Hersley klar för MODO

Då har ännu en Malmöspelare tagit klivet upp till Elitserien inför nästa säsong. Det rör sig nu, ganska förvånande, om Patrik Hersley. Ett ettårskontrakt är undertecknat med MODO Hockey. Redhawks intresse för att förlänga med Hersley har - av allt att döma - varit rätt så svalt. Trots det plockar nu Markus Näslund upp Patrik till högstaligan. Jag tvivlar redan på succé men önskar givetvis 24-åringen lycka till i ett försök att etablera sig på en högre nivå.

- Det här är en stor chans för mig. Nu får jag möjligheten att spela på högsta nivå i Sverige och att jag får göra det i en anrik klubb som MODO Hockey känns riktigt spännande, säger Hersley i ett pressmeddelande från klubben.

Patrik har två säsonger bakom sig i Malmö sedan återkomsten från Nordamerika. Säsongen 2009/2010 var han en succévärvning med 31 pinnar, varav 16 fullträffar, från sin backposition. Den senaste säsongen var ljummen och de poäng (24) som producerades gick knappt jämnt upp med de misstag som kom från #8. Det allra mest intressanta i det här blir att se om Hersley en gång för alla släpper den nonchalanta stilen.

Malmö Redhawks inför 2011/2012

Nyförvärv: Leif Strömberg (tränare), Ulf Taavola (ass. tränare), Tero Konttinen (back) Oskarshamn, Alexander Ribbenstrand (back) Västerås, Daniel Josefsson (back) MODO, Lukas Eriksson (forward) Oskarshamn, Tomas Kollar (forward) Leksand. 

Förluster: Robert Olsson (tränare), Marcus Magnertoft (ass. tränare) slutar, Jonathan Bjurö (målvakt), Markus Svensson (målvakt) AIK, Per-Anton Lundström (back), Anton Blomqvist (back) Columbus org., Jesper Damgaard (back) slutar, Patrik Hersley (back) MODO, Mikael Wahlberg (center), Marcus Olsson (center) Frisk Asker, Carl Söderberg (forward) Linköping, Victor Öhman (forward), Nichlas Hardt (forward) Jokerit, Thomas Larsson (forward) Tingsryd, Lucas Sandström (forward), Jan Urbas (forward) Växjö.

/Olsson

Magkänslan säger comeback för #21

På något sätt har jag fått en övertygelse de sista dagarna. Jag tror att Jesper Mattsson spelar i Malmö Redhawks till hösten igen. Den historia som skapades senaste säsongen till trots, så anar jag att Stefan Nyman och kanske framförallt Leif Strömberg vill stryka ett streck över det och gå vidare. Nyman har Mattsson med i sin budget redan. Lönen, eller åtminstone en stor del av lönen, skall betalas kommande säsong också och frågan är om inte Strömberg anser att han kan få det att funka igen med "Jeppe" i Malmö.

Om vi lägger händelserna under hösten åt sidan och tittar mer framåt, vad har vi då i en snart 36-årig Jesper Mattsson? 15 poäng på 23 elitseriematcher under våren i ett bottenlag visar att kapacitet finns alltjämt. Mattsson kommer dock aldrig bli vad vi nog många förväntade oss för ett år sedan. För visst hade många supportrar hjältestatus på #21. Riktigt så är det inte längre.

Om vi ser till spelaren Mattsson, var skulle han då få plats i ett Malmö Redhawks i dag? Leif Strömberg vill lira en fartfylld och ganska simpel hockey. Mattssons hålla-pucken-inom-laget-taktik känns inte som klippt och skuren där. Dessutom så finns där inte plats på centersidan i mina ögon. Där behövs andra mer drivande figurer. Som ytterforward är Mattsson för temposvag. Det jag skulle kunna tänka mig är faktiskt en backposition på Jesper. I sådana fall skulle Redhawks inneha en rad spelskickliga backar och jag tror att vi hade haft en helt annan trygghet i spelet genom det.

Ska bli spännande att följa det här. Min magkänsla säger att det är comebackläge. Och det känns...rätt udda faktiskt efter den vinter vi har haft.

/Olsson

Mattsson på tapeten igen

Sydsvenskans Kent Jönsson skrev i går kväll om att Stefan Nyman och Leif Strömberg haft ett möte med Jesper Mattsson. Vi minns alla hur det gick till i vintras när lagkapten Mattsson kastades ut ur laget och istället landade i Frölunda. Kan det vara så att det är aktuellt med en comeback nu? På riktigt?

 

För det har funnits en del lösa rykten som åter placerat Mattsson i Malmö. För mig känns detta helt fel. Förvisso är de två, Robert Olsson och Magnus Sallbring, som nog får ses som drivande bakom beslutet att sparka Jesper inte längre kvar i organisationen – men samtidigt togs beslutet om att entlediga Jesper Mattsson i ett enat sportråd och vad jag vet innehåller väl detta råd fortfarande ganska många från det råd som sparkade Mattsson.

 

Visst ska man kunna visa att vi gjorde fel och agera storsinnat, men vi pratar trots allt om en spelare som svartmålade klubben och sökte stöd för sina egna idéer runt om i Hockeysverige. Detta gjorde han dessutom som lagkapten. I mina ögon är detta förräderi i sin största möjliga form. Det är oacceptabelt. Att Mattsson sedan har helgonförklarats bland väldigt många supportrar är egentligen bara konstigt. För ärligt talat, han gjorde inte särskilt många glada under hösten.

 

/Winnberg


Jan Urbas Växjöklar

Då blev det som förväntat. Jan Urbas försvinner till Växjö Lakers. Ett tvåårskontrakt är undertecknat och klart, enligt MrMadhawk.se. Håller sig Urbas frisk så är det bara till att gratulera Växjö till en kanonvärvning. Janne kan gå långt i karriären. Riktigt långt. Skadesituationen är dock oroande, så det finns ett klart orosmoment i det här.

Förstår att Malmösupportrar är besvikna nu men Urbas lämnar givetvis inte för att Stefan Nyman nonchalerat honom. Tvärtom är jag helt övertygad om att slovenen ville ta nästa steg. Så som Malmö såg ut förra säsongen är det svårt att bibehålla sin trovärdighet. Turerna var för många och sportsligt gick det som bekant uselt. Det är priset vi betalar denna sommaren.

Malmö Redhawks inför 2011/2012

Nyförvärv: Leif Strömberg (tränare), Ulf Taavola (ass. tränare), Tero Konttinen (back) Oskarshamn, Alexander Ribbenstrand (back) Västerås, Daniel Josefsson (back) MODO, Lukas Eriksson (forward) Oskarshamn, Tomas Kollar (forward) Leksand. 

Förluster: Robert Olsson (tränare), Marcus Magnertoft (ass. tränare) slutar, Jonathan Bjurö (målvakt), Markus Svensson (målvakt) AIK, Per-Anton Lundström (back), Anton Blomqvist (back) Columbus org., Jesper Damgaard (back) slutar, Patrik Hersley (back), Mikael Wahlberg (center), Marcus Olsson (center) Frisk Asker, Carl Söderberg (forward) Linköping, Victor Öhman (forward), Nichlas Hardt (forward) Jokerit, Thomas Larsson (forward) Tingsryd, Lucas Sandström (forward), Jan Urbas (forward) Växjö.

/Olsson

Lågsäsongen har fått sig ett ansikte

Silly Season har varit tämligen händelserik under första delen av april. I och med påskens intåg så blev det allt tystare och den här veckan har varit rätt så lugn den med. Den löjliga säsongen har blivit ren och skär lågsäsong. Åtminstone för en stund.

Göran Karlström har emellertid fått sin position i Malmö Redhawks nu. J18-tränare blir det till hösten. En hyfsat meriterad ledare för ett J18-lag. Jag ser det som klart positivt. Karlström är lite av en favorit hos mig. Skulle vara spännande att höra vad andra tycker som har någon form av erfarenhet av honom i J20 tidigare.

Enligt Barometern-OT så ska Patrik Hersley vara ett namn Oskarshamn jobbar på. Känns väl som att Hersley kan skrivas in under förluster för Malmö Redhawks 2011/2012. Stefan Nyman lär ha valt bort Patrik helt enkelt. Jag kan inte klandra honom för det, Hersley har varit väldigt ojämn och presterat på ett sätt som gör backen väldigt oberäknelig. Jag hade dock gärna sett #8 kvar, men det skulle skett (som jag har varit inne på tidigare) på bekostnad av Patrik Nevalainens plats.

