Malmöpubliken förtjänar mer

Jag har inte läst Kvällsposten än. Jag vet inte om rubrikerna på förstasidan av KVP är överdrivna eller felvinklade. En sak vet jag. Malmö Redhawks supportrar och lokala sponsorer förtjänar mer än det här. Det måste vara slutlekt nu.

Styrelse in, styrelse ut.
VD in, VD ut.
Sportchef in, sportchef ut (nåja, här finns trots allt lite kontinuitet).
Huvudtränare in, huvudtränare ut.
Spelare in, spelare ut.

Högt uppsatta mål, en helt annan sanning på isen.
Skandaler i olika form.

Och nu då kanske även ägare in, ägare ut.

Suck. Så har kan det ju inte fortgå. Malmö Redhawks har kapacitet till så mycket, men det blir aldrig lugn och ro. Det blir aldrig en enad front. Det viktigaste av allt, det går inte att bygga ett lag som ska ta sig till högsta serien i dag på det sätt som Percy Nilsson gjorde i slutet av 80-talet/början på 90-talet. Ändå ska vi envisas om att gå den vägen. Pengar är nästan alltid i fokus, men likförbaskat ser vi att det är inte bara pengar som gör skillnad. Vi ser det både på nära håll i form av vårat eget lag, men även på håll, ute i landet där exempelvis Bofors är på väg till en kvalserie, där Växjö med relativt små medel tog sig till Elitserien förra säsongen.

För min del så är inte utgången av Hugo Stenbecks ägande avgörande för mitt stöttande och min kärlek till klubben. Det vill säga oavsett om satsningen fortsätter eller om det rentav blir konkurs och division 1-spel så finns ishockeyn där. Det jag däremot vill se är en klubb med harmoni, där det finns nån form av Malmökänsla och trygghet i ledningen. Dit måste vi sträva.

Jag vill se en lösning på den här soppan nu så att Malmö en gång för alla kan enas och se framåt med tillförsikt. Är det för mycket begärt?

/Olsson

Dansk eller svensk ketchup på korven?

Malmö Redhawks vann gårdagens derby. Vinsten kom dock först efter straffar. Och visst hade det varit trevligare om det här målet blivit matchvinnande? Undrar om Jesper Jensen ville ha dansk eller svensk ketchup på korven.



/Winnberg


Ny viktig hemmaseger - men räcker det?

Malmö tog ännu en viktig seger i Malmö Arena på måndagskvällen. 3-2 efter straffar mot Rögle var rättvist och borde nog varit en seger efter full tid. Det var hyfsat jämnt ute på isen i stort, men det kändes som att Malmö hade ett par lägen fler än RBK att avgöra matchen på. Dessutom kom Rögles 2-2-kvittering på ett powerplay som inte borde ha varit det med tanke på den höga klubba som domaren förbisåg. Fast det som ändå i grund och botten låg bakom att det inte blev tre poäng var ineffektiviteten i Malmölaget. Linus Klasen kunde och borde nog ha gjort ett mål till, Robin Alvarez och Dragan Umicevic fick inte till det i en kontring och så vidare.

Jag kände inte igen Rögle fullt ut i den här matchen. Det var inte alls lika självsäkert och kaxigt som det brukar vara när RBK tar sig an Malmö. Klart att matcherna betyder extra mycket nu och fokus blir troligen något förändrat. Redhawks å andra sidan spelade med en press som jag inte sett på hela säsongen. Härligt gnuggande från i princip alla kedjor. Lukas Ericsson gjorde en grym arbetsinsats, Jesper Mattsson kämpade hårt likaså. Kedjan med Tomas Kollar, Robert Carlsson och Linus Klasen var bäst på isen. Stor eloge där. Tjusigt Klasenmål också för den delen.

I tabellen är det nu tre poäng upp till sjundeplatsen, som just Rögle innehar. Det är tajt, jämnt och det blir antagligen en strid in i det sista. Frågan är bara om Malmö hänger med eller inte. Det kommer krävas poäng på bortais framöver och dessutom helst flera vinster på raken. Så läget är alltjämt tufft. Kan laget dock fortsätta visa attityd, arbeta hårt och få lite bättre utdelning finns chans att förlänga säsongen. Det är ju dock det här med jämnheten som är problemet.

Annars är dagen stora händelse att Malmö Redhawks Holding AB står utan styrelse efter att Mikael Nilsson och Håkan Paulsson avgått. Jag tänkte inte gå in alltför djupt där i kväll, men självklart är känslan att Malmö Redhawks mår väldigt, väldigt dåligt. Jag vet inte vad Hugo Stenbeck har tänkt sig, men det känns inte alls bra att Malmöförankrat folk väljer att gå. Mikael Nilssons kommentarer i Sportspegeln var just ett spel för galleriet där och då, den slutsatsen måste dras. Jag ber om att få återkomma närmare i morgon i detta ämne.

/Olsson


Ännu en förnedrande förlust

Det blev inget ordentligt trendbrott för Malmö Redhawks. I stället ännu en smärtsam, förnedrande förlust där Redhawks blev totalt utspelade i den första perioden. 3-0 på tavlan, 16-0 i skott, timeout efter 5.48 och egentligen bud på ett par baklängesmål till. Värre än så kunde det knappt bli. Med den starten hämtade sig Malmö aldrig, även om framförallt mittperioden var rätt bra insatsmässigt. Dock ska man ha klart för sig att Västerås anpassade sig till resultatet och spelade smart därefter.

Pontus Sjögren hade ingen större kväll, men hade å andra sidan usel hjälp från sina lagkamrater. Tim Heed var skrattretande dålig i defensiven, Daniel Josefsson i par med Heed inte mycket bättre. Jean-Luc Grand-Pierre började som forward men avslutade som back. Direkt svag insats ännu en gång. Ivan Ciernik var oerhört blek. Dragan Umicevic kom inte till sin rätt. För att nämna några spelare som inte bidrog.

Nye Magnus Häggström är väl den man kan lyfta fram allra mest i positiv bemärkelse. Han försökte, visade intentioner och gjorde det bästa av situationen. Tomas Kollar borde för övrigt ha gjort minst ett mål, kanske två, sett till sina lägen.

Annars är det så svårt att begripa hur Malmö kan gå från sin riktigt imponerande tredje period mot Bofors till att göra säsongens sämsta första period. Jag förstår inte vad som händer i det här laget. Hur det kan vara möjligt att prestera så ojämnt.

I morgon är det derby. Malmö måste resa sig fort igen. Inte för att utsikterna ser så goda ut längre när det gäller att ta en "förkvalserieplats", men om det skulle bli ytterligare ett nederlag så är ju säsongen verkligen över. Då försvinner även de sista procentens hopp om att säsongen ska bli längre än grundserien. Vi får se, Malmö är oberäkneliga.

/Olsson

Häggström kan vara en bra injektion

Senast i går skrev jag om att jag ville se en Stefan Nyman som tar det lugnt på transfermarknaden. Så blev det inte. I stället värvades Magnus Häggström in från ärkerivalen Rögle i dag. Både bra och dåligt. Det kan kortsiktigt vara en bra värvning, då Häggström kan stå för en injektion som kan behövas i laget. Powerforward, stor och bra tryck i det han gör. Dessutom högerskytt. Långsiktigt undrar jag dock hur detta kommer påverka klubben. Vi ska ha klart för oss att J20-spelarna återigen väljs bort. Att ta istid i Malmös A-lag känns inte bara svårt, utan kanske rentav omöjligt. Har Malmö ens en plan för sina unga lirare? Där är jag väldigt orolig inför fortsättningen.

Förhoppningsvis kan Miroslav Lazo och/eller Ivan Ciernik tänka sig lämna Redhawks innan sista januari. Då skulle det ändå kännas som att Nyman faktiskt tar hänsyn till helheten. Jag anar dock att ytterst få klubbar skulle vara intresserade av att ta över Lazo och/eller Ciernik. Möjligtvis om Redhawks skulle acceptera att betala minst 50 procent av deras löner säsongen ut.

Jag hoppas verkligen att Pathrik Westerholm är redo att köra mot Västerås i morgon. En fjärdekedja med Häggström, Morten Green och Westerholm hade varit riktigt häftig. Plötsligt skulle Malmö faktiskt ha ett lag med balans - grovjobbare och finlirare i en mix. Alltså som det borde ha sett ut för ett halvår sen, lite drygt.

