt svår. Det kommer ju hända en hel del till och den stora frågan efter Linus Klasen-värvningen är om där kommer ett par offensiva ess till?

Målvakter:
X - Pontus Sjögren

Kommentar: Väntar med spänning på en ny målvakt som av allt att döma ska vara etta. Pontus Sjögren är en riktigt stark backup på allsvensk nivå.

1:a femman:
J.D. Forrest - X
Linus Klasen - X - Robert Carlsson

Kommentar: Den offensive backen J.D. Forrest är värvad för ett första backpar. I och med att Forrest mäter 174 cm tror jag att man vill sätta dit en betydligt större pjäs än Daniel Josefsson bredvid. Så den luckan håller vi öppen. Linus Klasen är förstakedjamaterial förstås. I Södertälje balanserade Robert Carlsson ofta upp Klasen i samma enhet, kan mycket väl bli så i Malmö också. Center eller ytterforward är frågan för Carlssons del. Leif Strömberg har spelat Robert främst som center tidigare men hans tekningsstatistik är för dålig för en förstakedja.

2:a femman:
Tero Konttinen - Daniel Josefsson
X - X - Robin Alvarez

Kommentar: Två kortväxta och hyfsat offensiva backar ihop? Tja, det verkar inte bättre. Fast Daniel Josefsson är betydligt mer allround och trygg än Tero Konttinen så det skulle kunna funka trots allt. På forwardssidan lämnar jag nu öppet för nyförvärv. Westerholms plockas ner till en fjärdekedja, faktiskt. Detta mest för att jag inte tror att Stefan Nyman kommer värva spelare till en fjärdekedja i dagens läge. Robin Alvarez kommer in här i stället.

3:e femman:
Alexander Ribbenstrand - Robin Weihager
Lukas Ericsson - Morten Green - Tomas Kollar

Kommentar: Jag är nöjd med denna femman. Den enda som nu är intakt från första början. Tycker forwardstrion kompletterar varandra bra. På backsidan kan jag ändå tänka mig att spräcka paret om det blir tal om en intressantare variant än Alexander Ribbenstrand in.

4:e femman:
X - Emil Carnestad
Ponthus Westerholm - Roger Ohlsson - Pathrik Westerholm

Kommentar: Jaha, alla ungdomar i fjärdefemman. Allt är som vanligt, säger säkert många. Just nu har jag bara svårt att se Ponthus och Pathrik Westerholm högre upp. Nyman sa till Sydsvenskan angående sina SSK-värvningar att han vill förändra träningskulturen och sparra spelare som Westerholms. Kan det bli så att de får kämpa sig uppåt i hierarkin? Det här tåls att fundera på framöver...

/Olsson


Ännu ett tragiskt bortfall

Idrottsvärlden har drabbats av ännu ett tragiskt dödsfall. Ni minns säkert att cyklisten Wouter Weylandt gick bort efter en jättevurpa under inledningen av Giro d’Italia. I dag nås vi av nyheter att New York Rangers slagskämpe, Derek Boogaard, har hittats livlös i sin lägenhet hemma i Minneapolis.

 

Boogaard lämnade inför den här säsongen Minnesota Wild och fick ett ganska penningstint kontrakt med New York Rangers, något som på fick många att höja på ögonbrynen. Under sina fyra sista säsonger i Wild mäktade han nämligen inte med ett enda mål. Men trots farhågorna blev han snabbt populär hos såväl medspelare som publik i Madison Square Garden.

 

Och nu är det dessutom svårt att tänka tillbaka på den statistiska delen av fighterns karriär.

 

Derek Boogaard blev 28 år gammal.

 

Vila i frid!

 

/Winnberg


SSK Light? Skulle inte tro det

Rätt kul vad Malmö Redhawks har börjat ställa till det i hockey-Sverige igen. I alla fall i vissa delar och kanske framförallt i Södertälje. Jag förstår SSK-fansens frustration, bitterhet och kanske även argsinthet. Samtidigt så köper jag inte tankegångarna fullt ut heller. För det som stör SSK-fansen innerst inne är ju att Malmö Redhawks faktiskt plockar russinen ur kakan av det som varit bäst i Sportklubben den senaste femårsperioden.

Ja, men SSK har ju varit ett bottengäng i Elitserien de sista åren och även varit en vända nere i Allsvenskan, säger då en del.

Well, det finns alltid godbitar i sämre lag också. Om vi ska titta på vår egen historia...
2010/2011: Malmö Redhawks kommer åtta i Allsvenskan. Trots det hamnar Carl Söderberg (LHC), Jan Urbas (Växjö), Patrik Hersley (MODO), Markus Svensson (AIK) och Nichlas Hardt (Jokerit) i högstaligor.
2004/2005: Malmö Redhawks kommer tolva i Elitserien och åker ur högsta serien. David Petrasek (HV71), Mika Hannula (HV71), Björn Melin (HV71), Mikko Luoma (Linköping) och Frans Nielsen (Timrå) spelar elitserieishockey säsongen därefter.
För att nämna två säsonger.

Självklart finns där kvaliteter och nu råkar det vara så att vår sportchef Stefan Nyman har ett förflutet i Södertälje. Han vill skaffa en grundstomme tillsammans med Leif Strömberg och Ulf Taavola som de känner till och ska man vara ärlig så har vi ju plockat en rad godbitar från kringelstan.

Pontus Sjögren är en målvakt på uppgång, har stått en klar majoritet av SSK:s matcher i Elitserien den senaste säsongen och är av allt att döma tänkt som en reservkeeper.
Daniel Josefsson har tagit steg för steg i Elitserien och genom sin utveckling till och med fått testa på A-landslagsspel 2009/2010. Visserligen ett svagare år i MODO nu men fortfarande en klassback på allsvensk nivå.
Robert Carlsson har stadigt legat på 20 pinnar i Elitserien de senaste åren och har tidigare haft en framgångsrik roll i ett elitseriesatsande Tälje. Användbar som både center och ytterforward. Bra karaktär och blir viktig för boxplay.
Tomas Kollar kommer precis som Carlsson stå för en skön karaktär och prioritera hårt jobb. Viktig lagspelare och på allsvensk nivå även en producent.
Linus Klasen slog igenom i Huddinge för en del år sen och har därefter tagit kliv i ett elitserie-SSK. En artist, målgörare och fantastisk framspelare. Har kvaliteter som gör skillnad och som sticker ut från mängden.

Vad gäller vårat tränarpar Leif Strömberg och Ulf Taavola så kan jag inte säga att jag i huvudsak kopplar samman dem med SSK för den delen. Strömberg är mycket Bofors för mig (än i dag) och Taavola är ju främst Luleå (men Ulf har ju även varit en vända i Malmö tidigare).