För övrigt så har årskortsinformation kommit ut för nästa säsong. Om prissättningen även kommer gälla för lösbiljetter i någon form så går det ju knappast för familjer att klaga på för höga priser längre. Årskort på ståplats för ungdomar ligger på 500(!) ynka kronor och sittplats bakom mål på 1400 kronor. Helt rätt resonerat av nuvarande VD:n Mikael Nilsson och övriga ledningen. Det är den vägen vi måste gå för att få fram nya supportrar på sikt. Också.

/Olsson

Åtminstone tre matchserier går sju

Tyvärr Magnus, det ville sig inte i natt heller. Pittsburgh föll borta mot Tampa och en sjunde och avgörande match väntar nu under natten mot torsdag. Vi som inte direkt håller på något lag där borta, utan bara vill se så mycket fantastisk hockey som möjligt är det givetvis underbart att fyra matchserier fortfarande lever – och att tre av dessa har gått till sju.

 

Dwayne Roloson tog i natt sin femte seger av fem möjliga när hans lag riskerar att elimineras. Och de räddningarna han gjorde mot Max Talbot (och någon mer) minuten innan Steve Downie (som pangade in tre poäng!) sköt det matchavgörande målet var givetvis enormt viktiga. Mål i baken där och det är mycket möjligt att Pens nu hade varit klara för Conferencesemi.

 

I natt väntar den match som jag tycker är hetast. Ska Chicago lyckas med det omöjliga, att vända ett 0-3-underläge eller ska favoriten Vancouver resa sig på nio? Matchen börjar på sämsta tänkbara klockslag, 04.00, men om man kryper till kojs tidigt och sätter klockan så borde det funka att se det ;)

 

# # #

 

På hemmaplan är det väl Kim Johnsson-ryktet som rört upp mest känslor. Visst skulle det vara jobbigt att se honom i Djurgårdsdressen om han nu skulle återvända till svensk mark. Dock skulle det inte vara det minsta förvånande. Om minnet nu inte sviker så är det väl så att han inte direkt hyser några varmare känslor för Malmö och han lär aldrig vara aktuell för en återkomst. Någon läsare som har full koll på detta?

 

/Winnberg


Svenskar nominerade

NHL har nu annonserat ut en del av de nominerade till att plocka hem diverse troféer som bevis på att man svarat för enastående säsonger. Och visst finner vi en del svenskar i listorna.

 

I fredags presenterades de tre finalisterna till att plocka hem Vezina Trophy, som ligans bäste målvakt. Här lyser dock svenskarna med sin frånvaro. Henrik Lundqvist har varit nominerad vid tre tillfällen, men aldrig fått lägga vantarna på priset – och i år finns han inte ens med bland de tre. Något jag tycker är konstigt. Utan Kung Henrik hade Rangers aldrig ens tagit sig till slutspel. Han var trots allt den målvakt som höll nollan flest gånger under säsongen och nosade på samma statistik som de tre nominerade – trots att han spelar i ett betydligt sämre lag.

 

Jag är faktiskt också lite konfunderad över att Carey Price åsidosätts. Han har vuxit i kostymen som förstakeeper och svarat för en strålande säsong. Men hans tid kommer säkerligen.

 

De nominerade till Vezina är istället Roberto Luongo, Pekka Rinne och Tim Thomas. Amerikanen Thomas känns som den store favoriten, men jag håller en extra tumme för Rinne.

 

I kampen om Lady Byng, priset som ligans mest gentlemannamässiga spelare, är det desto mer blågul prägel. Såväl Nicklas Lidström som Loui Eriksson är nominerade. Jag tror dock att den tredje kandidaten, Martin St. Louis, ligger lite väl bra till för att knipa hem trofén.

 

Lady Byng är dock inte den enda pokal som ”Lidas” är nominerad till. Han har nämligen chansen att plocka hem sin sjunde Norris Trophy. Och det skulle inte förvåna mig om han gör det. Det känns som att Shea Weber är förhandsfavorit. Bruins jätte Zdeno Chara är den andra utmanaren.

 

Vad tror ni om svenskarnas chanser?

 

# # #

 

På tal om Lundqvist så meddelar New York Rangers via sin officiella Twitter att han ska lämna besked angående VM inom de närmaste dagarna. Mitt tips är att det inte blir någon Slovakienresa för blåskjortornas nummer 30.

 

/Winnberg


Fantastisk underhållning men priset får betalas

Jaha, då har vi en påskhelg bakom sig. Kan inte påstå att jag har känt någon större hockeyabstinens och läget på marknaden har ju som förväntat varit väldigt lugnt. Finns egentligen ingenting nytt att berätta eller kommentera kring Malmö Redhawks, men det är väl ingen vågad gissning att vi bjuds på ett par nyheter under den kommande veckan.

Påskdagens sena kväll ägnades åt Stanley Cup framför TV:n och jag måste erkänna vilken grym underhållning det är. Inlevelsen är på topp och hockeyn en underbar njutning. Först tittade jag och bloggkollegan på Buffalo-Philadelphia, för att gå över till Nashville-Anaheim och slutligen den kanske hetaste drabbningen i Chicago-Vancouver. Någonstans däremellan klämdes lite sändningsproblem och sovstunder in. På god väg mot morgon var Chicago-Vancouver över.

Mellan Buffalo och Philadelphia så kämpade "Philly" sig tillbaka trots svagt målvaktsspel i inledningsperioden. Philadelphia var det bättre laget och nu blir det en sjunde och avgörande match på hemmais. Som lag är Flyers bättre, men målvaktsposten är det stora undantaget. Michael Leighton och Brian Boucher har gjort pinsamma misstag under seriens gång. Ska bli intressant att se om Boucher nu får ihop målvaktsspelet till den avgörande matchen.

Chicago har hämtat upp 0-3-underläget mot Vancouver. Så häftigt! Den avgörande matchen där blir ruskigt kul, men med tanke på hur trött och utslagen jag känner mig dagen efter en helkväll med NHL så är det tveksamt om priset är värt att betala för att få se den. Får fundera på den.

# # #

Kim Staal återvänder till moderklubben Herlev. Bara till att gratulera Herlev. Staal kan göra stor skillnad i deras satsning mot högsta serien, om han nu får vara frisk.

/Olsson

I kväll väntar final med svenskt deltagande

Om ett par timmar spelar Sverige final i U18-VM mot USA. För mig är detta självklart något som smäller betydligt högre än en trött landskamp mellan Tre Kronor och Tjeckien i Czech Hockey Games.

 

Några Malmökillar finns dessvärre inte med i finallaget, men det innehåller mängder med andra intressanta spelare. Eller vad sägs om Mika Zibanejad, Oscar Klefbom, Victor Rask, Viktor Arvidsson, Joachim Nermark, Rasmus Bengtsson och Anton Blomqvist lillebror Albin?

 

Vill ni följa matchen kan ni göra det på fasthockey.com.

 

# # #

 

Lite senare i kväll, klockan 21.00 närmare bestämt, väntar en matinématch mellan Buffalo Sabres och Philadelphia Flyers. Hemmalaget tar sig vid seger fram till Conferencesemi och skulle därmed förpassa andraseedade Flyers till tidig semester.

 

Annars är det Madhouse on Madison som gäller i natt. Chicago mot Vancouver i den sjätte matchen. Ska Canucks avancera genom att vinna på bortais eller fortsätter Blackhawks att spela en ruskigt bra ishockey? Jag hoppas på det sistnämnda. Den matchen drar dock inte igång förrän halv två i natt. ESPN America sänder båda matcherna som jag nämnt ovan, Viasat Hockey nöjer sig med den tidiga. Har ni inte någon av kanalerna, men ändå vill följa slutspelet ”over there”? Då vill jag än en gång passa på att rekommendera ESPN Player.

 

/Winnberg


Stanely Cup snurrar vidare

New York Ranges förpassades som väntat ut ur Stanley Cup-slutspelet under gårdagskvällen. Washington är ett för bra lag för att ännu en gång ryka mot ett medelmåttigt gäng – och jag lyckades faktiskt tippa helt rätt i den här matchserien, tro det eller ej!

 

Bolts slaktade pingvinerna och man gjorde det med kniven mot strupen i en match på bortaplan. Att åka till Consol Energy Center och vinna med hela 8-2 är ruskigt imponerande. Trots detta har man fortfarande ett svårt läge, underläge med 2-3 i matcher. Men det går absolut att vända.