Nåväl, vi får se var detta landar.

/Olsson

Jag hoppas Nyman håller sig lugn

Det börjar närma sig transferstopp i svensk ishockey och där finns lag som rör om i grytan inför avslutningen av säsongen. Vad händer då i Malmö? Av Stefan Nymans kommentarer att döma till MrMadhawk.se så ligger man och lurar lite grann på marknaden. Det skulle således kunna bli ytterligare någon förstärkning. Förvisso har Marcus Högström till viss del haft en positiv inverkan på lagets framfart under slutet, men jag tror det bästa Redhawks kan göra nu är att hålla sig lugna. Säsongen är vad den är, Malmö kommer få kämpa väldigt hårt för att nå en "förkvalserieplats" och det kan vara så att lugn och ro är modellen nu.

Dock kan man inte låta bli att nämna och fundera över hur importerna har misslyckats och varför Malmö egentligen ska ödsla mer istid på spelare som J.D. Forrest (inte ens en PP-back längre), Jean-Luc Grand-Pierre (blir bara sämre och sämre för var match som spelas), Miroslav Lazo (får knappt ens spela vid skador) samt Ivan Ciernik (senast i fjärdekedjan och producerar 0,3 poäng per match). Det är liksom inte unga grabbar här som går upp och ner under en säsong, utan spelare som fått gott om chanser men inte tagit tillvara på dem.

Frigöra plats, men inte för förstärkningar utifrån i min värld. Ja, möjligtvis en back då för att täcka upp bredden i laget. Annars borde man alltjämt snegla mot J20-laget och ta russinen ur kakan där. Simon Karlsson är ett intressant ämne, tror inte Cedric Hächler skulle göra bort sig heller med rimlig istid. Offensivt är det bara till att ösa på med Nikolai Meyer som är en speedkula, precis som Ulf Taavola var inne på efter Bofors-matchen. Dessutom kommer förhoppningsvis Pathrik Westerholm tillbaka snart igen samtidigt som Ponthus Westerholm borde få en ny chans. Sen gäller det att vårda André Burakovsky också.

Jag undrar dock om inte Hugo Stenbeck vill gasa igen. I somras sa han att han ville satsa ännu hårdare om inte satsningen skulle slå väl ut. Det var i alla fall hans övertygelse då. Vi får avvakta och se hur han ser på det i dag...

/Olsson

En välförtjänt viktoria mot Bofors

Riktigt skönt att kunna ge beröm till Malmö Redhawks för en gångs skull. Malmö fixade tre livsviktiga poäng i arenan mot Bofors och är nu på allvar med i den tajta tabellfighten om "förkvalserieplatserna". En ganska trög och intetsägande första period förvandlades till en händelserik mittrond, där Malmö till slut kunde koppla kommandot om matchen. I tredje akten imponerade "Rödhökarna" på allvar och radade upp finfina målmöjligheter. Redhawks borde ha vunnit med två mål fler, så pass bra agerade laget.

Ska passa på att lyfta fram arbetet som Redhawksspelarna lade ner i boxplay. Inte minst Jean-Luc Grand-Pierres matchstraff med fem minuters BP som följd gjorde många spelare väldigt bra, även om Bofors fick in en kvitteringspuck där till slut. Även powerplay var klart godkänt. Väldigt märkligt att Malmö inte fick fler chanser i PP, men domarnivån är vad den är i Allsvenskan.

Beröm till hårdjobbarna Roger Ohlsson, Lukas Ericsson, Tomas Kollar och Robert Carlsson men även till kedjan med Dragan Umicevic, Alexander Barta och Robin Alvarez. Tycker faktiskt att även en spelare som Ivan Ciernik gjorde det hyfsat bra i kväll. Problemen kvarstår emellertid på backsidan där Grand-Pierres insats bara kan betecknas som dålig, J.D. Forrests defensiv var ännu en gång svag. Däremot skall Stefan Lassen, Marcus Högström, Tim Heed och även Robin Weihager, som hoppade in, ha beröm.

Slutligen så kan konstateras att Pontus Sjögren är det självklara målvaktsvalet. Visst, Sjögren har lite att slipa på, men återigen - han vinner fler matcher än förlorar till skillnad från Hannu Toivonen. Dessutom ger han genom få insläppta mål laget en chans att vinna.

/Olsson


Tillbaka i "Redhawksbubblan"

Jag har valt att lägga Malmö Redhawks åt sidan sen Mora-matchen och utnyttjat matchledigheten till att ägna mina krafter åt lite annat. Det börjar dock närma sig matchdags igen och klubben är på något sätt alltid i ropet. Senast i ett inslag i Sportspegeln i söndags. Ett ganska så givande reportage. Dock en aning övervinklat, inte minst då jag uppfattar det som att även alla juniorspelare som varit uppe och vänt räknas som spelare in/ut i reportaget. Det är ju trots allt många elitklubbar i dag som använder sig av väldigt många spelare över säsongens långa gång.

Det mest intressanta i reportaget var ordförande Mikael Nilssons kommentarer. Visst, jag anar att Nilsson måste hålla god min utåt, men det lönar sig aldrig att ljuga om situationen helt på det viset. Det är faktiskt snudd på respektlöst mot fans och sponsorer. Att tala om en "grund man försöker sätta nu", "tidigare försökt köpa det på kortare sikt" och "bygger en värdegrund" gör mig nästan förbannad. Ser vi inte alla hur det ser ut på isen? Det finns väl ingen värdegrund, ingenting av det Stefan Nyman har gjort och gör har med det att göra och det finns ingen långsiktighet heller. Varför behövdes det sparkas tränare i höstas i sådana fall? Varför värvas det etablerade, mätta spelare som inte hör framtiden till? Varför släpps det inte fram en enda juniorspelare längre, trots att exempelvis Nikolai Meyer och André Burakovsky är två riktigt intressanta framtidsspelare?

Om Mikael Nilssons syn delas i klubbledningen i stort och internt av honom själv, DÅ är Malmö Redhawks illa ute. Mer illa ute än vad jag någonsin kunnat ana. Nåväl, det känns lite uppgivet men i slutändan måste spelarna där ute göra sitt bästa varje dag och försöka reparera skadan så väl det bara går. Det är fyra poäng upp till en "förkvalserieplats" nu, så att vinna mot Bofors på onsdag kväll blir ett måste. Den stora frågan är om Malmö mentalt har orkat ladda om efter ännu ett tapp i slutet av en match. Mot Mora hade man ju trots allt en 2-4-ledning.

Vad tror ni, kan Malmö fixa tre pinnar mot Bofors, något laget inte klarat av sen hemmapremiären i höstas?

/Olsson

Mitt OS-lag: Backarna

I går påbörjade min genomgång av ett OS-lag till Sochi 2014, ett lag som jag gärna hade ställt på isen i den turneringen. Målvakterna har vi redan avhandlat. Nu är det dags för backbesättningen.

 

3 Oliver Ekman-Larsson

Kommentar: Den skridskoskicklige tvåvägsbacken har under den här säsongen växt ut till en nyckelspelare i Phoenix Coyotes med över tjugo minuter i istid per match. OEL är en spelare av internationellt snitt som bara kommer att växa ytterligare under de kommande åren, då han med all säkerhet kommer att få ett ännu större förtroende. Mycket möjligt att han kommer att spela på fyra backar i Sochi.

 

4 Niklas Hjalmarsson

Kommentar: Defensivt skicklige ”Hammer” får inte den uppmärksamhet eller uppskattning han bör få här hemma i Sverige. I Nordamerika i allmänhet och Chicago i synnerhet har man dock full koll på hur bra han är. En viktig kugge när det gäller spel i numerärt underläge, som trots konkurrens om istid med stjärnor som Duncan Keith och Brent Seabrook får ett stort förtroende av coach Joel Quenneville.

 

5 Adam Larsson

Kommentar: Han är nyligen 19 år fyllda och långt ifrån en färdig NHL-spelare. Men redan nu matchas han flitigt av Lou Lamoriello, även i s.k. special teams. Att Adam har en potential som gör att han kan nå hur långt som helst råder det ingen tvekan om och med ytterligare två års spel med och mot världens främsta ser jag inget som hindrar honom från att vara given i ett kommande OS-lag.