Så här ser i övrigt hockeyvärlden ut. Som jag varit inne på tidigare så byggde Stephan Lundh och Niklas Wikegård upp "sitt" Malmö 1998-2001 genom att ta in spelare som de kände till. Spelare som gjorde jobbet och som till viss del förändrade kulturen som även då behövde förbättras (hur ofta talar vi inte om att förändra kulturen i Malmö Redhawks för övrigt?). Det började med Andreas Hadelöv och Joakim Musakka men gick vidare till Christian Due-Boje, Joakim Lundberg, Fredrik Bremberg och Mika Hannula. Endast pengar satte stopp för att Thomas Johansson och Björn Nord skulle komma in på backen.

För att återgå till nutid, är det färdigvärvat med ex-SSK:are? Den dörren skall nog inte stängas men snart är det såklart färdigplockat. Russinen börjar helt enkelt ta slut...

/Olsson

MODO på jakt efter "Ante"

Malmö vann dragkampen mot MODO om Linus Klasen. Är det så att ångermanlänningarna ser till att ta revansch nu? Enligt Örnsköldsviks Allehanda jagar klubben nämligen Malmöprofilen Andreas Thuresson, som sedan fyra år tillbaka har tillhört Nashville Predators organisation.

 

”Ante” har varit en våt dröm för mig sedan det stod klart att Hugo Stenbeck skulle lägga en halv förmögenhet (ja, för oss vanliga dödliga) i lagbygget. Och en liten del i mig hoppas fortfarande att den kan bli verklighet, även om jag är helt inställd på att detta bara kan bli en realitet när vi åter är ett Elitserielag. Men skulle han nu hamna i Markus Näslunds lagbygge skulle det smärta oerhört. Även om Linus Klasen utan tvekan är en bättre spelare än Andreas Thuresson (nåja, kanske svårt att jämföra så pass olika spelstilar) så hade jag hellre tagit Thuresson än Klasen. Därför hoppas jag att han håller sig ifrån Sverige innan han åter drar på sig Malmödressen.

 

Läs artikeln här!

 

/Winnberg


Fiaskolaget klart för final

Tre Kronor är klara för final. Dessa kronor som var så devalverade efter premiärmatchen mot Norge. Nu spelar man VM-final på söndag!

 

Jag har haft ett par ganska rejäla sågningar av Mikael Backlund under denna VM-turnering. Han har väldigt många verktyg i sin låda, framför allt klubbtekniken och skottet, men jag har svårt att finna en spelare som är lika vek som ”Mickis”. Men i dag svarade han för ett spel som jag aldrig sett honom vara i närheten av. Och då syftar jag inte på hans mål, utan främst på arbetsinsatsen. Riktigt kul att se. Och jag är den första att ändra uppfattning kring honom.

 

Jacob Silfverberg och Marcus Krüger har däremot aldrig hamnat på min svarta lista. Och satan i gatan vilken match denna duo svarade för. Stenhårt jobb över hela banan – och dessutom skapar man chanser. Silfverbergs skott som sånär renderade i 4-1 är ett bevis på att han är en riktigt vass målskytt som dessutom gillar att dra på sig blåstället.

 

Nu ställer vi in siktet på söndag. Då vankas det fest!

 

/Winnberg


Det är mycket nu

Det har gnällts en del på att det varit tyst kring Malmö Redhawks. Man kan lugnt säga att det nu är vilda västern kring klubben. Och jag bara älskar det faktum att vi är på väg att bli än mer hatade runt om i hela Hockeysverige!

 

# # #

 

J.D. Forrest i går – Robert Carlsson i dag.

 

Jag har egentligen nada koll på Forrest. Men med den beskrivning som ges av honom så känns det minst sagt lovande. Såg dessutom att min bloggkollega drog paralleller till Fredrik Eriksson – och det var också precis den kopplingen jag gjorde när jag läste på om den offensiva backen.

 

Jag fullständigt älskar det faktum att backbesättning nu till stor del består av mindre, mobila backar. Jag konstaterar härmed att det nu är en omöjlighet för alla så kallade experter att kalla Malmös backar för stora och tröga. Jag vet förresten inte om ni tänkte på det under Kvalserien, att Växjö backar var stora och rejäla. Jag tycker faktiskt det är lite humor på det. Men nog om det.

 

# # #

 

Vad innebär värvningen av ”Robban” Carlsson då? Jo, ännu en SSK:are in i truppen – och vi väntar på en till, som ni alla vet. Men jag tror att Carlsson kan vara mycket bra att ha i det här laget. En riktig hockeyarbetare, stöpt i samma form som Tomas Kollar. Det behövs spelare som kommer till jobbet varje dag och som driver på, inte bara under match, utan även på varenda träningspass. Jag ser Carlsson som en uppgraderad version av Mikael Wahlberg – och då är ”Sälen” kanske min största favorit i Malmötröjan, någonsin.

 

# # #

 

Det senaste ryktet som uppstått, att Henrik Karlsson skulle vara aktuell för en comeback, har fått mig att få ståpäls. Det hade känts som en klockren förstakeeper. Och jag tycker lagbygget ser oerhört intressant ut just nu. Antar att det kommer att lugna ner sig lite under helgen, men nästa vecka kan säkert bjuda på ett eller annat trevligt besked.

 

/Winnberg


Linus Klasen blir Malmöspelare

Då var det bekräftat. Ja, i alla fall av ägaren Hugo Stenbeck. Linus Klasen blir Malmöspelare de närmaste tre åren. Stenbeck ville onekligen ha igång lagbygget på allvar och få in ett affischnamn nu. Artisten Klasen passar utmärkt in som ett lockbete - både vad gäller att locka andra meriterade spelare samt locka sponsorer och fans till klubben och arenan.

Det är till Sydsvenskan som Hugo berättar att affären är klar. Den finansiella lösningen vill han inte gå in på men SDS spekulerar i att Klasen kan hamna utanför den spelarbudget som Stefan Nyman har att förhålla sig till.
Det intressanta i det här är att det på förhand gjorts upp om att Linus ska bli lagkapten. Jag blir ju lite nyfiken till hur det beslutet har tagits, vem som har bestämt och om det har varit en dialog mellan Stenbeck, Nyman och tränarparet Leif Strömberg och Ulf Taavola eller om det har slängts in i förhandlingarna från Hugos sida för att affären skulle bli möjlig.

Klasen är fostrad i Huddinge och etablerade sig i Elitserien via tre säsonger i Södertälje (nähä..). Sista säsongen var han lagkapten och producerade 51 pinnar på lika många matcher. I AHL den gångna säsongen har det blivit i princip en poäng per match. Dessutom har han bokförts för fyra NHL-matcher i Nashville.

Vi lär få återkomma i ämnet framöver.
Silly Season verkar bli riktigt galen i år.