 

Att göra första målet har visat sig vansinnigt viktigt i Stanley Cup hittills. Inför gårdagens matcher var facit för det lag som öppnade målskyttet 29-6 – och denna statistik utökades när samtliga fyra lag som nätade först under gårdagskvällen/natten också vann sin match.

 

# # #

 

Tre Kronor föll tydligen igen. Denna gång mot finnarna och Viktor Fasth ska tydligen ha gjort en rejäl blunder. Såg att Mats Wennerholm var inne lite på samma linje som jag tänkte ta upp här, att det kan vara bra för svenskarna att det går lite trögt just nu. Vi svenskar brukar ju vara som bäst när vi får slå ur underläge. Så det kanske kan bli ett trevligt VM ändå.

 

/Winnberg


Slagläge för Sabres och Preds

Det blev vila från Stanley Cup för undertecknad denna natt. Men mina favoriter till att vinna sina matchserier, Buffalo Sabres och Nashville Predators, skaffade sig ett ypperligt läge att avgöra i match sex på hemmais under natten mot måndag.

 

Båda lagen lyckades knipa den ack så viktiga match fem – och man gjorde det dessutom på bortais.

 

Nattens största grej var annars Bobby Ryans 2-1-mål för Ducks. Har ni inte sett målet rekommenderar jag att ni gör det med en gång. Klicka på länken nedan!

http://video.nhl.com/videocenter/console?hlg=20102011,3,185&navid=sb:highlights

 

# # #

 

Oliver Ekman-Larsson förstärker Tre Kronor inför VM. Det känns bra. En skridskoskicklig back behövs. Som min bloggkollega skrev så hade ett par svenska backar problem att hänga med i svängarna i matchen mot ryssarna. Och OEL:s intåg innebär ju även att Malmöforwarden Zebastian Ilestedt har en kusin med i landslaget igen.

 

# # #

 

NHL denna Påskafton då? Fyra matcher på protokollet. Såväl Tampa-Pittsburgh som Rangers-Capitals börjar tidigt, klockan 18 respektive 21 svensk tid. Får se vad det blir till att spana in när man kommer hem alldeles för mätt efter massa ägg och sill och allt annat som hör påsken till.

 

/Winnberg


Mästarna har vaknat

Chicago Blackhawks har utan tvekan varit nere för räkning i matchserien mot Vancouver Canucks. Men sent om sider har syndaren vaknat. De svarta hökarna har rest sig på nio – och som man har rest sig. I två raka matcher har man fullständigt mosat Canucks och tack vare nattens 5-0-seger i Rogers Place är man nu nära att utjämna matchserien.

 

Dave Bollands återkomst har säkerligen betytt oerhört mycket. Daniel och Henrik Sedin har sedan hans comeback agerat statister och i natt hade man egentligen bara ett bra byte.

 

Nu har lagets stora kanoner dessutom varvat upp. Jag tyckte Jonathan Toews var helt fantastisk i nattens drabbning, trots att han lämnade den poänglös. Bäst på banan var dock Duncan Keith. Han spelar nu på samma nivå som under fjolåret, den nivå som gav honom Norris Trophy – priset som ligans bäste back. Han är nu åter lika fantastisk i allt han gör på isen, skridskoåkningen, passningsspelet, skottet och de små effektiva vändningarna. Keith har klivit fram på ett imponerande sätt sedan radarpartnern Brent Seabrook skadade sig.

 

Det är även kul att se att Blackhawks svenskar tar för sig. Niklas Hjalmarsson är oerhört underskattad och i nattens match satte han stopp för ett givet ledningsmål för hemmalaget, ett mål som kunde gett en helt annan matchbild. Och vi ska inte heller glömma bort Marcus Krüger. Den unge djurgårdaren gör ett stort jobb i fjärdekedjan och noterades i natt för sin första poäng sedan flytten till Nordamerika.

 

I natt går Stanley Cup-slutspelet vidare med två matcher:

Philadelphia Flyers – Buffalo Sabres

Anaheim Ducks – Nashville Predators

Båda matchserierna är helt jämna inför den femte ronden och vinnaren av nattens match kommer att ha matchboll natten mot annandag påsk.

 

/Winnberg


Tre Kronor har en del att jobba på

Landskampen mellan Sverige och Ryssland i går i Malmö Arena var välbesökt. Över 10 000 åskådare igen var riktigt kul. Då är självfallet arenan som bäst. Det går att skapa tryck och inramningen blir en helt annan. Luften och atmosfären ändras därtill. Själva matchen då? Nja, Ryssland var klart bättre. Stressade Sverige i uppspelsfasen framförallt i den första perioden men gjorde det också bra i tredje ronden.

Mittakten var den enda som Tre Kronor kunde glädja sig åt. Då fick man en bra rytm i spelet och fick in puckarna på mål med trafik framför Evgeny Nabakov. Magnus Pääjärvi-Svensson spelade för första gången i Malmö Arena och fick sätta 2-2-pucken genom en styrning framför mål. I övrigt utmärkte sig Patrik Berglund fint i det offensiva spelet med ett starkt passningsspel. Lille, tekniske Mattias Tedenby bjöd på underhållande finter emellanåt. Mattias Sjögren gjorde ett stort jobb i defensiven. 
 
I Ryssland måste jag lyfta fram Alexey Morozov. Den gamle räven är riktigt vass än och det känns nästan som att Malmö Arena är en riktig hockeyarena först nu när en profil som Morozov nätat här.
VM närmar sig snabbt och att Tre Kronor behöver bli betydligt mer samspelta råder det inga tvivel om. Vill gärna se att ett par backar kliver fram mer än vad fallet var i går. David Rundblad spelade med för små marginaler och David Petrasek hade det svårt i omställningar. För att nämna två exempel.

Czech Hockey Games fortsätter för övrigt nere i Prag till helgen. Finland på lördag och Tjeckien på söndag står på Tre Kronors schema.

/Olsson


Carnestad slutligen klar

Då har den lovande backen Emil Carnestad till slut skrivit under sitt nya kontrakt med Malmö Redhawks. Kontraktet är på två år och Carnestad blir nu back nummer sex i truppen. Muntligt har parterna varit överens en längre tid men i dag skrevs avtalet alltså under.

Emil gjorde 25 matcher i Allsvenskan den gångna säsongen. De flesta faktiskt som ordinarie back. Främst balanserade han upp Patrik Hersley i backpar nummer två. Till hösten kan Carnestad räkna med en större konkurrenssituation, men samtidigt tror jag att han har goda chanser att få spela en hel del. Erfarenheten finns där nu som blott 18-åring (19 i sommar) och överlag uppträdde Emil väldigt moget och stabilt under 2010/2011-säsongen.

Malmö Redhawks 2011/2012

Målvakter: -.
Backar: Patrik Nevalainen (-12), Robin Weihager (-12), Tero Konttinen (-13), Alexander Ribbenstrand (-13), Daniel Josefsson (-14), Emil Carnestad (-13).
Centrar: Morten Green (-13), Roger Ohlsson (-13).
Forwards: Pathrik Westerholm (-13), Ponthus Westerholm (-13), Robin Alvarez (-12), Tomas Kollar (-13), Lukas Ericsson (-13).

/Olsson

Dags att stilla abstinensen

Knappt tre veckor har gått sedan J20:s slutspelsäventyr tog slut upp i Skellefteå. I kväll är det åter dags att andas ishallsluft och därmed också stilla hockeyabstinensen. För det är verkligen inte samma sak att följa varken SM-slutspelet eller Stanley Cup framför en TV-skärm som att bevittna världens vackraste sport med egna ögon. Just därför bär det i kväll av till den förlorade staden där Tre Kronor tar emot Ryssland för match i Czech Hockey Games.

 

Ryssarna ser ut att ha ett småtrevligt lag med sig till den svenska Rivieran. Förvisso är mer eller mindre hela truppen hämtad från KHL, men där finns å andra sidan en del hyfsade lirare.

 

Har ni inget vettigt för er i kväll tycker jag absolut att ni borde ta er till Hyllie och bevittna några av världens främsta spelare på den här sidan Atlanten!

 

/Winnberg


Full fart på Silly

Det är mycket nu. Ett flertal spelare har fått nya klubbadresser under dagen. Det blev som väntat inte Malmö för Landskronabördige Martin Johansson. Desto mer oväntat blev det däremot inte MODO, utan istället är det Brynäs som nu kommer att få nytta av 23-åringes tjänster.

