Mitt OS-lag: Backarna

I går påbörjade min genomgång av ett OS-lag till Sochi 2014, ett lag som jag gärna hade ställt på isen i den turneringen. Målvakterna har vi redan avhandlat. Nu är det dags för backbesättningen.

 

3 Oliver Ekman-Larsson

Kommentar: Den skridskoskicklige tvåvägsbacken har under den här säsongen växt ut till en nyckelspelare i Phoenix Coyotes med över tjugo minuter i istid per match. OEL är en spelare av internationellt snitt som bara kommer att växa ytterligare under de kommande åren, då han med all säkerhet kommer att få ett ännu större förtroende. Mycket möjligt att han kommer att spela på fyra backar i Sochi.

 

4 Niklas Hjalmarsson

Kommentar: Defensivt skicklige ”Hammer” får inte den uppmärksamhet eller uppskattning han bör få här hemma i Sverige. I Nordamerika i allmänhet och Chicago i synnerhet har man dock full koll på hur bra han är. En viktig kugge när det gäller spel i numerärt underläge, som trots konkurrens om istid med stjärnor som Duncan Keith och Brent Seabrook får ett stort förtroende av coach Joel Quenneville.

 

5 Adam Larsson

Kommentar: Han är nyligen 19 år fyllda och långt ifrån en färdig NHL-spelare. Men redan nu matchas han flitigt av Lou Lamoriello, även i s.k. special teams. Att Adam har en potential som gör att han kan nå hur långt som helst råder det ingen tvekan om och med ytterligare två års spel med och mot världens främsta ser jag inget som hindrar honom från att vara given i ett kommande OS-lag.

 

7 Niklas Kronwall

Kommentar: Den mest rutinerade i denna backbesättning. En väldigt etablerad tvåvägsback som har tacklingar som får många transatlanter att bli avundsjuka. I mitt lag ser jag honom som en defensiv kraft, då det finns andra spelare som kan sköta det offensiva spelet.

 

23 Alexander Edler

Kommentar: Har gått från klarhet till klarhet under de senaste NHL-säsongerna och jag klassar honom nu som Vancouver Canucks bäste back. Behärskar såväl det offensiva som defensiva spelet och har under den här säsongen producerat poäng i stor utsträckning. Jag tänker inte sticka under stol med att Edler inte varit någon favorit när han vid tidigare tillfällen dragit på sig landslagströjan. Men given i OS, det är han.

 

39 Tobias Enström

Kommentar: Offensivt oerhört skicklig. En spelare som tycker om att ha puck och väldigt ofta gör bra saker när han är i besittning av den. En back som skall matchas i numerärt överläge och producera mål och assist. Han har två raka 50-poängssäsonger i ryggen, men har haft skadebekymmer i vinter. Så länge skador inte spolierar hans karriär ser jag honom som en nyckelspelare i Sochi-OS.

 

65 Erik Karlsson

Kommentar: NHL främste back när det kommer till det offensiva spelet. Han har absolut stora brister i det defensiva och fysiska spelet, men med puck är han en gudabenådad lirare. En spelare att bygga ett sylvasst powerplay kring och en spelare som på egen hand kan avgöra matcher.

 

77 Victor Hedman

Kommentar: Fick redan från början ett stort förtroende i soliga Tampa Bay och han har inte gjort någon besviken. Hedman sågs som en offensiv talang innan han lämnade Sverige. Nu ligger fokus främst på det defensiva spelet, där den främsta styrkan är rörligheten i kombination han storlek. Hedman mäter 198 centimeter i strumplästen och ackompanjerar sin längd med mäktiga 105 kilos tyngd – en vikt han kan nyttja i närkampsspelet.

 

Jag undrar givetvis samma sak i dag som i går. Är det någon spelare ni saknar – eller någon ni absolut inte vill se i en Tre Kronor-dress om två år?

 

/Winnberg


Kommentarer
Postat av: Michael

Niklas Lidström är väl bara 46 år då? Han är säkert lika bra ändå ;)

2012-01-21 @ 15:26:34
Postat av: Winnberg

Michael//



Tror faktiskt inte vi ska skämta bort Lidström. Han är förvisso 43 då, men om han fortfarande spelar och fortfarande besitter någorlunda kompetens kanske han kan bli aktuell. Det kan dessutom vara så att några av Sveriges unga försvarsspelare inte utvecklas på det sätt man kan tänka sig.

2012-01-21 @ 16:16:09
URL: http://redline.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0