Malmö Redhawks 2011/2012

Målvakt: Pontus Sjögren (-13).
Backar: Robin Weihager (-12), Tero Konttinen (-13), Alexander Ribbenstrand (-13), Daniel Josefsson (-14), Emil Carnestad (-13), J.D. Forrest (-13).
Centrar: Morten Green (-13), Roger Ohlsson (-13).
Forwards: Pathrik Westerholm (-13), Ponthus Westerholm (-13), Robin Alvarez (-12), Tomas Kollar (-13), Lukas Ericsson (-13), Linus Klasen (-14).

/Olsson

Powerplaybacken har skrivit på

Den tilltänkta förstabacken för powerplay-uppställningen har kritat på för Malmö Redhawks. Det rör sig om amerikanen J.D. Forrest. En back som nog få vet någonting om. Ska inte påstå att jag har hört talas om 30-åringen heller tidigare. Statistik och bedömning på eliteprospects.com bådar dock gott och att det rör sig om ännu en back som betecknas som en stark skridskoåkare får det att vattnas i min mun. Känns det inte lite som att vi har hittat en ny Fredrik Eriksson-typ här? En spelare som saknades enormt förra säsongen.

J.D. Forrest har på eurpoeisk nivå enbart spelat i högstaligor, främst i Finland men även med en lyckad avstickare till Schweiz på meritlistan. Jag antar att Malmö har fått betala ett högt pris för honom men jag antar lika mycket att Stefan Nyman ser honom som en back för ett första backpar.

Fantastiskt intressant nu med J.D. Forrest, Daniel Josefsson och Tero Konttinen som riktigt starka skridskoåkare på backsidan. Vilken förvandling vi äntligen ser! Robin Weihager är klart okej sett till sin storlek, Emil Carnestad är också följsam och Alexander Ribbenstrand är duglig på allsvensk nivå. Låt mig tro att vi kommer få se någon stark backbjässe med defensiven i högsta prioritet innan det är färdigvärvat på försvarssidan. 

# # #

Sen måste jag skriva några rader om Linus Klasen också. Ska man tro samtliga stora medier i Sverige så är det klart att Klasen kommer till Malmö. Ja, det är galet. Helgalet. Summorna som nämns i Expressen och Aftonbladet är inte riktigt lika överdrivna som bloggaren som först skrev om det hela lade fram, men det är fortfarande stora pengar. Som sagt, Hugo Stenbeck vill få fart på Malmöishockeyn. Klasen är en lirare av högsta rang i Sverige. Tycker vi pratar mer Linus sen om, eller ska jag säga när, det blir klart. 

Malmö Redhawks 2011/2012

Målvakt: Pontus Sjögren (-13).
Backar: Robin Weihager (-12), Tero Konttinen (-13), Alexander Ribbenstrand (-13), Daniel Josefsson (-14), Emil Carnestad (-13), J.D. Forrest (-13).
Centrar: Morten Green (-13), Roger Ohlsson (-13).
Forwards: Pathrik Westerholm (-13), Ponthus Westerholm (-13), Robin Alvarez (-12), Tomas Kollar (-13), Lukas Ericsson (-13).

/Olsson

Genomgång av allsvenska lagen

Tänkte att vi skulle försöka fokusera lite mer på det som är vår huvudgrej på bloggen. Så HockeyAllsvenskan får sig en genomgång här och nu. Vi börjar med fem första lagen i bokstavsordning:

Almtuna

Har fått ihop truppen relativt snabbt. En rad meriterade värvningar på forwardssidan. Niklas Anger, Stefan Gråhns, Mattias Guter och Daniel Hermansson har samtliga fina poängnoteringar under sina karriärer. Känns som att Bobo Simensen fått sätta större prägel på det här lagbygget. Frågan är bara vilken typ av ishockey som Almtuna kommer stå för till hösten. Jonas Rönnqvist spelstil är snart ett minne blott, anar jag. På målvaktssidan är det dags att släppa fram nästa talang. Ska dock bli intressant att se hur man går vidare utan succétränaren Michael Andréasson.

Bofors

Har fått behålla en kärna utav förra säsongens lag. Då var Bofors ett mittengäng, på nedre halvan. Jag har ingen större anledning att tro att det blir någon större skillnad till hösten. Finns inget som sticker ut riktigt, men en rad nyttiga grovjobbare. I år kryddat med en italiensk-kanadensisk keeper i form av Daniel Bellissimo. Hans kapacitet kommer avgöra en hel del, förstås

Borås

Laget som Malmö Redhawks har förtvivlat svårt emot har förändrat en del. Mest uppmärksammat är trots allt målvaktssidan med dels Jonatan Bjurö, dels och kanske framförallt Magnus Åkerlund. Känns som att Åkerlunds behov av att börja om på lägre nivå och med ett större förtroende kan bli ren jackpot för Borås. Bottenlagen i Allsvenskan jämnar till serien ytterligare som det ser ut i dag. Det som behövs framöver är bättre djup på anfallssidan för BHC.

Leksand

Tommy Salos show i Leksand har tagit fart på allvar. Stora förändringar med både fina tillskott och lite utrensning. Michael Raffl må vara en spännande spelare, men självklart är tungviktarna Pelle Prestberg och Gabriel Karlsson det som kittlar mest. Framförallt att få in en ledare som Karlsson och en måltjuv som Prestberg. Kan Jacob Blomqvist dessutom hitta tillbaka till sitt spel har LIF den bästa arsenalen offensivt. Backsidan har god bredd men ytterligare ommöbleringar väntar under sommaren.

Malmö

Well, Redhawks kommenterar såväl jag som min bloggkollega nästintill dagligen. Malmö är väl en av de klubbar som har mest kvar att förändra eller snarare förbättra. Cirka tio spelare till ska in och majoriteten skall vara så kallade spetsspelare. Omöjligt att bedöma var Leif Strömbergs gäng ligger till på skalan i dag, men kul att se ett par rörliga och spelskickliga backar i Daniel Josefsson och Tero Konttinen. Även Lukas Eriksson blir kul att följa efter sin succésäsong i Oskarshamn.

/Olsson


Jagr-dominans i Slovakien

Har faktiskt slötittat på Tjeckien-USA under eftermiddagen. Tala om att första målet i matchen blev viktigt. Tjeckien kunde gå på sitt ledningsmål och blev bara bättre ju längre matchen led samtidigt som USA tappade kraft. Inramningen och stödet från läktaren från de tjeckiska fansen samt Jaromir Jagrs fantastiska spel gjorde ändå matchen. 4-0 vann tjeckerna med och Jagr gjorde tre mål. Om Sverige tar sig vidare genom att slå Tyskland så väntar en riktigt tuff semifinal. Tjeckerna är nästan lite räliga när de får medflyt inför fanatiska fans.