 

Av dagens övergångar är jag mest imponerad över att Luleå landar Lukas Kilström. Det är kanske också den mest spännande nyheten sett med allsvenska ögon. Södertälje tappar sin kanske bäste back och Luleå har därmed ersatt Fredrik Styrman – och det med råge. Luleå har även gjort klart med Leksandsbacken David Gunnarsson.

 

I övrigt är det klart att Staffan Kronwall åter lämnar Sverige – den här gången för att testa lyckan i KHL. Målvakterna Joakim Lundström och Fredrik Pettersson-Wentzel har också fått nya klubbadresser under dagen. Dessa är desto mer väntade. Lundström flyttar tillbaka till Medelpad för spel i Timrå och PW är klar för svenska mästarna, Färjestad.

 

Även Malmö har förresten varit involverade på marknaden den här dagen. Nu stod det förvisso redan klart att Tomas Larsson inte skulle bli kvar i klubben, men norrlänningen har nu klart med en ny klubb. Han kommer under de kommande två säsongerna att tillhöra Tingsryds AIF. Och jag önskar ”Tommy” lycka till i Småland!

 

# # #

 

I natt gjorde förresten Dave Bolland comeback efter skadefrånvaro. En comeback som minst sagt var väldigt lyckad! Chicago, med kniven mot strupen, fullständigt mosade Vancouver i nattens fjärde match av conferencekvarten. Det var verkligen Madhouse on Madison när Blackhawks vann med hela 7-2 och därmed fortfarande lever i serien. För att återgå till Bolland så matchades han konstant mot tvillingarna Sedin och såg till att svenskarna inte fick mycket uträttat (även om Daniel gjorde ett mål). Dessutom producerade han framåt – ett mål och hela tre assist.

 

I natt väntar inte mindre än fem matcher:

New York Rangers – Washington Capitals

Tampa Bay Lightning – Pittsburgh Penguins

Buffalo Sabres – Philadelphia Flyers

Phoenix Coyotes – Detroit Red Wings

Nashville Predators – Anaheim Ducks

 

Jag ska försöka titta lite på Bolts mot Pens och se om Magnus Bengtssons nordamerikanska favoriter kan koppla ett än hårdare grepp om matchserien.

 

/Winnberg


En minianalys till "M o D"

Nej, vi har inte fått solsting, men nog är det dags för en uppdatering nu. Fick frågor om vad jag tyckte om truppen hittills samt vad som varit bra respektive dåligt i kommentatorsfältet av "M o D". Ska vi titta över det så här i mitten av april så är känslan rätt svårdefinierad. Jag har liksom accepterat att lagbygget kommer ta tid och att det är alldeles för tidigt att döma Stefan Nymans jobb redan här och nu. Visst har man många åsikter dagligen om saker som sker, men där är så många spelare som ska in i truppen fortfarande.

Om vi ändå ska bena ut det lite grann så tycker jag att det mest positiva ändå är att vi fått in ett rutinerat tränarpar som vet vad som krävs, som vet hur man hanterar media och fans. Leif Strömberg har dessutom fått en mer "mjuk" sida som expertkommentator det sista året. Lägg därtill en assisterande tränare som fått lite distans i Ulf Taavola. Jag tror helt enkelt att vi har ett riktigt hungrigt tränarpar till förfogande, som dessutom kommer backas upp av ytterligare en person. Det ger organisationen runt laget en större proffsighet.

På spelarsidan finns där en viss grund lagd. Svenska spelare främst, en rad yngre förmågor. Av spelarna som stannat så är det trots allt många av dem som tagit kliv framåt förra säsongen. Emil Carnestad (verkar klar), Ponthus och Pathrik Westerholm, Roger Ohlsson, Robin Alvarez samt Morten Green gjorde fina debutsäsonger alternativt personbästa i Malmös tröja. Enda kontraktet som känns surt fört stunden är Patrik Nevalainens, men det är en av få rester från Peo Larsson.

Av nya spelare så känns Lukas Ericsson mest kittlande. Stor powerforward, stark längs sargerna och med riktigt god utvecklingspotential. Daniel Josefsson känns som en back Malmö kan bygga spelet kring. Tänk vilken skillnad ändå från förra säsongen då Robin Weihager skulle vara den som tog störst ansvar på backsidan. Nu finns där någon som är mogen för den rollen i Daniel. Alexander Ribbenstrand känns förvisso sisådär för stunden, men jag påminner gärna mig själv och er andra om att det är för tidigt att säga bu eller bä. Stefan Nyman och Leif Strömberg har haft chans att scouta väl under ett år nu. Det finns naturligtvis en plan när man plockar in en back som Ribbenstrand.

Helt klart är att Redhawks har sina viktigaste värvningar framför sig.
*Målvaktssidan är blank.
*Backsidan behöver ytterligare en ledande back. Helst defensivt orienterad.
*Centersidan saknar i mina ögon såväl nummer ett som nummer två i rangordningen.
*Bland ytterforwards behövs en måltjuv (gärna flera, så klart).

Så hur rolig säsongen blir till hösten, det får vi allt avvakta med ett bra tag till.

/Olsson


Backsidan börjar ta form

Då är även Daniel Josefsson klar för Malmö Redhawks. Tredje backen in och totalt finns nu fem backar på lönelistan. Backsidan börjar ta form och det börjar se alltmer intressant ut. Josefsson är troligen värvad för spel i ett första backpar och har god rutin från såväl Elitserien som allsvenskt spel. Senaste säsongen i MODO blev det inte mer än sju poäng men på allsvensk nivå har han visat sig vara en välduglig poängmakare tidigare.

Josefsson har för övrigt fyra år bakom sig i ärkerivalen Rögle. Nu är det tänkt att bli minst tre år i Redhawks.
Säsongen 2009/2010 spelade Daniel i Channel One Cup för Tre Kronor.

Malmö Redhawks 2011/2012

Målvakter: -.
Backar: Patrik Nevalainen (-12), Robin Weihager (-12), Tero Konttinen (-13), Alexander Ribbenstrand (-13), Daniel Josefsson (-14).
Centrar: Morten Green (-13), Roger Ohlsson (-13).
Forwards: Pathrik Westerholm (-13), Ponthus Westerholm (-13), Robin Alvarez (-12), Tomas Kollar (-13), Lukas Ericsson (-13).

/Olsson

Bara till att vänja sig vid spelartapp

Jan Urbas är på gång till Växjö. Ja, han kommer ju att hamna där. För självklart har Malmö ingenting att sätta emot när ett elitserielag vill plocka över en spelare i dag. Malmö Redhawks prestationer har nu under flera år varit svaga, vi är ett cementerat mittengäng i Allsvenskan. Glöm inte det. Glöm inte hur illa mycket har sköts. Därför har Redhawks inget att sätta till när Jokerit vill ha Nichlas Hardt, AIK vill ha Markus Svensson och Växjö vill ha Jan Urbas.

Vissa talar om att Redhawks måste ge spelare som Urbas och Hardt rätt betalt. Jag tvivlar oerhört på att det är det som avgör. Det är helt enkelt spel i en högstaliga med den mycket större uppmärksamhet spelare får där som hägrar. Det är ett avstamp mot NHL eller KHL på sikt. Vi får tyvärr inte stirra oss alltför blinda på spelares historia och vad de betyder för fansen i olika omdömen. Det handlar om att göra karriär och den blir inte så stor om man stannar i Malmö för stunden. För nu var det faktiskt en handfull år sedan Redhawks spelade en match i Elitserien. Dessutom har det gått tre säsonger på raken utan ens kvalspel till Elitserien.

Nu gäller det att se framåt. Spelare som vill vara med på resan ska vara det. Hög motivationsgrad är alltid prio ett. Ska det bli allvar av hockeyn i Malmö igen måste spelare vilja spela just här. För jag tror inte Carl Söderberg var ensam i spelarled om att vara trött på allsvensk hockey. Åtminstone så som den har utformats i Redhawks regi.

# # #

Daniel Josefsson verkar, enligt MrMadhawk.se, bli nästa nyförvärv. Det gillar jag skarpt. En skridskostark back till i laget. Jag räknar med ett helt annat flyt i spelet till hösten. Både Tero Konttinen och Josefsson kan tillföra det som varit en bristvara i Malmö alltför länge. Dessutom tror jag att vi på allsvensk nivå har hittat en back som kan stärka powerplay ordentligt. Återstår att se när det presenteras.