 

7 Niklas Kronwall

Kommentar: Den mest rutinerade i denna backbesättning. En väldigt etablerad tvåvägsback som har tacklingar som får många transatlanter att bli avundsjuka. I mitt lag ser jag honom som en defensiv kraft, då det finns andra spelare som kan sköta det offensiva spelet.

 

23 Alexander Edler

Kommentar: Har gått från klarhet till klarhet under de senaste NHL-säsongerna och jag klassar honom nu som Vancouver Canucks bäste back. Behärskar såväl det offensiva som defensiva spelet och har under den här säsongen producerat poäng i stor utsträckning. Jag tänker inte sticka under stol med att Edler inte varit någon favorit när han vid tidigare tillfällen dragit på sig landslagströjan. Men given i OS, det är han.

 

39 Tobias Enström

Kommentar: Offensivt oerhört skicklig. En spelare som tycker om att ha puck och väldigt ofta gör bra saker när han är i besittning av den. En back som skall matchas i numerärt överläge och producera mål och assist. Han har två raka 50-poängssäsonger i ryggen, men har haft skadebekymmer i vinter. Så länge skador inte spolierar hans karriär ser jag honom som en nyckelspelare i Sochi-OS.

 

65 Erik Karlsson

Kommentar: NHL främste back när det kommer till det offensiva spelet. Han har absolut stora brister i det defensiva och fysiska spelet, men med puck är han en gudabenådad lirare. En spelare att bygga ett sylvasst powerplay kring och en spelare som på egen hand kan avgöra matcher.

 

77 Victor Hedman

Kommentar: Fick redan från början ett stort förtroende i soliga Tampa Bay och han har inte gjort någon besviken. Hedman sågs som en offensiv talang innan han lämnade Sverige. Nu ligger fokus främst på det defensiva spelet, där den främsta styrkan är rörligheten i kombination han storlek. Hedman mäter 198 centimeter i strumplästen och ackompanjerar sin längd med mäktiga 105 kilos tyngd – en vikt han kan nyttja i närkampsspelet.

 

Jag undrar givetvis samma sak i dag som i går. Är det någon spelare ni saknar – eller någon ni absolut inte vill se i en Tre Kronor-dress om två år?

 

/Winnberg


Ishockeyns galnaste ögonblick

Jag skrev i går att jag eventuellt skulle komma att behandla ”Hugo Stenbeck-skandalen” senare under helgen, men jag valde att jag göra det på ett smidigare sätt, genom två snabba Twitterinlägg. Härmed släpper jag det totalt. Här får ni istället se helgalna saker som skett inom ishockeyhistorien. Själv gillar jag Steve Sullivan vs supportern med dålig karma. Vilket inslag i tidernas kanske främsta topp 10 någonsin?

 

 

 

/Winnberg


Mitt OS-lag: Målvakterna

Ganska händelsefattigt vad gäller Malmö Redhawks - om vi bortser från Stenbeck, något jag kanske kommer att beröra under kvällen. Men nu fokuserar jag lite på något helt annat, något som ligger två år framåt i tiden. Jag pratar om OS i ryska Sochi 2014. Lång tid dit, javisst. Men varför inte göra ett nedslag redan nu och se vilka spelare som kan tänkas vara tillgängliga för spel i Tre Kronor – under förutsättning att NHL inte sätter stopp för de spelare som återfinns där borta.

 

För att inte trötta ut er fullständigt med långa inlägg delar jag upp min trupp i tre dela; målvakter, backar och forwards. Här har ni min målvaktssida:

 

1 Jhonas Enroth

Kommentar: Den Södertäljefostrade målvakten, med Malmö Redhawks som favoritlag, har den här säsongen tagit ett stort kliv. Han utmanar en av världens främsta burväktare, Ryan Miller, om förstaspaden i Buffalo Sabres och jag ser ingenting som tyder på att han inte skulle fortsätta utvecklas. Kurvan pekar helt enkelt spikrakt uppåt. Här ser jag honom som given tvåa.

 

25 Jacob Markström

Kommentar: Talangen har ännu inte slagit igenom i NHL. Potentialen finns där dock i allra högsta grad och Markström har två år på sig att visa att han är en målvakt för världens främsta hockeyliga. Tar han de kliv som krävs kniper han positionen som tredjekeeper i mitt OS-lag. Jag ska emellertid omgående erkänna att jag hade valt Jonas Gustafsson om det hade varit OS om en månad.

 

30 Henrik Lundqvist

Kommentar: Den givne ettan. ”Kung Henrik” är en av världens absolut bästa. Jag vill påstå att han mer eller mindre ensam har fört upp New York Rangers i toppen av hela NHL och fortsätter han på den inslagna vägen är han en given kandidat till Hart Memorial Trophy, priset till ligans mest värdefulla spelare, efter säsongen. Förvisso kan mycket hända på två år, men det skall väldigt mycket till om någon skall komma att ha en chans att utmana om förstaspaden.

 

Vad anser ni läsare om mitt val? Ser ni hellre några andra spelare som sista utpost?

 

/Winnberg


Gamla goda tider

En veckas spelledigt för Malmö Redhawks del. Av förklarliga skäl finner vi då inte lika mycket roligt att skriva om. Istället kör vi ett gammalt hockeyinslag.
/Winnberg

En poäng borde ha varit tre

Malmö gjorde en rätt så bra insats i Dalarna och var på väg mot tre poäng. 2-4-ledning 7.32 in på den tredje perioden kunde dock inte förvaltas av ett lag som sällan håller uppe sin lägstanivå. Mora kom ikapp, billigt, och kvitterade med lite mindre än fyra minuter kvar av ordinarie tid. Rätt så väntat kom ett avgörande MIK-mål 4.14 in på sudden death-perioden. Hade Malmö lyckats ta tre poäng i kväll så hade man, lite oväntat, faktiskt varit med i striden om en "förkvalserieplats" på allvar igen. I stället föll Redhawks tillbaka och nu ligger laget nia i tabellen.

Ulf Taavolas mannar hade en hyfsat bra offensiv match, det skapades gott om chanser och utdelningen kom - förvisso mycket tack vare en dålig Tyler Plante i Moras mål. Defensivt gjorde dock Redhawks en väldigt svag insats. Backageranden kan som vanligt ifrågasättas, kedjan med Pathrik Westerholm, Morten Green samt Ivan Ciernik gjorde bort sig rejält vid ett av målen när de bara försvann samtidigt som målvakten Hannu Toivonen ännu en gång visade att han inte skall vara etta i Malmö denna säsong.

Säsongen börjar lida mot sitt slut. Dagarna i januari börjar gå åt. Ett lag som tidigare inte fått ihop det och som inte har karaktär och vilja nog att sätta stopp när det börjar blåsa hårt kommer inte göra det framöver heller. Det visar inte minst kvällens batalj. Släpp nu fram nya krafter och låt spelare som Miroslav Lazo, Ivan Ciernik och J.D. Forrest åka hem. Vi slösar bort vår framtid på ingenting just nu.

/Olsson

Sjögren är ett självklart val

Det är ju faktiskt en riktig nyckelmatch uppe i Mora i morgon kväll för MIK och Malmö Redhawks. Ja, om ni fortfarande tror på att årets version av Redhawks kan växla upp och börja vinna matcher på rad igen. Jag tittade tillbaka lite och inser att målvaktsvalet borde vara givet. Pontus Sjögren är verkligen att föredra gentemot Hannu Toivonen.

Om vi tittar på de vanliga siffrorna först:

Sjögrens räddningsprocent: 91,42 (23 matcher)
Toivonens räddningsprocent: 89,44 (17 matcher)

Sjögrens insläppta mål/match: 2,38
Toivonens insläppta mål/match: 3,19

Egentligen klasskillnad.

Tittar vi vidare på andra intressanta siffror:

Sjögrens insläpptsrad: 2-2-2-3-2-3-2 (7 senaste)
Toivonens insläpptsrad: 5-3-2-2-2-4-4 (7 senaste)

Sjögrens segerprocent: 54,5 (hela säsongen)
Toivonens segerprocent: 43,8 (hela säsongen)

Visserligen släppte Pontus in fem mål mot Mora hemma senast, men alla siffror talar sitt tydliga språk. Toivonen har inte lyckats hålla uppe samma jämnhet i spelet och är sällan bäst när det gäller.