Om ett par timmar väntar då Tre Kronors kvartsfinalbatalj. Pär Mårts mannar har självklart favorittrycket på sig men det gäller att få hål på den skicklige målvakten Dennis Endras. Vi ska inte glömma bort att Tyskland har presterat bra resultat även i årets turnering, så det kommer krävas en ordentlig insats från hela det svenska laget.

# # #

På hemmaplan finns där inte mycket att tillägga (börjar bli tjatigt nu). Patrik Nevalainen gick helt väntat till Almtuna. Ett tvåårskontrakt är signerat och klart. Känns som en perfekt klubb för honom. Klart mer istid blir det tal om och hans skridskoåkning kommer att utmärka sig. Det mest intressanta blir att se hur han hanterar den defensiva biten, om han kan utveckla den, samt om han lyckas få upp sin poängproduktion.

/Olsson

Rykten, rykten

Då har det gått lite mer än en vecka sedan senaste nyförvärvet landades i Pontus Sjögren. Så fort det går att få abstinens efter nyheter. Framförallt av det positiva slaget. Lite rykten har kommit under dagen. Först det minst troliga i Linus Klasen. En för mig okänd bloggare skrev ett inlägg om att Redhawks eller snarare Hugo Stenbeck och Stefan Nyman skulle ha erbjudit ett mångmiljonkontrakt, ja, rentav det fetaste avtalet i svensk hockey någonsin, till Linus Klasen. Jag ger inte mycket för den texten. Jag ger desto mer för att Malmö har visat sitt intresse och försökt. Vi får väl se, men Klasen i MODO känns väl som ett hyfsat utgångstips.

Det andra, på ett sätt kanske lite mer troliga, ryktet är att Malmö kan tänka sig försöka få in Andreas Lilja igen. Lilja är förstås en fantastiskt skicklig försvarare på allsvensk nivå. Han skulle ju vara ledaren där bak som spelar i samtliga kritiska situationer. Jag tror ändå inte att det är värt att lägga någon större energi på Andreas. Helsingborgaren vet vad han vill, lira i NHL det vill säga, och blir det inte där hamnar han nog åtminstone ett år i KHL. Och skulle det inte bli KHL tror jag faktiskt att Rögle ligger närmare till nuförtiden. Vid ett beslut om att flytta hem och om båda klubbarna skulle ge samma ekonomiska avtal så hade han ju valt RBK. Det råder det inga tvivel om efter diverse uttalanden de senaste åren. Lilja har ju till och med hellre tränat med Ängelholmsklubben under försäsongen (närmare till hemmet i Helsingborg, visst, men ingen egentlig ankytning till klubben).

Nej, vi får fortsätta avvakta och se. Det var emellertid precis så här jag anade att det skulle bli när Hugo Stenbeck kom in i klubben med en rejäl bunte sedlar. Galna rykten och vilda spekulationer. Klart är dock att Stenbeck vill se affischnamn. Det har ju hans förlängda arm, den nye VD:n Anders Olson, också deklarerat. Så att ett par kittlande namn dyker upp i truppen under sommaren, det kan vi nog alla räkna kallt med.

/Olsson

En dag i sorgens tecken

Några av er som läser det som skrivs på denna blogg känner säkerligen till att min andra passion här i livet, utöver hockey, är cykling. Därför är detta en väldigt tragisk dag. Ni har säkert sätt de svarta rubrikerna på de stora drakarnas startsidor. Belgaren Wouter Weylandt avled efter en krasch på den tredje etappen av 2011 års upplaga av Giro d’Italia.

 

I utförslöpan nedför Passo del Bocco fastnade Weylandt med trampan i ett staket och slungades till marken i en fasanfull fart. Han var dock vid liv när han med helikopter fördes från platsen, men avled senare på sjukhuset.

 

Något som gör belgarens bortgång än mer tragisk är det faktum att han i september skulle bli pappa för första gången.

 

Wouter Weylandt blev 26 år gammal.

 

Vila i frid!

 

/Winnberg


Bra förlust att ta

Om det finns bra förluster så såg vi definitivt en sådan i kväll för Sverige. Nederlaget mot Kanada leder nu till en kvartsfinal för Tre Kronor mot Tyskland i stället för Ryssland, som nu väntar Kanada. En på pappret enklare batalj i Tyskland blir dock inte given seger. Sverige pendlar en hel del i kvalitet i matcherna under VM och mot tyskarna kommer Pär Mårts mannar bli tvungna att föra matchbilden.

Vi får se, kul att slutspelet tar vid nu. Då brukar VM-tempen höjas och dessutom gynnas Silly Season av att VM närmar sig sitt slut. För oss som vill ha mer action på hemmaplan så blir det ju onekligen bättre desto snabbare denna veckan går.

Många fans inväntar med spänning de så kallade spetsvärvningarna hos Malmö Redhawks och det ska onekligen bli intressant att se var ribban läggs från Stefan Nymans håll när det kommer till just ämnet spets. Till MrMadhawk.se säger Nyman att en powerplayback är prioriterat och det känns riktigt bra i mina ögon att just backsidan betraktas som väldigt viktig att få ordning på.

Tills vidare får vi hålla ut och njuta av den tidiga sommarvärmen.

/Olsson

Sensationell tvåmålsskytt mot Schweiz

Viktor Fasth höll nollan för tredje gången i VM. Tre nollor på fyra VM-matcher är respekt. Och den här gången var det inte mot Frankrike. I morgon ska alltså Erik Ersberg få chansen igen – och den får han väldigt gärna ta. Bjuder han på samma spel som mot Norge blir Tre Kronor en munsbit för Kanada.

 

Matchen mot Schweiz var egentligen ett enda stort sömnpiller. Men tre poäng är alltid tre poäng – och tänk att om svenskarna vinner i morgon så har man banne mig plockat hem gruppsegern. Trots fiaskot mot Norge i första matchen. Men vill man vinna gruppen? Risken är stor att Ryssland landar på en fjärdeplats i den andra gruppen och det är en motståndare som känns aningen för svårt för svenskarna.

 

Samtidigt kan det lika gärna bli Tyskland eller Finland som landar på fjärdeplatsen, så det känns inte särskilt aktuellt att fundera på hur det ser ut i den andra gruppen.

 

Måste så klart också beröra det faktum att Mikael Backlund kliver in och fixar båda målen. ”Mickis” är en spelare som jag velat skicka så långt bort från VM som möjligt. Jag tycker att han är en mjuk och bekväm spelare som inte gör någon som helst skillnad när han befinner sig ute på isen. Men jag får väl äta upp lite av detta nu. Skottet som innebar 1-0 gick inte av för hackor. Jag är ganska nöjd med att jag inte genomförde en sågning av honom på Twitter mitt under matchen – och jag ska erkänna att det var väldigt nära att ske.