/Olsson


Leksand rustar

I dag blev en av Silly Seasons sämst bevarade hemligheter också officiellt bekräftad. Pelle Prestberg återvänder till Leksands IF. Prestberg är givetvis ett kalasförvärv på allsvensk nivå, även om jag aldrig någonsin tyckt om hans sätt att agera på isen. Oärliga spelare är något av det värsta jag vet. Men det var faktiskt inte något som jag hade tänkt beröra i detta inlägg.

Istället fokuserar vi på att Leksand, utöver Prestberg, också dunkar upp att Jacob Blomqvist är klar för spel i klubben under den kommande säsongen. Även Blomqvist har potential att bli en riktigt toppspelare för dalkarlarna - även om jag kanske inte var superimponerad av honom under året i Bofors. Min mening är att han levde enormt mycket på Patrik Lundh. "Peppe" dominerade fullständigt däruppe i skogarna och i "Blomman" hade han en lekkamrat som kunde sätta pucken i nät. Troligtvis kommer Blomqvist att hänga ett antal puckar även i Leksands tröja, men jag tror inte på samma succé som i "Bossefors".

# # #

Lite Malmönytt även denna dag. Marcus Magnertoft är inte längre aktuell som tredjetränare. Sydsvenskan meddelar att han nobbar den tjänsten och att han känner att det är läge att gå vidare med något annat. Jag hade gärna sett "Mackan" kvar inom klubben, men vill passa på att önska honom ett stort lycka till i vad han nu än tänker ha för sig i framtiden!

# # #

Stanley Cup då? Rangers reducerade mot Capitals i gårdagens matinématch. En direkt nödvändig seger för blåskjortorna som därmed håller liv i matchserien. Kanske kan detta också väcka slutspelsdemonerna hos stjärnorna i Capitals. Det har ju som bekant inte gått sådär jättebra i kampen om bucklan under tidigare säsonger...

Till skillnad från Rangers känns däremot Blackhawks nu helt rökta. Canucks vann nattens batalj med 3-2 och har nu skaffat sig ett överläge med 3-0 i matcher. Möjlighet att avgöra redan under natten mot onsdag för Sedins & co. Och lyckas man med det så har man tagit revansch för de två senaste säsongernas uttåg mot just Blackhawks.

# # #

Avslutar detta inlägg med att ställa mig frågan hur i hela fridens namn Leksand kan skriva ett tvåårsavtal med Prestberg?

/Winnberg


Poulsen hamnar i Småland

Den danske poängsprutan Morten H. Poulsen har ryktats till Malmö. Men rykten har känts aningen svaga – och nu står det dessutom klart att ytterforwarden väljer spel i Oskarshamn under den kommande säsongen. Detta uppger danska TV2 Sport.

 

Kontraktet ska förvisso ännu inte vara påskrivet, men parterna ska vara muntligt överens.

 

# # #

 

I kväll är det kalasläge för alla hockeytokiga svenskar att spana in New York Rangers hemmamöte med Washington Capitals. Såväl Viasat Hockey som ESPN America sänder matchen med start 21.00. Har ni inte tillgång till kanalerna? Då vill jag ännu en gång slå ett slag för espnplayer.com. Jag är redan kär i tjänsten!

 

/Winnberg


Lite hockeyinslag i påsk

Nästa vecka kommer slutligen påsken till oss. Ovanligt sen, för övrigt. Vad har vi då att vänta i hockeyväg? Nja, inte så mycket kanske, men jag ser faktiskt fram emot landskampen i Malmö Arena på torsdag. Sverige mot Ryssland med två riktigt bra trupper på isen. Ska bli häftigt! Över 8000 sålda biljetter enligt MrMadhawk. Skulle vara riktigt kul med en fullsatt arena med tanke på att vi bara fick uppleva det en gång den senaste säsongen här i Malmö. Så ta er dit! Upp med hockeytempen igen..

Vad mer kan hända då? Tror att vi åtminstone i början av veckan kan få se en hel del nyheter runt om i hockey-Sverige i Sillyväg. Malmö då? Ja, det blir säkert något nyförvärv till. Stefan Nyman och Leif Strömberg verkar jobba på riktigt bra just nu med att få klart med stommen i truppen. Sen blir det givetvis intressant att följa Patrik Hersley, Ossi-Petteri Grönholm, Victor Svensson och Jan Urbas öden. Det känns som att definitiva beslut borde komma där inom en snar framtid.

Nej, nu slöar vi vidare i den här något gråa söndagen i april...

Låt oss summera - del I

Det har varit en riktigt händelserik period nu för Silly Season i allmänhet och för Malmö Redhawks i den i synnerhet. Tänkte att det var dags att sätta ihop formationstankar för första gången denna lågsäsong.

Målvakter:
X - X

Kommentar: Markus Svensson har lämnat. Jonathan Bjurö blir inte kvar. Här finns nu en hel del att jobba på. Jag tror starkt på att Stefan Nyman värvar in en väletablerad uttalad etta. Pengar borde även finnas för en hyfsad backup.

1:a femman:
X - X
X - X - Robin Alvarez

Kommentar: Redhawks saknar i dag spetsspelarna för en första line. Robin Alvarez har goda möjligheter att få spela mycket till hösten. Ordentlig försäsongsträning kan göra att Robin får möjlighet att komplettera två vassa anfallsvapen. Möjligt att Tomas Kollar aspirerar på Alvarez-platsen i och med Leif Strömberg som tränare.

2:a femman:
Tero Konttinen - X
Ponthus Westerholm - X - Pathrik Westerholm

Kommentar: Tycker ändå att Westerholms ska ges chansen att spela i en producerande enhet. En klasscenter mellan Pathrik och Ponthus hade smakat mumma. En offensiv back i Tero Konttinen passar bra här, men ett defensivt samvete av mycket bra allsvensk klass skulle behövas bredvid.

3:e femman:
Alexander Ribbenstrand - Robin Weihager
Lukas Eriksson - Morten Green - Tomas Kollar

Kommentar: Robin Weihager kan räkna med en annan roll till hösten och i par med Alexander Ribbenstrand känns det trots allt som att det är ett dugligt tredje backpar. Framåt ser vi ändå en klasskedja på allsvensk nivå. Målskytten Lukas Eriksson, framspelaren Morten Green och grovjobbaren Tomas Kollar. Tror det kan bli en bra kombination.

4:e femman:
Patrik Nevalainen - X
X - Roger Ohlsson - X

Kommentar: Svårt att sia om fjärdekedjan. Roger Ohlsson känns som klippt och skuren för centerrollen. Vem som ska agera "wings"? Antagligen blir det nyförvärv här också. Svårbedömt vilka typer av spelare som skall värvas in. Tycker personligen att Lucas Sandström hade passat bra in här, men ett beslut är ett beslut. På backen då? Emil Carnestad stannar väl? Har dragit ut på tiden. Nevalainen, blir han verkligen kvar? Tveksamt.

VM närmar sig med stormsteg - men först en tjeckisk turnering

VM närmar sig med stormsteg och Pär Mårts har nu tagit ut en trupp till Czech Hockey Games, som drar igång på torsdag när Tre Kronor ställs mot Ryssland i Malmö Arena.

 

En hel del spelare från såväl SM-finallagen som från NHL har tillkommit sedan de senaste träningsmatcherna, men jag ställer mig fortfarande frågande till en del spelare. Exempelvis tycker jag att Rickard Wallin borde vara långt ifrån aktuell för spel i ett Världsmästerskap. Jag ställer mig också frågande till Daniel Fernholm. Jag har aldrig sett storheten i honom, även om jag en gång i tiden hoppades att Malmö skulle plocka honom när han befann sig i Nordamerika. Men sen är det också lite skillnad på ett bottenlag i Elitserien och ett landslag som förhoppningsvis ska tampas om medaljer mot några av världens bästa spelare.

 

Annars tycker jag det är kul att så många unga killar är uttagna. Jakob Silfverberg är en personlig favorit och med tanke på hur bra han varit i tidigare turneringar så hoppas jag att han också får chansen när VM väl drar igång.

 

# # #

 

Natten spenderade jag med att halvsova framför lite NHL. Vancouver Canucks kommer att bli livsfarliga. Jag ser vissa likheter med hur Färjestad manövrerades igenom det svenska SM-slutspelet, att man helt enkelt är lite bättre än sin motståndare så fort man känner för det. Nu är förvisso Chicago Blackhawks inte alls samma lag i år jämfört med fjolåret – och man hade i ärlighetens namn inte mycket att sätta emot i nattens match.