/Olsson


Slutligen en trea i medioker tillställning

Det blev till slut en första trepoängare under 2012. Det krävdes match mot ännu ett bottenlag i Malmö Arena för att bryta den negativa trenden. Almtuna har Redhawks haft lätt för under hösten och det blev alltså ännu en gång tal om tre poäng. En rätt så bra första period följdes upp av en lite mer avvaktande mittrond. I tredje akten var det faktiskt Almtuna som fick föra matchen och Malmö sköt bara fyra skott på mål. Linus Klasen blev stor segerorganisatör genom två mål och en allmänt rätt så bra match. Annars ska Pontus Sjögren ha beröm i målet för en stabil insats och ett par vassa räddningar, inte minst mot slutet. Märkligt att första Almtunamålet blev godkänt för övrigt, men det är tydligen okej att köra på målvakten först enligt rutinerade Ulf Rådbjer.

I övrigt får jag slå fast att matchen höll riktigt låg klass. Malmö och Almtuna är två dåliga lag i Allsvenskan 2011/2012. Almtuna lever precis ovanför det negativa strecket mycket tack vare individuell skicklighet. I övrigt är man ett lag som saknar alla de ingredienser som gjorde att man presterade så bra under ett par års tid. Framförallt farten och intensiteten är helt borta.

Redhawks då? Jag kan inte se att Malmö ska komma någonvart längre, de framsteg laget har tagit spelmässigt under en tid har inte följts upp av korrekta följdåtgärder. Exempelvis hade en stark ledare petat undan bedrövlige Ivan Ciernik, som aldrig tillför något. Dessutom är kemin mellan Ciernik, Morten Green och Pathrik Westerholm bitvis genant dålig så här långt in på säsongen. Jag var till viss del imponerad av Ulf Taavola inledningsvis, men hans förmåga att coacha laget och agera med pondus saknas.

Angående publiksiffran så har jag full förståelse för att arenan är så pass tom. Det här laget har verkligen på alla sätt och vis skrämt bort fansen. Sorgligt, men utan varken passion eller hyfsade resultat håller det inte i längden.

/Olsson

Malmö måste hitta sina värdegrunder

Hitta färgstarka, utåtriktade ledare med passion för Malmö Redhawks. Det vore självklart att sätta det som nummer ett på styrelsens agenda inför framtiden. Vi kan aldrig igen tillåta folk utifrån ta över och skicka iväg klubbens identitet. Stefan Nyman har med all tydlighet visat att han inte har några nya idéer, han är ingen lagbyggare och han saknar kompetens att anpassa sina värvningar till den liga samt till och med till den tränare han har anställt. Dessutom står han inte upp utåt sett mot fans och media på ett tillfredsställande sätt.

Jag tror faktiskt att Redhawks borde fundera på att ha en sammansättning som Örebro verkar köra på. Det vill säga ha en sportchef som har hand om övergripande frågor och som exempelvis kan sy ihop hela klubben med tät kontakt med J20, J18 och ungdomsverksamhetens ledare. Lägga en röd tråd samt följa upp förändringar/förbättringar och struktur. En som talar värdegrunder och siktar på att bygga upp Malmö Redhawks som klubb. Bredvid sig kan sportchefen ha en vice sportchef som sköter kontraktsförhandlingar, scoutning och har yttersta ansvaret för spelarövergångar.

Allting bygger dock också på att tränarteamet för A-laget har samma hockeysyn som vice sportchefen. Alternativt att vice sportchefen anpassar sina värvningar efter den hockey som tränarteamet vill spela. Vi kommer aldrig ifrån den punkten. Leif Strömberg är exempelvis en defensiv coach som sätter större ära i att ta tre poäng än att lira en fantastisk "totalishockey". Då måste man ha spelare som accepterar det, som också tänker likadant.

Jag hoppas verkligen att Malmö kan sätta en organisation som genuint skriker MALMÖ Redhawks. Jag är dock orolig. Vem ska ta de beslut som krävs? Hugo Stenbeck som ägare själv lär inte gå in och detaljstyra, det är ju det han har sina rådgivare till. I och med att de försvann så saknas den handlingskraft som redan här och nu krävs. I ärlighetens namn så hade dock knappast två schweizare tagit de besluten, om jag får spekulera. Vad Mikael Nilsson och Håkan Paulsson har rätt att påverka och göra/inte göra är också svårbedömt, frågan är om de ens vågar sätta hårt mot hårt och driva en linje för klubbens bästa? 

/Olsson


Fiaskot fullbordat - hög tid att rensa

Malmö Redhawks förmådde inte att vinna mot tabelljumbon Borås hemma.
Malmö Redhawks förmådde inte ens att plocka en poäng mot tabelljumbon Borås hemma.
Malmö Redhawks släppte in fem mål mot tabelljumbon Borås hemma - på två perioder.

Ni hör själva. Det här håller inte. Årets upplaga har skämt ut klubben tillräckligt. Ge oss fans en chans att se spelare som bryr sig igen. Ge oss en chans att rädda klubben till något som skulle kunna bli en ljus framtid på lång sikt. Rädda de juniorspelare som faktiskt kan bli något. Rädda de som faktiskt bryr sig om Malmö Redhawks och dess sponsorer och fans.

J.D. Forrests urusla backspel är något av det sämsta jag sett en etablerad back prestera i Malmö. Jani Virtanen var en dålig back hösten 2005 men han insåg i alla fall sina begränsningar. Forrest, du "pissar" på hela laget och klubbens färger i dag.

Ivan Ciernik har varit blek, blek och åter blek hela säsongen. Slovaken passar inte in i Allsvenskan och "bäst före"-datumet är av allt att döma förbi. Engagemanget kan också ifrågasättas efter utvisningarna mot Örebro och Södertälje i respektive tredje period.

Miroslav Lazo, Stefan Lassen och Dragan Umicevic är andra direkt misslyckade värvningar. Lägg därtill att Hannu Toivonen plötsligt börjat darra hårt igen.

Ge nu chansen till yngre spelare som vill framåt, har tempo och vilja. In med Emil Carnestad, Simon Karlsson, Cedric Hächler, Niklas Svensson, Nikolai Meyer och André Burakovsky. Gärna en attitydkille som Viktor Holmkvist också. Vi måste få tillbaka känslan, vi måste få tillbaka Malmö, ja just det, MALMÖ Redhawks. NU.

Se också till att få plats för nästa säsongs huvudtränare omedelbart.
Hitta en driven tränare som brinner för att få ordning på laget, som inkluderar att ge plats för egna talanger. För vem nöjer sig med att "få vara med" på A-lagets träningar?

/Olsson


Oerhört viktig match när Borås kommer på besök

Malmö Redhawks är nu åtta i tabellen. Utanför playoff. På den nedre halvan. Att säsongen är ett stort misslyckande råder det ingen tvekan kring. Jag vill dock fortsatt vara optimistisk. Spelet har blivit klart mycket bättre sedan Ulf Taavola tog över huvudansvaret. Nu gäller det dock att poängen börjar trilla in. Sex poäng på sju matcher är givetvis ett facit för dåligt för ett lag med Malmö Redhawks ambitioner.

 

Södertäljes trepoängare hemma mot Rögle skickade alltså ner Malmö under strecket, ner på den position där man landat två gånger på de senaste tre säsongerna. Nu finns dock en god chans att återta sjundeplatsen i morgon, då tabelljumbon Borås i morgon gästar Malmö Arena. Något annat än tre poäng där finns inte på världskartan. Malmö skall vara bättre än BHC åtta dagar i veckan – åtminstone på hemmais.

 

Finns det då någon räddning för den här säsongen? De två kommande matcherna tror jag kommer att staka ut vilken väg laget kommer att gå. På måndag väntar Almtuna, även det på hemmais. Sex poäng på de två kommande matcherna och jag är ganska övertygad om att en plats bland de sju främsta kommer att klaras av. Vid seger i morgon har Malmö fyra poäng upp till Rögle på femteplatsen. Det känns som ett rimligt mål, något som i så fall skulle vara en tangering av resultatet från säsongen 2009/2010 då Göran Karlströms lag var en seger borta mot Almtuna från att få spela Kvalserien. Det resultatet är också klubbens främsta sedan intåget i Malmö Arena.

 

Men morgondagens match behöver bli en grund att stå på inför framtiden.