 

/Winnberg


Ett stort antiklimax

Slovakien har floppat rejält i sitt hemma-VM. I dag fullbordades fiaskot med ännu en uddamålsförlust och guldfavoritens möjligheter att nå kvartsfinalspel har redan nu flugit all världens väg.

 

Det såg länge bra ut i lördagskvällens match mot Finland – ett annat lag som spelade med kniven mot strupen. Slovakerna hade en uddamålsledning en bit in i tredje perioden, men efter två skitmål, signerade Tuomo Ruutu, så tog finnarna hem samtliga tre poäng.

 

Ordet fiasko missbrukas verkligen i dessa dagar, men etiketten  stämmer sannerligen in på Slovakiens insats i detta VM. Man har fått tillgång till mer eller mindre allt av värde från NHL (frånsett den största av alla, Zdeno Chara), men spelare som Marian Hossa, Marian Gaborik, Jaroslav Halak, Michal Handzus och Lubomir Visnovsky räckte inte långt denna gång.

 

/Winnberg


Mitt dream team

Roar mig denna förmiddag med att sätta ihop en form av dream team för Malmös del. Jag har bara tagit ut spelare som fortfarande är aktiva och som inte längre återfinns i laget.

 

Målvakter:

Henrik Karlsson – Cristopher Nihlstorp

 

Kommentar: Henrik Karlsson är den främste målvakt som vaktat Malmös kasse under de senaste åren och han känns helt given i det här laget. Som back-up stod valet mellan Cristopher Nihlstorp och Andreas Hadelöv. Jag valde ”Torpet”, trots att jag aldrig varit något större fan av honom. Men han överglänste faktiskt Hadelöv i SM-finalspelet.

 

Förstafemman:

Kim Johnsson – Janne Niinimaa

Magnus Pääjärvi – Frans Nielsen – Andreas Thuresson

 

Kommentar: Förvisso vet väl ingen riktigt huruvida Kim Johnsson fortfarande är aktiv eller ej, men han får ändå ta plats här. Tanken är att ha ett förstabackpar som funkar såväl defensivt som offensivt. Jag tror att trion där framme skulle komplettera varandra riktigt bra. Det hade varit fantastiskt att få återse någon av dessa i Malmötröjan igen.

 

Andrafemman:

David Petrasek – Andreas Lilja

Carl Söderberg – Marcus Johansson – Marcus Paulsson

 

Kommentar: Backarna är kanske inte de mest skridskoskickliga, men jag tror ändå att de skulle funka bra tillsammans. Kedjeformationen bygger på fart och finess. Jag har alltid varit svag för Marcus Paulsson, även när han haft en tendens att överdriva dribblandet.

 

Tredjefemman:

Jyri Marttinen – Jyrki Välivaara

Björn Melin – Brett McLean – Nichlas Hardt

 

Kommentar: Nästintill en ren utlänningsfemma. De finska backarna känns klockrena tillsammans. Jyri Marttinen är i mina ögon den främsta back som spelat i Malmö under de senaste åren. Brett McLean och Nichlas Hardt ser jag som ett klockrent boxplay-par, men man har även kapacitet att skapa saker offensivt, inte minst när Björn Melin fullbordar trion.

 

Fjärdefemman:

Tim Erixon – Fredrik Eriksson

Jannik Hansen – Patrik Lundh – Jan Urbas

 

Kommentar: En kedja med mycket fart och fläkt. Samtliga forwards är underbara skridskoåkare och Jan Urbas har potential att sätta puckarna i nät. Risken med den här formationen är att defensiven troligtvis blir något lidande. Såväl Tim Erixon som Fredrik Eriksson är bättre i det offensiva spelet, men då gäller det helt enkelt att förlägga spelet till motståndarnas försvarszon.

 

Vad tycker ni läsare om laget? Saknar ni någon spelare? Eller är det någon som absolut inte skulle få vara med?

 

Vilka spelare var då nära att ta en plats i mina ögon? Det fanns faktiskt en del som föll på målsnöret:

Andreas Hadelöv

Mikko Luoma

Frank Banham

Martin Johansson

Gustav Nyquist

 

/Winnberg


En galet snygg straff och lite annat

Sverige vann planenligt mot fransmännen i går, men det är faktiskt först under morgondagen och måndagen som Tre Kronor sätts på prov.

 

Viktor Fasth hyllas på nytt efter att ha hållit nollan två av tre VM-matcher. Visst har AIK:aren varit bra, men det är kanske läge att bryta ner de två nollorna en aning. De har kommit mot Österrike och Frankrike. Det faktum att han hållit nollan mot dessa lag är inte något som direkt imponerar på mig. Men ser man till hans spel totalt sett över de tre matcher han gjort så har han självklart varit mycket bra. Men hypen kring nollorna är kanske lite väl mycket.

 

# # #

 

Finland tog två livsviktiga poäng mot Tyskland i går. I den matchen bjöd dessutom 18-årige Mikael Granlund på hela VM:s höjdpunkt. Har ni inte sett straffen? Klicka då på länken nedan!

 

http://www.youtube.com/watch?v=NFooCdf7MwE&feature=player_embedded#at=19

 

# # #

 

Antiklimax. Det är annars det stora ordet för VM just nu. Slovakien har dunkat in mer eller mindre alla stjärnor som finns att tillgå. Och ändå är man på väg rakt ur turneringen redan i gruppspelet. Tre uddamålsförluster mot Tyskland, Ryssland och nu Tjeckien gör att läget ser långt ifrån ljust ut för hemmanationen.

 

# # #

 

Vad händer i Nordamerika då? Jo, Detroit lever fortfarande. Nattens uddamålsseger gör att det åtminstone blir en ny vända till Kalifornien i den matchserien.

 

/Winnberg


Nu börjar VM

I dag vill jag påstå att VM börjar på allvar. Det är förvisso ett antal matcher kvar till slutspelet drar igång, men dagens matcher skulle mycket väl kunna vara rena slutspelsmatcher.

 

Tre Kronor spelar förvisso en riktig skitmatch mot Frankrike, men det gäller att vinna. Ett nytt Norgefiasko skulle vara förödande inför fortsättningen.

 

Om några minuter drar USA-Kanada och Tyskland-Finland igång. Två matcher som kan ses som ganska bra värdemätare på en del saker:

 

·      Kan tyskarna fortsätta på den inslagna vägen?

·      Hur står sig finnarna?

·      Vilket värde kan vi sätta på Tre Kronors seger mot USA?

·      Och kan USA störa storebror?

 

Senare i kväll är all press på Slovakien. Hemmanationen måste vinna mot Tjeckien, annars ser det riktigt mörkt ut. Tåget har redan börjat lämna perrongen och skulle det bli en ny förlust i kväll lär det bli svårt att knipa en kvartsfinalplats i tuffa grupp E.