 

Jag är också imponerad över Tampa Bay Lightning, som i natt besegrade Pittsburgh Penguins på bortais. Som bekant så tippade jag ju Lightning som segrare i den matchserien – och nattens insats gör att jag nu tror än mer på det.

 

I kväll visar Viasat Hockey matchen mellan Detroit Red Wings och Phoenix Coyotes, en matinématch som drar igång redan klockan 19.00 svensk tid. Det blir dock inte till att se den för egen del. Är ni intresserade av att följa Stanley Cup så rekommenderar jag att er att köpa hem ESPN Player. För 155 spänn får ni tillgång till alla matcher under en månads tid. Då är det bara att zappa på mellan alla heta drabbningar – och man slipper dessutom lyssna på Per Forsberg!

 

/Winnberg


Sista spelarna att ta beslut om

En hel del har nu hänt i Malmö Redhawks trupp både vad gäller nyförvärv och förluster. Där finns dock fyra spelare ur förra årets trupp som det återstår att ta ett slutgiltigt beslut om. Jag har berört detta ämne tidigare men saker och ting har skett på vägen nu som bekant.

Patrik Hersley hade jag nog ändå gett ett ettårsavtal. Det är en poängstark back i grunden och viss lokal prägel vill jag fortfarande se i laget. Att Hersley ska få förlängt hänger dock på att Patrik Nevalainen får gå. Jag har svårt att tro att Stefan Nyman vill behålla Nevalainen, som i konkurrens med Anton Blomqvist var sämste back förra säsongen.

Att Ossi-Petteri Grönholm inte fått ett definitivt besked om att leta ny klubb förvånar mig en aning. Finns kvalserieambitioner måste backsidan uppgraderas och Grönholm var så fruktansvärt ojämn i allt han gjorde hela säsongen. Det räcker med utfyllnad på backsidan. Punkt.

Victor Svensson är en utfyllnadsspelare som skulle fungera ytterligare ett år. I grunden en fråga om vad han själv vill och kan tänka sig offra i form av speltid och roll. Jag vill se ett Malmö Redhawks med klart bättre bredd till hösten och Victor skulle kunna starta som trettonde forward och exempelvis spela för Pantern till och från.

Slovenen Jan Urbas är det inte så många som talat eller skrivit om. Det är många som vill behålla Urbas. Trots den enorma skadebenägenheten är han en riktigt stor talang med skönt internationellt snitt i mycket utav det han gör. Måltjuvar vill alla lag ha. I och med att Urbas inte förlängt än är känslan att där finns konkurrens om honom.

/Olsson


Markus Svensson till AIK

Då tappar Malmö Redhawks sin förstemålvakt från förra säsongen. Markus Svensson har skrivit på för AIK. 26-åringen har kritat på ett avtal som sträcker sig över 2011/2012. Tror ändå att den sportsliga ledningen i Redhawks har haft koll på detta. Trots tämligen usla hålla masken-kommentarer från inblandade parter de senaste dagarna har säkert Stefan Nyman haft detta på känn.

Jag är rätt övertygad om att Malmö kommer värva in en namnstark förstemålvakt i stället. Gärna en som faller Hugo Stenbeck i smaken, det vill säga en keeper med NHL-meriter. Robert Esche har det ju talats om i Sydsvenskan, behöver inte bli just Esche men någon av den digniteten låter troligt.

Svenssons karriär då? Tja, Viktor Fasth blir svår att konkurrera ut. Så klart. Tiden får visa hur bra han verkligen kan bli. Markus var bättre 09/10 än 10/11 i min bedömningsbok, men kan Christopher Nihlstorp nå SM-guld som förstemålvakt i avgörandets stund så kan säkerligen Markus nå långt också.

Malmö Redhawks inför 2011/2012

Nyförvärv: Leif Strömberg (tränare), Ulf Taavola (ass. tränare), Tero Konttinen (back) Oskarshamn, Alexander Ribbenstrand (back) Västerås, Lukas Eriksson (forward) Oskarshamn, Tomas Kollar (forward) Leksand.

Förluster: Robert Olsson (tränare), Jonathan Bjurö (målvakt), Markus Svensson (målvakt) AIK, Per-Anton Lundström (back), Anton Blomqvist (back) Columbus org., Jesper Damgaard (back) slutar, Mikael Wahlberg (center), Marcus Olsson (center) Frisk Asker, Carl Söderberg (forward) Linköping, Victor Öhman (forward), Nichlas Hardt (forward) Jokerit, Thomas Larsson (forward), Lucas Sandström (forward).

/Olsson

Ännu ett nyförvärv klart

Alexander Ribbenstrand lämnar Västerås för spel i Malmö Redhawks. Ryktet har funnits ett tag och nu är det även en realitet, då den 24-årige backen presenterades officiellt under fredagsmorgonen.

I Ribbenstrand för Redhawks en fysiskt tuff back som spelar enkelt. I min värld är tanken att han ska kriga om en plats i ett tredjebackpar och matchas i numerärt underläge. En sarg-ut-back helt enkelt. Han ska stå för ett spel helt utan krussiduller och kanske vara "polisen" i årets upplaga av Redhawks.

Jag är faktiskt försiktigt optimistisk, men jag ställer mig frågande till tvåårsavtalet. Hade det inte räckt med ett år för en spelare som trots allt har en hel del att bevisa?

Vad tror ni om Ribbenstrand?

Malmö Redhawks 2011/2012

 

Målvakt: Markus Svensson (-12).

Backar: Patrik Nevalainen (-12), Robin Weihager (-12), Tero Konttinen (-13), Alexander Ribbenstrand (-13).

Centrar: Morten Green (-13), Roger Ohlsson (-13)

Forwards: Pathrik Westerholm (-13), Ponthus Westerholm (-13), Robin Alvarez (-12), Tomas Kollar (-13), Lukas Ericsson (-13).



/Winnberg

Dags att tippa Conferencekvartsfinalerna

Stanley Cup har pågått under två nätter och samtliga lag har nu avverkat sin första match i den inledande rundan. Här hemma har vi, eller åtminstone jag, lagt fokus på SM-finalen, men när den nu är avklarad får man rikta blickarna över Atlanten för att stilla abstinensbesvären. Tyvärr har jag inte längre samma möjligheter att följa NHL-hockey längre, då en flytt gjort att jag blivit av med viss tongivande kanaler. Men några matcher ska jag åtminstone bevittna!

Jag tänkte leka expert ett litet tag och tippa utgången av Conferencekvartsfinalerna.

Eastern Conference
Washington Capitals - New York Rangers 4-1
Även om Rangers tagit ett par fina skalper mot huvudstadslaget under säsongen (vem minns inte 7-0-segern på Garden den 12 december eller viktorian med hela 6-0 i Verizon Center knappt tre månader senare?) så känner jag att det i år måste vara dags för Alex Ovechkin & co att visa att man trots allt är ett av världens absolut bästa ishockeylag. Ska Rangers ta sig vidare till en conferencesemi vill det till att Henrik Lundqvist står på huvudet.

Philadelphia Flyers - Buffalo Sabres 3-4
Jag tror på en liten skräll här. Flyers har varit starka under hela säsongen, något andra platsen i öst också är ett stort bevis på. Ryan Miller har alltid varit en stor personlig favorit och jag tror att han mer eller mindre ensam kan föra Sabres vidare. Det faktum att man dessutom vann nattens drabbning i Wells Fargo Center gör chanserna att skrälla ännu större.

Boston Bruins - Montreál Canadiens 4-2
I år är det dags för Bruins att gå riktigt långt, kanske hela vägen till final. Det gäller dock att få hål på Carey Price - något man inte lyckades med i natt. Annars är det här kanske serien med ligans två hetaste burväktare. Såväl Price som Tim Thomas har svarat för utomordentligt starka säsonger och det är mycket möjligt att det är just här som matchserien kommer att avgöras.

Pittsburgh Penguins - Tampa Bay Lightning 2-4
Ett Penguins med Sidney Crosby och Evgeni Malkin i laguppställningen hade kunnat utmana om titeln. Utan sina två fixstjärnor så tror jag att äventyret tar slut redan här. Den förvandling Lightning genomfört under ledning av Steve Yzerman har varit mycket trevlig att skåda. Det gäller dock att lagets ledande spelare kommer upp på en betydligt bättre nivå jämfört med match 1 om man ska gå segrande ur detta - vilket jag tror att man gör.