 

/Winnberg


Luc kan göra de vackra målen

Sprang på det här videoklippet i går. En hel drös med vackra mål signerade spelare som kanske inte riktigt har vanan inne att göra sådana. Och minsann, det dyker upp en spelare som i dag representerar Malmö Redhawks i klippet.

 

 

/Winnberg


Malmö Redhawks agerar

Malmö Redhawks och Stefan Nyman sitter inte stilla i båten. För ungefär en timme sedan blev den 22-årige backen Marcus Högström klar för spel i klubben. Vi pratar här om en offensivt skicklig back, som ändå har stora uppsidor även i det defensiva spelet. En back som utan tvekan höjer konkurrensnivån i lagets bakre del – något som måste ses som klart nödvändigt.

 

Precis som under en herrans massa raka säsonger har backspelet stundtals varit under all kritik i Redhawks. Inför säsongen trodde åtminstone jag att det skulle bli en klar bättring på denna front, delvis då jag trodde att Malmö skulle vara ett klart spelförande lag i en majoritet av sina matcher och att de puckskickliga backarna på så vis skulle komma till sin rätt. Nu har vi istället fått se ganska mycket spel i den egna zonen och ett försvarsspel som sett ganska vimsigt ut. Ett par killar har inte levt upp till förväntningarna och nu kommer också en förändring.

 

Jag gillade Marcus Högström skarpt under fjolåret, en säsong han spenderade som utlånad till Sundsvall (precis som majoriteten av deras spelare…). Man kan sannerligen konstatera att Marcus har tagit en spännande väg på sin hockeyresa. Efter juniorspel i såväl Skellefteå AIK som MODO tog han sitt pick och pack för att testa lyckan i den något oglamourösa ryska andraligan – där han dessutom fick göra två matcher i tredjeligan. Inför fjolårssäsongen flyttade han hem till Sverige och Skellefteå igen, men förmådde inte att ta en plats i deras starka backbesättning och istället var det Sundsvall som fick ta del av hans tjänster. I somras fick han en ny Elitseriechans, denna gång med Timrå, men lyckades inte fullt ut där. Efter en kortare utlåning till Sundsvall är Malmö Redhawks alltså ny klubbadress.

 

Det skall bli väldigt spännande att se vad Högström kan tillföra.

 

/Winnberg


Dags att växla upp poängmässigt

Sedan Ulf Taavola tog över huvudansvaret för Malmö Redhawks har resultaten sannerligen inte gått lagets väg. Och nu är det faktiskt upp till bevis. Två raka hemmamatcher mot två av seriens sämre lag. Det måste bara bli tre poäng i båda om inte säsongen på allvar skall ses som helt förlorad.

 

Taavola har förvisso inte alls fått med sig de poäng man behöver om man vill bli långvarig som huvudtränare i en klubb, men han har trots det fått till en klar förändring. Det spel laget visar upp på isen ser betydligt bättre ut än under Leif Strömbergs dagar. Jag vill dessutom fortfarande tro att det kommer ett trendbrott. Att det här laget kan rada upp segrar om bara självförtroendet finns där.

 

Förra veckan avslutades med två bra insatser. Men det gav bara en poäng i tabellen. Fortsätter Malmö Redhawks på den inslagna vägen kan jag inte se att det innebär annat än sex poäng i matcherna mot Borås och Almtuna. Två fullpoängare där kan kanske även vara det som ger killarna självförtroendet tillbaka och att man därigenom också kan vända på skutan och åter bli ett vinnande lag.

 

Kampen för att bibehålla en plats bland de sju främsta är stenhård. I går fick Redhawks hjälp av båda sina kommande motståndare, då dessa norpade poäng från konkurrenterna Oskarshamn och Troja/Ljungby. Det är bara att tacka och ta emot. Men absolut inte visa upp någon tacksamhet i matcherna mot dem.

 

# # #

 

MrMadhawk rapporterar för övrigt att Linus Klasen var tillbaka i träning i dag. Ett mycket positivt besked. Många gnäller på Linus för att han håller i pucken för länge etc., men vi skall komma ihåg att han är den här seriens främste spelare individuellt – och att han dessutom är nyckeln till Redhawks sylvassa powerplay. Låt oss hålla en extra tumme för att han mår bra och är i speldugligt skick redan till lördagens drabbning.

 

/Winnberg


Läget verkar lugnt

Det verkar som att Dusan Umicevic först gasade men sen drog i handbromsen via sin twitter. Vi får väl se vad det är för förändringar det kan röra sig om de närmaste dagarna, om det nu ligger någon sanning i hans uppgifter.

Nåväl, det kommer säkerligen hända saker i och kring Malmö Redhawks framöver. Det är ju inte någon större gissning, det brukar som bekant alltid hända saker här nere. Förändringar är vardagsmat, på gott och ont.

Annars vill jag bara lyfta fram att Christoffer Norgren blev avstängd för sin armbåge på Linus Klasen. Väldigt, väldigt korrekt. Snacka om att Klasen har fått ta mycket skit även för den här smällen. Riktigt pinsamt, men så funkar tydligen Sverige...

/Olsson


Någonting på gång i Malmö?

Ser att SVT-Sportens Dusan Umicevic, det vill säga Dragan Umicevics bror, har lagt en tweet om att "Det kommer hända grejer i Malmö i dag. Förändringar." Ska bli riktigt intressant att se vad det blir, om det blir något. Det känns ju dock som att Dusan har rätt så bra insyn här. Antagligen blir det spelare som får lämna. Det känns väl mest troligt i detta läge. För att Stefan Nyman ska kunna värva nya spelare måste han ju som bekant skicka iväg spelare och hitta nya lösningar med deras kontrakt, åtminstone enligt styrelsen.

Faktum är att denna vecka känns lite grann som "sista chansen" för Malmö Redhawks och sportchef Nyman att göra förändringar under årets säsong. Nu har laget en matchfri period enda fram till lördag eftermiddag. Sedan väntar en allt intensivare period igen under slutet av januari med viktiga och antagligen täta matcher. Ska laget komma samman och göra ett par förändringar som kan förändra läget så är det nog dags nu. Annars glider säsongen helt ur händerna på klubben.

Min förhoppning är att slovakerna, Miroslav Lazo och Ivan Ciernik, får gå. Här tror jag att laget kan bli vassare genom att ersätta med bara en snabb och skicklig ytterforward, faktiskt. På backsidan behövs konkurrens. Jean-Luc Grand-Pierre har tappat ordentligt den sista tiden. Stefan Lassen är alltid ett riskmoment. Robin Weihager blandar och ger. J.D. Forrest motsvarar inte förävntningarna. Det finns helt enkelt för få att lita på, på backsidan.

Dagen får utvisa om det ligger någon sanning i det här.

/Olsson

Resultat måste komma före prestation igen

Ulf Taavolas tid som huvudtränare har inte varit särskilt resultatgivande. 6 av 21 poäng har Malmölaget spelat in under norrlänningens ledning. Taavola har talat mycket om att han lägger vikt vid prestation. Visst, ett lag som har haft problem med att få flyt i spelet och som har självförtroendeproblem behöver givetvis hitta ljusglimtar. Spelet har blivit något bättre, inlevelsen har också höjts och viljan att förändra läget har smugit fram de sista matcherna.

Nu håller det dock inte att enbart tala om prestation längre. Resultaten måste komma och framförallt sättas i första led. På Malmös tio senaste matcher har Malmö vunnit två(!) gånger, varav bara en under ordinarie tid. Ett smått genant facit för Redhawks på många sätt och vis. Vi får nog tacka Leif Strömberg för den fina inledning han hade med laget i höstas med tre förluster på tretton matcher, vilket ju räddar laget och klubben från en smärre katastrof. Taavola snittar en bra bit under en poäng per match med laget just nu.

Vad ska Malmö då göra inför resten av vårsäsongen? Förändra ledarsammansättningen på nytt? Värva nya spelare och skicka iväg ett par spelare som inte motsvarat förväntningarna? Jag är inne på att Redhawks skulle försöka hitta en tränare man kan bygga vidare på, på sikt. Jag tror faktiskt att Taavola behöver ännu mer hjälp i båset. Patrik Sylvegård är en skön pådrivare som säger vad han tycker. Det är en viktig ingrediens. Dock tror jag att det behövs en som har ett mer modernt tänk, som genuint vill vara vinnare och som kan använda sig av rätt spelare i Allsvenskan. Mitt förslag är Johan Tornberg. Det vore ett perfekt läge för honom att kliva in igen. Säsongen är redan betraktad som ett fiasko. Skulle den inte gå att rädda faller ändå ingen skugga på Tornberg. Han skulle i sådana fall kunna leda laget vidare utan problem till hösten och redan ha känt av laget och klubben anno 2012.