 

/Winnberg


Vettigt att hitta en lösning nu

Så gick Malmö Redhawks och Patrik Nevalainen skilda vägar. Det har ju varit goda spekulationer i detta ämne ett bra tag och nu har parterna till slut hittat en lösning. Bra. Vettigt till och med. Stefan Nyman och Leif Strömberg tyckte inte Patrik passade in och då ska han heller inte vara kvar. Nevalainen är ju trots allt bara 24 år men trots det tror man inte att utvecklingskurvan kommer peka tillräckligt mycket uppåt. Kanske passar han heller inte in i spelstilen. Där finns ju även andra skridskostarka och kortväxta backar som åtminstone på pappret är bättre i Daniel Josefsson och Tero Konttinen.

Samtidigt är backsidan nu nere på fem. Jag tror många drar en lättnadens suck över det faktumet. Nu finns det nämligen platsmässigt utrymme att värva ytterligare en kvalificerad försvarsspelare. Just backsidan är så viktig och jag skulle gärna se två defensivt starka spelare in samt en offensiv högerskytt. Om man får önska fritt, alltså.

Stefan Nyman har verkligen möblerat om i Malmö Redhawks och det är bara sju spelare kvar i klubben från den gångna, miserabla säsongen. Jag hoppas ändå att det blir åtta. Signa Victor Svensson. Perfekt utfyllnadsspelare och med grymt Malmöhjärta. Dessutom finns där utmärkta tillfällen att låna ut honom till Pantern där nu Petri Liimatainen och Juha Riihijärvi tar över.

Malmö Redhawks inför 2011/2012

Nyförvärv: Leif Strömberg (tränare), Ulf Taavola (ass. tränare), Tero Konttinen (back) Oskarshamn, Alexander Ribbenstrand (back) Västerås, Daniel Josefsson (back) MODO, Lukas Eriksson (forward) Oskarshamn, Tomas Kollar (forward) Leksand. 

Förluster: Robert Olsson (tränare), Marcus Magnertoft (ass. tränare) slutar, Jonathan Bjurö (målvakt), Markus Svensson (målvakt) AIK, Per-Anton Lundström (back), Anton Blomqvist (back) Columbus org., Jesper Damgaard (back) slutar, Patrik Hersley (back) MODO, Patrik Nevalainen (back), Mikael Wahlberg (center), Marcus Olsson (center) Frisk Asker, Carl Söderberg (forward) Linköping, Victor Öhman (forward) Linköping, Nichlas Hardt (forward) Jokerit, Thomas Larsson (forward) Tingsryd, Lucas Sandström (forward), Jan Urbas (forward) Växjö, Sebastian Dyk (forward).

/Olsson

Beskedet vi alla väntat på

Äntligen! Nu står det nämligen klart att Malmö Redhawks och Patrik Nevalainen bryter samarbetet.

 

Jag kan tänka mig att ”Neva” tillsammans med sin agent kommit fram till att det är lönlöst att stanna i Malmö. Förvisso hade han fått lön för det kommande året, men att bara sitta av ett kontrakt känns knappast som rätt väg att gå i det här fallet. Särskilt inte om man dessutom tar hans relativt unga ålder i anspråk.

 

Jag förutser att detta inte kommer leda till att klubben är skyldiga Nevalainen något för den kommande säsongen, utan att den klubb han kommer att representera under vintern tar hand om alla kostnader för backen.

 

Även om jag länge har väntat på just detta besked så vill jag passa på att önska Patrik Nevalainen ett stort lycka till i den fortsatta hockeykarriären!

 

/Winnberg


Korta processer som gäller

Det ser inte ut att bli några utdragna matcherserier i Stanley Cup-slutspelets Conferencesemifinaler. Washingtons många superstjärnor visade även denna gång att man är sämst när det gäller som mest och nu blir det antagligen till att svinga klubbor på gräs istället för på is.

 

# # #

 

Washingtons uttåg innebär förvisso att ett par väldigt intressanta namn kan bli aktuella för VM-spel. Även om Niklas Bäckström långt ifrån rosat marknaden i Stanley Cup så skulle Tre Kronor må bra av att få in en så pass spelskicklig center. Jag ser gärna att även Marcus Johansson får en flygbiljett till Slovakien.

 

# # #

 

Boston fick sannerligen en kalasstart på nattens hemmamatch mot Philly. Redan efter en dryg minut hade Bryan Boucher tvingats att vittja nätet två gånger om. Ungefär så länge höll jag mig också vaken. Alla planer på analys kring den matchen jag hade tänkt spana in uteblir alltså.

 

# # #

 

Skulle Mojo dyka upp i VM så innehåller Tre Kronors trupp faktiskt hela fyra spelare som någon gång i karriären representerat Malmö.

 

# # #

 

Även pensionärerna i Detroit ligger skrynkligt till. Förlust i natt igen och San José är nu bara en match ifrån avancemang. Här finns ju faktiskt också mängder med svenskar som skulle kunna bli VM-aktuella.

 

# # #

 

I dag känns VM lite mer avslaget än normalt – detta trots att vi faktiskt kliver in i mellanrundan och alltså blir av med de sämsta blåbärsnationerna. Ni vet Österrike och sådana lag som tvingar en svensk målvakt att fullständigt stå på huvudet för att ett nytt fiasko skulle undvikas. I morgon hettar det dock till lite. Då ska Kanada köra över USA. Vaktar Al Montoya kassen även i den matchen kommer jänkarna få en jobbig eftermiddag.

 

/Winnberg


Lite Dyk och kaptensspekulationer

Sedan i går står det klart att Sebastian Dyk lämnar Malmö. Precis som i fallen kring Carl Söderberg och Victor Öhman tror jag att detta är bäst för båda parter. Det råder inga som helst tvivel om att Dyk har talang nog för att lira allsvensk ishockey, men det handlar om att kunna omsätta denna talang till något som gagnar det egna laget. Och under den gångna säsongen hade Sebastian oerhört svårt att vara vägvinnande i sitt spel – faktiskt inte bara i A-laget utan även i J20-sammanhang.

 

Jag hoppas innerligt att han hittar tillbaka till den utvecklingskruva som pekade rakt uppåt för ett par säsonger sedan.

 

# # #

 

Jag nämnde i mitt senaste inlägg att Morten Green figurerar som lagkapten för det danska landslaget. Frågan är om inte Green är ett hett alternativ som kapten även för Malmö till den kommande säsongen. Tomas Kollar lär självklart vara ett hett alternativ, men jag är inget större fan av att ett nyförvärv kliver rakt in och blir kapten.

 

Vad tycker ni? Vem ser ni helst som kapten till hösten?