Western Conference
Vancouver Canucks - Chicago Blackhawks 4-1
Fjolårsmästarna tog sig till slutspelet med ett nödrop och ställs mot NHL:s bästa lag - ett lag man visserligen betvingat i Stanley Cup-sammanhang under de två senaste säsongerna. I år tror jag dock inte att Blackhawks har skuggan av en chans. Canucks är för bra och när Roberto Luongo dessutom ser ut att ha tagit med sig grundseriespelet in i slutspelet så kan Canucks gå hela vägen. Det hade varit roligt om bucklan hamnade i Kanada igen - det skulle i så fall vara första gången sedan 1993, då Montreál Canadiens senast lade beslag på den.

San José Sharks - Los Angeles Kings 4-1
I fjol lyckades Sharks äntligen besegra sina slutspelsdemoner och tog sig fram till Conferencefinal. Även i år är man en utmanare om titeln och jag tror inte att Kings kommer att ha så mycket att sätta emot i den här matchserien. Sharks bör - och är(?) - en storlek för stora.

Detroit Red Wings - Phoenix Coyotes 4-2
Uppstickaren Coyotes är med i slutspelet även denna vår. Ökenlaget har på nytt svarat för en fin säsong, men mot Red Wings tar resan slut - även denna gång. Svensklagets slutspelsrutin kommer att fälla avgörandet. Sen tror jag förvisso att det blir svårt för Mike Babcocks gubbar att ta sig långt i detta slutspel, men man ska aldrig räkna ut ett lag som har Nicklas Lidström på blålinjen.

Anaheim Ducks - Nashville Predators 3-4
Den sista matchserien känns både som den mest öppna och som den absolut tråkigaste. Nashville är inget lag som jag går igång på, men deras stabila grundspel tror jag kan räcka långt i den här matchserien. Predators kan faktiskt bli en jobbig nöt att knäcka även längre fram i slutspelet och det skulle inte förvåna mig om man går hela vägen till Conferencefinal.

Vad tror ni? Vilka lag avancerar? Och vem får lyfta bucklan om en och en halv månad?

/Winnberg

"La Familia" lade beslag på ännu ett guld

Grattis till nionde inteckningen i SM-pokalen, Färjestad!

 

Det bästa laget segrade, inte snack om den saken. Själv höll jag stenhårt på utmanaren Skellefteå AIK. Det räckte inte hela vägen fram för Anders Forsbergs frejdiga och offensiva lag. Frågan är nu hur man bygger vidare till nästa säsong för att kunna ta ytterligare ett kliv. Spelare lär nämligen försvinna – såväl väster- och österut. Men den dagen, den sorgen. En kväll som denna har man nog fullt upp med att sörja att det ”bara” blev en silverpeng.

 

Skellefteå bör ändå vara ganska nöjda med sitt silver. I finalen hade man egentligen inget att sätta emot vargarna från Karlstad. Färjestads finalrutin och det faktum att spelare tog kliv framåt istället för att försvinna in i en grå massa fällde avgörandet. Mattias Sjögren, Anders Bastiansen, Magnus Nygren, Marcus Paulsson, Marius Holtet och inte minst Christopher Nihlstorp har samtliga kommit upp stort under slutspelet i allmänhet och finalserien i synnerhet.

 

Skillnaden i Skellefteå är att Joakim Lindström och Mikko Lehtonen inte alls kommit upp i samma nivå som under Elitserien – och då får man också nöja sig med ett silver.

 

Jag passar givetvis på att skicka ett extra stort grattis till de tre tidigare Malmöspelarna Patrik Lundh, Nihlstorp och Paulsson.

 

Nu är det silly season som gäller i Sverige. Och så satsar vi lite på Stanley Cup på andra sidan pölen. Hockeysäsongen tar aldrig slut!

 

/Winnberg


Asfalteringen har påbörjats

Malmö Redhawks trupp börjar så smått ta form. Riktigt kul och det känns som att den asfaltering som "Leffe" Strömberg talade om då han tillträdde nu har inletts på allvar. Lukas Eriksson är en spännande värvning och för er som förtvivlat skriker efter spets, gärna med NHL-meriter antar jag, kan meddelas att Lukas med förra årets poängskörd hade varit tredje bäste poängplockare i Malmö och dessutom bäste målskytt. 17 fullträffar i IKO är klar respekt.

I Silly Season-tider pratar vi gärna om meriter, namnkunnighet och så vidare. Glöm inte bort att det sen ska bli roller utav det i laget. Alla kan inte spela lika mycket. Alla kan inte vara nyckelspelare. Vissa måste göra jobb i det tytsta. Vissa måste hålla uppe humöret och se sig som en i laget trots 6-7 minuter per match.

# # #

Det ovan nämnda leder oss in till nästa möjliga nyförvärv. För nu rapporterar MrMadhawk.se att Alexander Ribbenstrand mycket väl kan bli den som tar nästa lediga plats i truppen. Ribbenstrand ansågs vara en ganska så stor talang i Djurgården för en del år sedan, men utvecklingskurvan har inte varit enligt förväntan. Har hittat sin roll som en rätt tuff back med mycket humör på isen. Blir Ribbenstrand Malmö Redhawks spelare så talar vi utan tvekan om en sjätte-sjunde back i rangordning från start.

# # #

Skriver det här inlägget samtidigt som SM-finalen rullar på. Färjestads SM-guld-planer verkar bli realitet i kväll. Osvuret är väl bäst men FBK är en ruskig lagmaskin. Är glad för Patrik Lundhs skull. En spelare Malmö slängde bort för ett par år sedan. Oh..jag tröttnar på att skriva sånt där, faktiskt.

/Olsson

Ericsson nu även officiellt bekräftad

Så var då Lukas Ericssons övergång till Malmö också officiellt bekräftad. Måste säga att det händer en hel del kring klubben just nu. Bygget inför den kommande säsongen börjar absolut ta form. Bara under april månad har fem spelare och en assisterande tränare ”sajnat” med klubben.

 

Jag ser redan fram emot att få besöka Arena Oskarshamn i vinter – ett ställe man annars gärna håller sig långt borta från, men det behöver vi inte dra upp här och nu. Det roliga däruppe är att matchspeakern är något av det mest monotona som finns i detta land. Och att, förhoppningsvis, få höra henne säga att ”Malmö Redhawks första mål gjordes av nummer femtiotre, Lukas Ericsson” hade varit helt fantastiskt!

 

/Winnberg


Ericsson "klar" för spel i Malmö

Så ser det då ut som att Lukas Ericsson (eller om det ska vara Eriksson?) är klar för spel i Malmö Redhawks. Ett offentliggörande dyker troligtvis upp inom kort. Och även om inget egentligen är klart förrän det är officiellt så kan vi nog räkna hem 22-åringen.

 

Jag är mycket nöjd med den här värvningen. Och jag önskar att vi får se fler liknande. Att leta kvalitativa och utvecklingsbara spelare på allsvensk nivå, spelare som fortfarande vill uppåt, är helt rätt väg att vandra. Det är den värvningsfilosofin jag vill se.

 

# # #

 

MrMadhawk.se lägger även fram nyheten att Arttu Luttinen finns på Stefan Nymans radar. Jag har absolut ingen som helst koll på denna 27-årige finländare, men jag har betydligt svårare att se att han skulle kunna göra succé i HockeyAllsvenskan. Att han dessutom beskrivs som en mindre god skridskoåkare är inget som faller mig väl i smaken.

 

Vad tycker ni om Ericsson och Luttinen?

 

Malmö Redhawks 2011/2012

 

Målvakt: Markus Svensson (-12).

Backar: Patrik Nevalainen (-12), Robin Weihager (-12), Tero Konttinen (-13).

Centrar: Morten Green (-13), Roger Ohlsson (-13)

Forwards: Pathrik Westerholm (-13), Ponthus Westerholm (-13), Robin Alvarez (-12), Tomas Kollar (-13), Lukas Ericsson (-13).

 

/Winnberg


Det känns som att Svensson är förlorad

Malmö Redhawks har i nuläget en målvakt på kontrakt inför den kommande säsongen. Burväktaren ifråga, Markus Svensson, har dock en klausul inskriven i sitt kontrakt som gör att han har rätt att bryta för ett Elitserielag. Han måste emellertid bestämma sig innan det kommande månadsskiftet.

 

Min spontana känsla är att ”Mackan” väljer att testa vingarna i Elitserien. AIK har visat intresse och det skulle förvåna mig väldigt mycket om Svensson inte backar upp Viktor Fasth i gulsvart till hösten.