Jag tror emellertid att det är mer troligt att sportchef Stefan Nyman går in och förändrar på spelarsidan. Visst, jag hade inte haft något emot att plocka bort slovakerna, Ivan Ciernik och Miroslav Lazo, som känns som ren utfyllnad i truppen. Det hade troligen gjort laget gott att plocka bort bromsklossar. En snabb ytterforward som också kan hantera pucken hade suttit fint. Självklart hade det varit ultimat att få bryta det katastrofala backparet Stefan Lassen-Jean-Luc Grand-Pierre, men jag undrar bara vad Malmö kan hitta i dagens läge. Vi får väl se helt enkelt.

Återigen till januari månad. Resultat alltså. Vi tar en titt på Malmös matcher under resterande del av månaden.
- Borås (hemma)
- Mora (borta)
- Almtuna (hemma)
- Bofors (hemma)
- Västerås (borta)
- Rögle (hemma)

För att hänga med i "förkvalserie"-racet så bör Malmö plocka fyra trepoängare. Förslagsvis på de matcher som ska spelas på hemmais, inte minst med tanke på att det är tuffa bortamatcher att vänta. Att sno någon poäng i Mora hade dock suttit väldigt fint. Är det realistiskt att laget kan vända på sin djupa negativa kurva? Där borde finnas förutsättningar för det, men det är svårt att finna tro på det. Senast Redhawks hade en vinstrad var faktiskt i mitten av november...

/Olsson


Ciernik borde skämmas - Malmö har vaknat för sent

Det var upplagt för fest i arenan, men ännu en gång lyckades årets upplaga av Malmö Redhawks att förstöra den och skrämma iväg alla extraåskådare. Ledning med 2-0 med fem minuter kvar av ordinarie tid förvandlades till en strafförlust med 2-3. Oförlåtligt och direkt dåligt. Hannu Toivonen gjorde en riktigt bra match mellan stolparna, flera spelare kämpade stenhårt och ville ge allt för laget, tänker exempelvis på Alexander Barta, Robin Alvarez, Roger Ohlsson och Lukas Ericsson.

Tyvärr finns där en klick med spelare som aldrig verkar förstå vad det handlar om. För mig är det solkart att slovaken Ivan Ciernik i och med kvällens insats ska få packa väskorna och åka hem. Han tog för andra matchen i rad den bekväma vägen, struntade i lagets bästa och förstörde festen. Pinsamt är bara förnamnet på Cierniks ageranden. Två utvisningar i tredje perioden i kväll och en senast mot Örebro. Två av tre har haft effekt på matchens utgång. Lägg samtidigt till alla chanser han sumpat. Jag ifrågasätter starkt Ulf Taavolas coachning av forwards. Det vore självklart att peta undan en sådan spelare, som dessutom under en lång, lång tid har tillfört så lite till Malmö Redhawks.

Malmö är annars på rätt väg spel- och inlevelsemässigt. Problemet är bara att det inte blir någon utdelning. Dels produceras det för lite mål framåt, dels har det knappt blivit några poäng för laget i sin helhet under Taavolas ledning. Redhawksspelarna har vaknat, i alla fall majoriteten, men det kommer för sent. En pådrivare som Patrik Sylvegård skulle troligen behövts från dag ett i stället för sportchef Stefan Nyman, som in i det längsta höll sig kvar i båset.

I och med kvällens poängtapp så känns det som att semestern kommer komma tidigt i Malmö även i år. Inte ens en "förkvalserieplats" verkar det alltså bli tal om. Besvikelsen är naturligtvis enorm, hur mycket har inte offrats av klubbens identitet för ingenting?

/Olsson

Mindre än två timmar till nyckelmatch

Oj, vad jag känner mig laddad för dagens match mot Södertälje. Jag undrar om det inte är "Småkronorna" som har fått upp mitt hockeysug rejält igen. Det är ju rätt fint att vara med i ett vinnande lag. Nu är det ju dock Malmö Redhawks som gäller och där har inte vinsterna strömmat in...alls, i princip. Efter Örebro-insatsen finns det ändå hopp och det är väl det jag lever på inför eftermiddagen. Jag hoppas verkligen att laget gör allt för att försvara dels sin heder, dels "förkvalserieplatsen" som trots allt får ses som väldigt viktig att nå. Det hade varit en katastrof att komma utanför i år igen.

Framförallt hoppas jag på storpublik i kväll. Gratis inträde trots allt. Det kan hjälpa laget framåt och få upp energin på sikt. Dessutom finns där revansch att utkräva på Södertälje, som förnedrade vår klubb rätt hårt uppe i AXA Sports Center i höstas.

# # #

Ser att Örebros Christoffer Norgren är avstängd tills vidare i väntan på dom från disciplinnämnden. Skönt att det händer något i ärendet. Jag tycker att det måste markeras. Peter Andersson kan tala om att Norgren inte är den typen av spelare som gör något sådant, men det har hänt och det var fult. Punkt. Lirare måste skyddas, det är inte acceptabelt att Linus Klasen ska behöva ta extra skit. Sen får alla andra snacka plånbok och puckkär spelare.

/Olsson

Hedersam förlust mot serieettan

Det blev inget trendbrott att tala om för Malmö Redhawks. Segern mot Oskarshamn följdes upp av förlust mot Örebro, 2-1. Malmö tog ledningen i mittperioden men Örebro kom tillbaka i tredje akten och vände med två mål. Ville Nieminen, som premiärspelade för Örebro, styrde in 1-1-kvitteringen och Jared Aulin kunde på tok för billigt avancera från sarghörnet in mot mål och sätta 2-1 bakom klart godkände Hannu Toivonen.

Den stora snackisen efter matchen blev Christoffer Norgrens armbåge på Linus Klasen som gav Klasen hjärnskakning. Blodet rann dessutom från Linus, men någon åtgärd från domaren blev det inte tal om. En skandal i sammanhanget, förstås. Retfullt att domaren sen stod i Viasat Hockey-sändningen och tyckte att man (domartrion) gjorde en bra insats när en sådan situation helt missades. Det har undan för undan växt fram hur motståndarspelare går allt hårdare mot Klasen och respektlösheten med flitig användning av både klubba samt armbåge har ökat. Det här är inte okej. Tyvärr får Linus oerhört mycket skit på grund av vad han tjänar och att han spelar en aning mer egoistiskt än vad jantelagen i Sverige tillåter. Det var faktiskt bara en tidsfråga innan det skulle smälla på allvar och nu hoppas jag innerligt att det här får konsekvenser i efterhand.

Om vi ska återvända till insatsen så såg det rätt skapligt ut för Malmö, bortsett från första perioden där Örebro hade betydligt mer. Framförallt var viljan där med en kämpaglöd som gör fansen nöjda. En förlust är emellertid alltid en förlust och Malmö har inte råd att förlora så mycket mer den här grundserien. Effektiviteten måste upp, målsnittet på slutet är brutalt dåligt om man dessutom kommer ihåg att åtminstone tre av fem mål mot Oskarshamn kom genom målvaktsbjudningar.

Kan Redhawks nu fortsätta kämpa, driva hårdare än tidigare så kan faktiskt en vändning komma även resultatmässigt. Det går dock inte på något sätt att känna sig nöjd efter Örebro-insatsen utan nu måste Malmö kämpa lika hårt mot Södertälje hemma på söndag. Jag hoppas att alla kan ge årets Malmölag en sista chans för upprättelse. Med gratis inträde finns det chans till stor publik och om vi kan få till en skön stämning så kan en oerhört viktig trepoängare spelas hem. För SSK-bataljen är onekligen en nyckelmatch i kampen om en "förkvalserieplats". Så se till att ta er till arenan på söndag!

/Olsson

VM-GULD


SSK närmar sig Malmö

Södertälje och Borås hade en match mindre spelad än övriga lag inför kvällen. Då matchen tog slut precis kan vi konstatera att SSK gjorde vad man behövde för att närma sig framförallt lag sex och sju, Oskarshamn och Malmö. Tälje är nu tre poäng bakom Redhawks inför fortsättningen och det gäller verkligen nu för Skånelaget att komma samman och inleda en längre vinstsvit för att säsongen ska bli längre än grundseriespel. Givetvis ska man aldrig räkna bort någon, men jag har svårt att tro att Troja/Ljungby fixar en "förkvalserieplats". Däremot är såväl SSK som Mora kapabla att gå om både IKO och Malmö.