 

/Winnberg


Jag växlar åtminstone upp

Efter en något temposvag period känner jag att det är dags att höja tempen här igen. Och i väntan på att nattens Stanley Cup ska dra igång så kan det vara läge att reflektera lite kring övriga händelser i turneringen.

 

Som den ”malmöit” jag är (ja, när det gäller klubbtillhörighet alltså) så gläds jag givetvis åt det danska avancemanget. Kul för kaptenen Morten Green, Nichlas Hardt, Kim Staal och Håkan Karlsson, som bekant fungerar som danskarnas materialare under turneringen.

 

Även våra två andra grannar var i farten under dagen. Finland åkte på torsk mot en av de stora guldfavoriterna, Tjeckien. Den tjeckiska segern kändes planenlig, men av det jag kunnat läsa mig till så verkar finnarna ha stått upp bra mot de regerande mästarna.

 

För svenskt vidkommande hade det inte suttit helt fel om Österrike hade tvålat till Norge. Hade ett sådant scenario inträffat hade Tre Kronor avancerat till mellanrundan med maximala sex poäng, men alpjoddlarna var inte ens nära att störa Norge denna dag. Svenskarnas banemän vann klart med hela 5-0 och jag känner spontant att Norge kanske är årets motsvarighet till fjolårets Danmark. För visst minns ni att danskarna charmade hela hockeyvärlden och tog sig fram till en kvartsfinal där det till slut tog stopp mot Sverige? Det som egentligen är mest imponerande med Norge är att man gör succé utan sina två bästa spelare i Mats Zuccarello Aasen och Patrick Thoresen.

 

Jag undrar förresten lite hur man lottat årets VM. Hur Grupp E kan innehålla Ryssland, Tjeckien, Slovakien, Tyskland och Finland samtidigt som Grupp F egentligen bara ståtar med Sverige, Kanada, USA och i viss mån Schweiz är för mig ofattbart. I E-gruppen är det högst troligt att en ”toppnation” får respass redan innan kvartsfinalspelet påbörjas – inte minst med tanke på att Tyskland fortsatt befinner sig på stark frammarsch och kliver in i mellanrundan med sex poäng. Slovakien hänger verkligen löst, men såväl Finland som Ryssland kan också få det knivigt.

 

Nej, nu blir det fokus på Stanley Cup. Ett dilemma uppstår dock inom ett par minuter. Såväl Tampa Bay – Washington som Boston – Philadelphia drar igång kl 01.00 svensk tid. Och det innebär att jag måste göra ett aktivt val kring huruvida jag ska se den ena matchen eller den andra. Ibland är livet lite extra jobbigt!

 

/Winnberg


Har Tre Kronor växlat upp nu?

Har precis sett min första hela VM-match för det här året. Och svenskarna verkar ha vaknat till liv. Jag drar vissa paralleller till Czech Hockey Games. Där svarade Tre Kronor för två plattmatcher (mot Ryssland och Finland) innan man helt plötsligt gick in och gjorde en riktigt fin insats (mot Tjeckien). Kan det vara så att Pär Mårts pojkar behöver två matcher för att komma igång?

 

Jag gillade att svenskarna tog tag i taktpinnen direkt från första nedsläpp. Under matchupptakten var det faktiskt bara ett lag på banan och därför var det lite surt att det var oavgjort efter första perren. Men utdelningen kom retroaktivt – mycket till stor del beroende på Al Montoyas värdelösa målvaktsspel. För i ärlighetens namn så fick Tre Kronor tre, fyra mål som en målvakt absolut inte får lov att släppa.

 

Men trots det undermåliga amerikanska målvaktsspelet så såg jag flera ljusglimtar i det svenska spelet.

 

Dock är det fortfarande för mycket svart eller vitt när det gäller Tre Kronors insatser. När det blir förlust mot Norge är devalveringen så kraftig att laget inte ens är värt en femöring – och när det blir seger mot USA, som i ärlighetens namn kanske är VM:s sjunde, åttonde lag, så är VM-guldet nästintill redan hemma.

 

Jag väntar gärna ett par matcher till innan jag tar ställning till hur långt det här laget kan nå. Närmast väntar – Frankrike… Första riktiga värdemätaren låter alltså vänta på sig.

 

/Winnberg


Låt oss summera - del II

Tänkte att det var dags att sätta ihop formationstankar för andra gången denna lågsäsong. Har väl inte hänt jättemycket sen sist, men några adderingar finns där.

Målvakter:
X - Pontus Sjögren

Kommentar: Pontus Sjögren in i stället för Markus Svensson. Känns trots allt som ett ganska jämnt byte om vi ser till vad som presterades den gångna säsongen. Sjögren sätter jag som tvåa i målvaktsuppsättningen.

1:a femman:
X - Daniel Josefsson
X - X - Robin Alvarez

Kommentar: Redhawks saknar fortfarande spetsspelarna för en första line. Robin Alvarez håller jag kvar här. Daniel Josefsson är värvad för ett första backpar. Treårskontrakt och en favorit hos ledarteamet. Klar förbättring mot förra året då Per-Anton Lundström och Robin Weihager oftast tog plats här.

2:a femman:
Tero Konttinen - X
Ponthus Westerholm - X - Pathrik Westerholm

Kommentar: Samma utlåtande som sist. Tycker ändå att Westerholms ska ges chansen att spela i en producerande enhet. En klasscenter mellan Pathrik och Ponthus hade smakat mumma. En offensiv back i Tero Konttinen passar bra här, men ett defensivt samvete av mycket bra allsvensk klass skulle behövas bredvid.

3:e femman:
Alexander Ribbenstrand - Robin Weihager
Lukas Eriksson - Morten Green - Tomas Kollar

Kommentar: Samma utlåtande som sist. Robin Weihager kan räkna med en annan roll till hösten och i par med Alexander Ribbenstrand känns det trots allt som att det är ett dugligt tredje backpar. Framåt ser vi ändå en klasskedja på allsvensk nivå. Målskytten Lukas Eriksson, framspelaren Morten Green och grovjobbaren Tomas Kollar. Tror det kan bli en bra kombination.

4:e femman:
Patrik Nevalainen - Emil Carnestad
X - Roger Ohlsson - X

Kommentar: Emil Carnestad kommer få känna på tuffare konkurrens till hösten. Jag tror dock att han har god chans att hamna högre upp om hans stabila insatser fortsätter. Patrik Nevalainen..blir han kvar? Intressant att följa. Roger Ohlsson tar sig an centerpositionen här. Känns som klippt och skuren för det.

/Olsson


Lite Sjögren till

Det är alltid kul med alla olika åsikter i Silly Season-tider. Fans till ett lag som precis blivit av med en spelare till ett annat, gärna konkurrerande, lag ska in och bedöma vad det nya lagets fans egentligen ska förvänta sig. En objektiv beskrivning eller ej, den finns där alltid. Oftast väldigt kritisk. Det viktiga i det här är att man måste se helheten. Lägga pusselbitarna och inse eller spekulera i vilken roll spelaren är tänkt i. Senaste exemplet är självfallet dagens värvning, Pontus Sjögren.