För Ulf Taavolas mannar är det som bekant Örebro borta på fredag eftermiddag som gäller. Att möta serieledarna borta känns inte som en ultimat uppgift för ett lag som tog blott en trepoängare i december månad. Kanske är det lite just det som gör att Malmö skulle kunna skrälla och plocka någon pinne med sig hem. Örebro får faktiskt ses som storfavoriter i den här matchen. Lägg till då den senaste matchen lagen emellan som var tät, jämn och svängig. Ska bli intressant att se Ville Nieminen, som troligen kan göra debut för Örebro på fredag. Hur står han sig i dag? Tänka sig för övrigt att Ville är tillbaka i Allsvenskan. Det trodde jag faktiskt inte när han lämnade Malmö efter 2007/2008-säsongen.

Utöver Örebro är det även Södertälje hemma denna vecka. På söndag. Här talar vi verkligen nyckelmatch. Denna måste Malmö vinna, det finns verkligen ingenting annat. Skulle Redhawks vika ner sig mot SSK på hemmais ska det mycket till för att Skånelaget ska ta sig till "förkvalserien". Hoppas för övrigt det kan bli en hel del publik på söndag i och med gratis inträde. Det hade varit kul att öppna upp övre etage. Det var ett tag sen sist.

Vad säger ni inför helgens matcher?
Finns det lite sug efter nya matcher efter segern mot IKO?
Eller är risken stor för besvikelse?

/Olsson

Framtidens Malmö: Vad ska hända?

Häromdagen gick jag igenom de två mest kritiserade lagdelarna i år. Målvakt- och backsidan har inte fungerat som förväntat och ett par mindre floppar där hade troligen lett till att Malmö legat 3-4 i stället för precis ovanför det sista positiva strecket. På forwardssidan finns också en del prestationer som inte motsvarat förväntningarna.

Så här ser läget ut offensivt.

Robin Alvarez
Ytterforward, 24 år

Har utgående kontrakt. Inledde säsongen ganska svagt, efter att ha varit glödhet på försäsongen. Har därefter fått jobba sig tillbaka, sakta men säkert. Är den kanske viktigaste energispelaren i laget och är en av få som står för "Malmöhjärtat". Frågan är bara vad Robin nu vill inför nästa säsong. Dags att gå vidare och pröva vingarna i Elitserien? Eller ger han Malmö ännu ett år? Stefan Nymans ansvar att försöka skriva kontrakt snarast möjligt här.

Alexander Barta
Center, 28 år

Har utgående kontrakt. Imponerade stort, inte minst under första delen av grundserien. Har därefter pendlat en aning i kvalitet i takt med lagets ojämna insatser. I stort ändå en riktigt bra värvning. Barta är lagspelare, skicklig i boxplay och fullt användbar i powerplay. En av lagets vassaste allroundspelare och bra tekare. Nytt kontrakt vore lämpligt, men frågan är här om tysken tycker att det är värt att spela i, troligen, allsvenska Redhawks ett år till.

Robert Carlsson
Center, 34 år

Har gällande kontrakt ett år till. Har svarat upp mot förväntningarna och varit en viktig ingrediens i lagsammanhållningen. Balanserat upp Linus Klasen i första hand, även Dragan Umicevic. Har mer hockey i sig och ser fräsch ut. Har avtal ett år till och det finns inget som talar för att han inte spelar vidare i Malmö kontraktet ut.

Ivan Ciernik
Ytterforward, 34 år

Har ett optionsår på kontrakt. Välmeriterade slovaken har varit en av lagets tre största floppar. Fått mängder med istid, men presterat så lite. Är karriären på väg utför på allvar? Är han dåligt tränad? Hursomhelst inget Malmö ska bygga vidare på. Håller inte i den moderna spelstilen som finns i Allsvenskan med högt tempo. Passar helt enkelt inte in.

Lukas Ericsson
Ytterforward, 23 år

Har ett optionsår på kontrakt. Såg ut som en klart intressant värvning, men hamnade lite väl långt ner i hierarkin tidigt. Samtidigt tog inte Lukas chansen fullt ut. Till slut handlade hösten mest om att värma bänken. När Leif Strömberg fick sparken fick dock Ericsson en ny, ordentlig chans av Ulf Taavola och nu är han utan tvekan ordinarie. Här har man såklart råd att avvakta och se hur utvecklingen blir. Sen är ju givetvis frågan om 23-åringen själv vill fortsätta i Malmö.

Morten Green
Center, 30 år

Har gällande kontrakt ett år till. Har gjort sin sämsta säsong i Malmö hittills. Varit segare än tidigare, sett lite mer bekväm ut. Han har dock en bra allsvensk klass i sig. Dessutom då kontrakterad ett år till, så Green blir ju kvar. Kanske kan just faktumet att avtalet går ut efter nästa säsong göra att han höjer sig då. Så såg det ut när han kom till klubben.

Linus Klasen
Ytterforward, 25 år

Har gällande kontrakt två år till. Det har väl inte riktigt gått som förväntat för Klasen. Han trodde nog att det skulle gå lite lättare, inte krävas lika mycket noggrannhet och hårt jobb som det faktiskt gör i Allsvenskan. Dessutom har vi fått se en ibland rädd Linus, som inte vill vara med om nya hjärnskakningar. Jag antar att kontraktet är väldigt tätt, där finns få saker som kan göra att Malmö och/eller Klasen kan eller vill bryta. Nordamerika? KHL? Inte så troligt egentligen, tycker Linus har visat med all tydlighet att familjen är väldigt viktig i sammanhanget.

Tomas Kollar
Ytterforward, 29 år

Har gällande kontrakt ett år till. Har tappat en hel del i kvalitet sett till den Kollar som agerade företagsamt och dominant för ett par säsonger sen. Det borde Malmö ha vetat om, jag tror inte Tomas presterar alls tillräckligt bra sett till vad Redhawks lagt ut för honom. Den stora nytta Kollar gör för laget och klubben är framförallt slitet framför motståndarmålvakten. En energispelare med karaktär, men frågan är om han blir bättre nästa år.

Miroslav Lazo
Ytterforward, 34 år

Har ett optionsår på kontrakt. En värvning som många var tveksamma till sett till meriterna. Och Lazo har heller inte lyckats i Malmö. Inte alls. Troligen slagit något form av rekord i antalet bänkningar på en säsong, men är ändå alltjämt kvar i klubben. Har fin karaktär, bra arbetsmoral och skön skridskoåkning. Dock händer i princip inget när slovaken är inne. En stor flopp och en spelare som bara inte ska vara kvar.

Jesper Mattsson
Ytterforward/center/back, 36 år

Har utgående kontrakt. Kom tillbaka till klubben och var riktigt, riktigt bra inledningsvis. Har dock tappat i kvalitet undan för undan och dessutom producerat mindre. Var från början en nyckelspelare och styrde och ställde i powerplay. Nu har hans roll blivit mer i skymundan i och med Dragan Umicevics intåg. "Jeppe" har även spelat på samtliga utespelarpositioner vilket rört om lite grann. Kan utan problem spela ett år till, en rutinerad räv som Mattsson behövs. Jag vill dock se honom som back. Där tror jag han kan göra mest nytta i Malmö nuförtiden.

Roger Ohlsson
Ytterforward/center, 19 år

Har gällande kontrakt ett år till. Har kanske lite oväntat kämpat sig in i ett väletablerat lag och haft rätt mycket istid, inte minst under Leif Strömbergs ledning. Är en spelare att bygga på inför framtiden. Frågan är dock om han mår bäst av spela vidare i en fjärdekedja i Malmö eller exempelvis lånas ut till ett bottenlag i Allsvenskan och få spela betydligt mer. Jag anser dock att han ska kunna ingå i ett Malmölag. Bra inställning och karaktär behövs onekligen och det står Ohlsson för.