Det är en målvakt som jag själv ansett inte varit tillräckligt bra för att vara etta i ett elitserielag. Jag tror därför att Sjögren gör helt rätt som kliver ner en nivå. Att han sedan väljer att göra det i just Malmö kan jag nog ifrågasätta lite mer. Nye VD:n Anders Olson vill gärna ha ett par affischnamn och vad passar då bättre än att ta in en välmeriterad målvakt. Det har jag tidigare skrivit om och det borde kunna bli verklighet i en elitseriesatsning.

Således kan det bli så att Sjögren får en tuff konkurrenssituation - i Allsvenskan. Fast å andra sidan så har ju såväl Henrik Karlsson som Markus Svensson nått väldigt långt i förhållande till var de stod i karriären när de anslöt till Redhawks. Dessutom med en på pappret tuff utmanare. Karlsson gick in som reservkeeper till Jani Hurme. Svensson gick in som backup till Karlsson. I dag är Henrik i Calgary Flames organisation och Markus i ett elitserie-AIK. Kristoffer Martin har trots allt lyckats väl i utvecklingen av svenska målvakter runtomkring Pontus ålder.

För att se det mer ur Malmö Redhawks perspektiv så retar sig en del av supporterskaran på att det värvas spelare utav allsvensk klass. Jag skulle nog ändå vilja se det som att Stefan Nyman vill bygga en grundstomme med svenska spelare som sätter tonen. Just nu finns 12 svenska spelare på kontrakt. Med tanke på att Nyman bedömer den inhemska marknaden som mer eller mindre tömd så blir det ju en rad utländska spelare i nästa säsongs trupp. Då måste där finnas en grund. Karaktärsspelare som tänker stå upp för Redhawks i dag, i morgon, om två veckor och också om ett halvår.

Malmö Redhawks 2011/2012

Målvakt: Pontus Sjögren (-13).
Backar: Robin Weihager (-12), Patrik Nevalainen (-12), Tero Konttinen (-13), Alexander Ribbenstrand (-13), Daniel Josefsson (-14), Emil Carnestad (-13).
Centrar: Morten Green (-13), Roger Ohlsson (-13).
Forwards: Pathrik Westerholm (-13), Ponthus Westerholm (-13), Robin Alvarez (-12), Tomas Kollar (-13), Lukas Ericsson (-13).

/Olsson


Sjögren officiellt klar

Som MrMadhawk berättade i går är Pontus Sjögren nu klar för spel i Malmö Redhawks under de kommande två säsongerna. Detta är nu även officiellt bekräftat.

 

Sjögren kommer närmast från spel i Södertälje där han under den gångna säsongen konkurrerade ut den betydligt mer meriterade finländaren Riku Helenius. Rent statistiskt var hans säsong kanske inte någon dundersuccé, men en räddningsprocent på 90 i ett lag – som tillsammans med Timrå – släppte in flest mål under säsongen, får trots allt ses som ganska bra.

 

Och jag räknar kallt med att en minst lika bra målvakt kommer att ingå i truppen för den kommande säsongen.

 

Vad tycker ni om värvningen av Pontus Sjögren? Fågel, fisk eller mittemellan?

 

/Winnberg


En av två målvakter på ingång

MrMadhawk.se gräver i kväll fram att Södertälje-målvakten Pontus Sjögren är klar för Malmö Redhawks. 26-åringen ska ha kommit överens om ett tvåårskontrakt med Malmö. Sjögren konkurrerade ut Riku Helenius den gångna säsongen och noterades totalt för 43 elitseriematcher mellan stolparna. I Kvalserien deltog han i sju matcher.

Jag ska inte påstå att jag är förvånad. Ägnade faktiskt för ett par dagar sedan en timme åt att kolla igenom spelare som Stefan Nyman och/eller Leif Strömberg har haft i sina lag under 2000-talet och just Pontus var ett namn som slog mig. Dock var jag rätt inställd på att han skulle ta ett nytt kontrakt i SSK alternativt bli reservmålvakt i ett elitserielag.

Känslan kring Sjögren som en av två målvakter? Det är okej. Varken mer eller mindre. Jag är helt övertygad om att Pontus inte är en uttalad etta. Anar att Nyman letar efter en betydligt mer erfaren målvakt också. Vi får helt enkelt avvakta och se.

/Olsson

Ny ordförande och VD avslöjad

Det blev inte en väntan på morgondagen trots allt då. Sydsvenskan.se kan i kväll via Kent Jönsson avslöja hur det blir i den absoluta ledningen efter Hugo Stenbecks ommöblering. Den tillförordnade VD:n Mikael Nilsson går över till att bli ordförande för Malmö Redhawks. Samtidigt plockas Anders Olson in som ny VD utifrån. Olson har varit klubbdirektör i den schweiziska hockeyligan för Genève-Servette. Dessutom har Olson erfarenhet som hockeyspelare.  

Saker lär klarna ännu mer i morgon. Så det blir till att hålla utkik på sydsvenskan.se och MrMadhawk.se.

/Olsson


Morgondagen blir ..intressant

VD Magnus Sallbring.
Sportchef Peo Larsson.
Tränarduon Robert Olsson-Marcus Magnertoft.
Fjorton spelare.
Och så då i går ordförande Christian Rasmusson.
Och snart en rad styrelsemedlemmar.

Utrensningen i Malmö Redhawks är i det närmaste total. Klubben kommer onekligen börja om från början på alla plan. Det känns ganska blandat i min smak. Det här fick vi emellertid räkna med i och med ägarbytet. Hugo Stenbeck vill skapa sin klubb på sitt sätt. Samtliga personer på nyckelpositioner byts ut och in kommer ledare som Stenbeck har förtroende för. Det började ju med Stefan Nyman som sportchef. Fortsatte med att Sallbring avgick som VD. Därefter följde tränarbytet via Nyman och sen har ju åtskilliga spelare fått lämna och/eller valt att lämna.
Nu väntas då en total översyn av organisationen ha gjorts och de stora förändringarna presenteras under måndagen. Ska bli riktigt intressant och inte minst undrar man nu vem som blir ny VD. Mike Helber var ju favoriten men Hugo blev som bekant tvungen att tänka om där.

Många supportrar var under vintern starkt kritiska till hur klubben sköttes. Så egentligen är väl detta en nystart som borde gillas i stort. Sallbring och Olsson var de två som hade det mest hett om öronen, men även andra ledarfigurer gjorde så klart svagt ifrån sig. Nu ska det vändas blad en gång för alla så morgondagen blir viktig.

/Olsson


RSS 2.0