Dragan Umicevic
Ytterforward, 27 år

Har utgående kontrakt. Produktionsmässigt har Dragan faktiskt kommit upp i en nästan godkänd status. Problemet är bara att Umicevic alltför ofta har ett dåligt kroppsspråk ute på isen, är direkt svag i positionsspelet och sällan skriker engagemang när det behövs som mest. En humörspelare helt enkelt, som ena kvällen kan vara med att fixa tre poäng men andra kvällen inte göra ett smack. Om Stefan Nyman sitter kvar som sportchef blir troligen Dragan också kvar, men hade jag fått bestämma så bygger man inte vidare på spelare som Umicevic. Han är inte ultimat i en allsvensk serie i dag.

Pathrik Westerholm
Ytterforward, 19 år

Har gällande kontrakt ett år till. Här talar vi problem. Förra säsongen spelade Westerholms väldigt mycket, producerade klart godkänt och tog steg för steg framåt. I år har det varit problem till och från, det har gnällts i media och Leif Strömberg har inte matchat tvillingarna ihop. Den stora grejen med Westerholms just nu är att Pathrik ligger väldigt mycket före Ponthus, precis som förutspått, i nästan allt ute på isen. Pathrik är rappare, mer distinkt, skapar mer och läser spelet i egen zon bättre. Jag är inte helt säker på att tvillingarna blir kvar till nästa säsong. Det beror lite på hur ledarstaben formeras, bland annat.

Ponthus Westerholm
Ytterforward, 19 år

Har gällande kontrakt ett år till. Se Pathrik.

# # #

Sammanfattningsvis.
Att bygga vidare på.
Målvakt: Pontus Sjögren.
Backar: Emil Carnestad, Tim Heed, Daniel Josefsson, Jesper Mattsson, Alexander Ribbenstrand.
Centrar: Alexander Barta, Robert Carlsson, Morten Green.
Ytterforwards: Robin Alvarez, Linus Klasen, Tomas Kollar, Roger Ohlsson, Pathrik Westerholm, Ponthus Westerholm.

Stora frågetecken för Hannu Toivonen samt Lukas Ericsson.

J.D. Forrest, Jean-Luc Grand-Pierre, Stefan Lassen och Robin Weihager får lämna på backsidan.
Ivan Ciernik, Miroslav Lazo och Dragan Umicevic får lämna på forwardssidan.

/Olsson

Framtidens Malmö: Vad ska hända?

Vi är mitt uppe i brinnande säsong. Resultaten har varit mediokra och turbulensen alldeles för stor. Tränarbyte inför säsongen har också blivit tränarbyte under säsong. Antalet spelare som inte fått ut max av sin kapacitet är över tvåsiffrigt. Vad blir då lösningen på sikt? Vad ska Malmö Redhawks bygga vidare på och vad ska klubben förändra?

I januari månad gäller det ju faktiskt att pusslet inför nästkommande säsong börjar komma igång på allvar, åtminstone bakom offentlighetens ljus. Jag tror för just Malmös del att man inte bara kan hänvisa till att det gäller att avvakta och se hur årets säsong går. För i ärlighetens namn, Elitserien är extremt långt borta. Kvalserien är ingen omöjlighet, men det kan även bli så pass illa att det inte ens blir en "förkvalserie" till Kvalserien.

Jag är i grund och botten helt inne på Patrik Ross linje. Troja/Ljungbys succétränare talade på presskonferensen efter Troja-Malmö i mellandagarna om att det krävs hårt jobb redan från första början. Att man som lag tränar tillsammans och är samlade i ett väldigt tidigt skede. Det gäller även nya spelare. Dels kommer ju gruppen tillsammans, bildar just ett lag och får en starkare kemi, dels kan klubben och ledarstaben kontrollera den fysiska statusen på ett helt annat sätt och påverka den i ett tidigt skede. Så det borde vara en del av målsättningen inför 2012/2013.

Om vi tar det steg för steg. Hur ser det ut för alla och vad anser jag borde hända.
Vi börjar med de svagaste lagdelarna. Målvakter och backar. Defensiven helt enkelt.

Pontus Sjögren
Målvakt, 26 år

Har gällande kontrakt ett år till. En målvakt som det kommer byggas vidare på. Har gjort en klart godkänd säsong, verkar vara en bra karaktär. Målet måste vara att Sjögren nästa säsong är reservmålvakt, med 20 matcher från start på sin höjd.

Hannu Toivonen
Målvakt, 27 år

Har gällande kontrakt ett år till. Haft en problematisk säsong, svårt att acklimatisera sig till den stora rinken och kanske trott att Allsvenskan var snäppet sämre liga än vad den faktiskt är. Vi får se nu i januari vad som sker, men lossnar det inte för Toivonen kommer Malmö bli tvungna att starta förhandlingar med en finländsk klubb om Hannus nya uppdrag.

Emil Carnestad
Back, 19 år

Har gällande kontrakt ett år till. Emil slog igenom rätt så starkt förra säsongen, fick spela mycket och hade coachens förtroende. I år började säsongen sparsamt matchad och när Jean-Luc Grand-Pierre kom in petades han. På grund av skador blev det dock en återkomst i truppen, men Carnestad har inte samma pondus och säkerhet 2011/2012-säsongen. Tyvärr ett steg bakåt, men Emil är ju väldigt ung alltjämt. En ordentlig chans till borde stå på listan.

J.D. Forrest
Back, 30 år

Har ett optionsår på kontrakt. Amerikanen kan knappast få förnyat förtroende när avtalet går att bryta. En floppvärvning, troligen en av de tre största signerad Stefan Nyman. Finns inget att bygga vidare på här, får söka ny miljö.

Jean-Luc Grand-Pierre
Back, 34 år

Har utgående kontrakt. Kom in en bit in på säsongen och trots allt överraskat positivt. Hittat mer till sin rätt i Malmö än i Leksand. Framförallt rörlig och med stor vilja. Så sett en bra karaktär, men jag tror Redhawks kan hitta bättre spelare på icke-EU-platserna. Dessutom är Jean-Luc direkt dålig när han har sina dalar i spelet.

Tim Heed
Back, 20 år

Har utgående kontrakt. Offensivt en fantastisk kraft, men defensivt har Tim inte höjt sig alls. Där står han stilla i utvecklingen och han har till och med blivit fegare i egen zon om vi ser till närkampsspelet under säsongens lopp. En spelare som man skulle vilja behålla, men också kräva mer av i spelet i stort. Är nog en aning tveksamt vad Heed vill själv. Elitserien? Nej, det tror jag faktiskt inte. Möjligtvis hem till Södertälje.

Daniel Josefsson
Back, 30 år

Har gällande kontrakt två år till. Har spelat enormt mycket och är en naturlig ledartyp på isen bland backarna. En spelare att bygga vidare på, viktig i 5-5-spelet och har ju dessutom en del år till på elitnivå att ge. Kommer stanna av allt att döma.

Stefan Lassen
Back, 26 år

Har gällande kontrakt ett år till. Kom in sent och har inte på något sätt imponerat. Har haft ganska stort förtroende emellanåt, men borde inte ingå i Malmös framtidsplaner om satsningen ska generera resultat på sikt. Redhawks borde tidigt satsa på att lösa ut Lassen från sitt avtal, kan tänka mig en klubb i hemlandet vore lägligt för Stefan nästkommande säsong.

Alexander Ribbenstrand
Back, 24 år

Har gällande kontrakt ett år till. Har till stor del imponerat under sin tid i Malmö. Tyvärr varit skadedrabbad. Ribbenstrand ska vara en back att bygga vidare på och framförallt matchas i 5-5 samt boxplay. Tillhör den moderna ishockeyn.

Robin Weihager
Back, 23 år

Har utgående kontrakt. En back som hittat mer rätt igen, får fokusera i första hand på defensiven i stället för offensiven som tidigare. Dessutom lite mindre istid. Dock är det svårt att försvara -21 i +/-. Det är bara för dåligt. Jag tror, oavsett sportchef nästa säsong, att Weihager får söka sig vidare på samma sätt som Marcus Olsson fick göra inför årets säsong.

# # #

Sammanfattningsvis.
Att bygga vidare på.
Målvakt: Pontus Sjögren.
Backar: Emil Carnestad, Tim Heed, Daniel Josefsson, Alexander Ribbenstrand.

Stort frågetecken för Hannu Toivonen.
J.D. Forrest, Jean-Luc Grand-Pierre, Stefan Lassen och Robin Weihager får lämna.

/Olsson

RSS 2.0