 

Det har förvisso inte kommit mycket konkret runt detta varken från Svensson själv eller från hans agent. Marie Hallman, som har full koll på hockey i den kungliga huvudstaden, har dock gjort en kort intervju med spekulationernas huvudperson. De svar som Markus lämnar där pekar enligt mig i en tydlig riktning – han är sugen på att röra på sig.

 

Jag har förvisso inga som helst belägg för detta, men min uppfattning av agenten Jakob Hedin, som representerar Svensson, är att han hellre ser att klienten får ett något större lönekuvert och får agera båsvakt istället för att han kan utvecklas genom att matchas flitigt i ett sämre lag.

 

Nu behöver förvisso inte en backup-roll i Gnaget innebär sämre utvecklingsmöjligheter. En ny målvaktstränare och ett nytt sätt att jobba på kan vara väl så viktigt i Svenssons strävan att bli bättre.

 

Hur som helst så har jag svårt att se att Markus Svensson skulle vakta Malmös kasse när säsongen drar igång i augusti. Jag hoppas dock att jag fel.

 

Maries intervju, länken till den finner ni här nedan:

http://marieshockeyblogg.blogspot.com/2011/04/sillyseason-aikdif-marcus-svensson-och.html

 

Hur ser ni läsare på den uppkomna situationen? Vill ni sen Markus mellan Malmö stolpar eller hoppas ni på någon annan?

 

/Winnberg


Operation utrensning

Efter en del positiva och lättaccepterade besked har det i dag kommit fram lite tuffare besked. Sportchef Stefan Nyman bekräftar att en del spelare får gå. Om vi ska ta en och en då:

Marcus Olsson: Jag är mest besviken på att Marcus inte utvecklats tillräckligt mycket det senaste ett och ett halvt året. Hade han fortsatt ta kliv framåt så hade inte skilsmässan varit nödvändig. Men skadeproblemen och en alltid lika trögstartad höst har kostat för mycket. Olsson är i dag en hygglig allsvensk center, viss potential att bli mer än så finns.

Mikael Wahlberg: Kanske den absolut mest givna att lämna. Hade en riktigt risig säsong om vi jämför med vad Wahlberg har stått för tidigare. Själv vill han heller inte spela vidare i Malmö.

Lucas Sandström: Ett misstag av Malmö att släppa Lucas. Helt säker på att Sandström kommer ta steg framöver som gör honom till en elitseriespelare så småningom. Har drivet, farten och inlevelsen. Kan dessutom producera. Blir inte förvånad om vi ser "Lucky" i ett motståndarlag till hösten där han gör livet surt för oss.

Tomas Larsson: Peo Larssons gullegris. Självklart skulle han väck. Har inte presterat något nämnvärt.

Vi kan räkna med en hel del nya spelare i Malmö Redhawks till hösten. Jag hoppas bara att det vi nu ersätter spelare som Olsson och Sandström med verkligen är en kvalitetshöjning som gör skillnad.

/Olsson

Guldet så gott som klart för Färjestad

Det råder inga som helst tvivel om att Skellefteå AIK gjorde sin klart bästa insats under finalserien när den fjärde matchen avgjordes i Skellefteå Kraft Arena i går. Trots det fick man åter se sig besegrade av Färjestad, som helt enkelt är för starka. Och när man dessutom har en målvakt som spelar i fullständig trans så är vargarna mer eller mindre oslagbara.

 

Vem hade för några år sedan egentligen kunnat tro att Christopher Nihlstorp skulle glänsa i en SM-final? Fanns det ens någon som trodde det inför årets säsong? Jag gjorde det definitivt inte. Men som han spelade i går. Det måste ha varit hans livs match och han växte ut till ett enormt spöke för hemmaspelarna.

 

Nu är det dukat för guldfest i kaffepalatsen. Jag ser inga tendenser på att Skellefteå ens ska kunna röra Färjestad i morgon. Guldet är ”hemma” i Karlstad igen.

 

# # #

 

Så blev han då klar, min ”drömback”. Epitetet drömback är kanske att ta i något, men jag är mycket glad över att Tero Konttinen valde spel i Malmö Redhawks under den kommande säsongen.

 

Jag ska inte påstå att jag har sett mängder av matcher med Oskarshamn under säsongen, men de jag har sett så har Tero ständigt varit en spelare man lagt märke till. I mina ögon känns han given i ett andrabackpar – varför inte med Robin Weihager som partner?

 

# # #

 

MrMadhawk.se skriver i dag att det står klart att Marcus Olsson har spelat sin sista match i Redhawks färger. Åtminstone för den här gången. Jag har tidigare varit ett stort fan av Olssons mentalitet och att han ständigt har blåstället på sig, men under den gångna säsongen har han stått still alldeles för mycket. Han är fortfarande oerhört kapabel i det defensiva spelet, men jag anser att Redhawks redan har andra spelare som kan fylla den roll som eventuellt annars hade vikts för Olsson. Roger Ohlsson ska exempelvis in i truppen ”på riktigt” till kommande säsong och jag hoppas innerligt att centerpositionen i de två toppformationerna fortfarande inte är tillsatta.

 

Jag vill dock ta tillfället i akt att önska Marcus ett stort lycka till i den fortsatta hockeykarriären!

 

/Winnberg


Första backförvärvet verkar klart

MrMadhawk.se uppger att Malmö Redhawks har kommit överens med Oskarshamnsbacken Tero Konttinen. Den finske backen skulle därmed bli första förstärkningen på backsidan inför hösten. Konttinen har det tidigare bloggats om här via min kollega och att Tero har varit ett intressant namn för ett flertal allsvenska klubbar råder det ingen tvekan om. Nu ska han alltså ha fastnat för Malmö då.

Konttinens klara styrka i spelet är den offensiva biten samt skridskoåkningen. 20 pinnar (2+18) på 36 matcher är ett hyfsat fint facit. Litet orostecken ska sättas för +/- -statistiken som slutade på +/- 0. Troligen kommer det behövas en stark och defensivt orienterad back bredvid Tero för att få maximal utdelning.

Malmö Redhawks 2011/2012

Målvakt: Markus Svensson (-12).
Backar: Patrik Nevalainen (-12), Robin Weihager (-12), Tero Konttinen (-13).
Centrar: Morten Green (-13), Roger Ohlsson (-13).
Forwards: Pathrik Westerholm (-13), Ponthus Westerholm (-13), Robin Alvarez (-12), Tomas Kollar (-13).

# # #

16.30: Uppgifterna bekräftades senare under dagen. Kontraktet skrevs på 1+1 år.

/Olsson

Nästa del i SSK-infernot?

Då har en välkänd bloggare tagit fram uppgifter om att Josef Boumedienne är aktuell för Malmö Redhawks. Rätt intressant ändå och väldigt logiskt. Grunden i Redhawks-bygget kommer att ha SSK-ankytning. Det pekar signalerna på.

Boumedienne då. Pratar vi en offensiv ledande back så är Josef så klart ett riktigt bra namn. Men vad ska det få kosta och hur är det med inlevelsen och engagemanget kring spel i Allsvenskan? Samtidigt kan vi alla slå fast att Malmö saknade en eller ja egentligen två backar lämpade för powerplay den gångna säsongen. Robin Weihager matchades stenhårt trots kvalitetsbrister och i övrigt fick ju till och med defensivt orienterade backar spela PP i brist på annat.

Så ska naturligtvis inte det nya Malmö byggas under Stefan Nymans ledning. Ska det bli kvalseriesatsning på allvar kommer det krävas ett kvalitetslyft. Boumedienne kan till viss del hjälpa till med det.

/Olsson

Neva kvar i Malmö - trots allt?

MrMadhawk.se har nyligen publicerat en kort intervju med Patrik Nevalainen, en av endast två backar som innehar ett kontrakt med Malmö Redhawks. ”Nevas” vara och icke vara i laget har debatterats flitigt hittills under den löjliga säsongen och många har nog varit inställda på att Umeåsonen skulle nyttja den klausul som finns inskriven i hans kontrakt, som ger honom rätt att bryta fram till den siste april. Nu ser det istället ut som att han biter ihop och kör vidare här nere.

 

Jag, precis som många andra, har varit aningen kritisk mot det spel som 24-åringen visade upp under vintern. Jag vill inte påstå att jag hade höga krav på honom inför den gångna säsongen, men jag hade stora förväntningar – förväntningar som inte närmelsevis motsvarades.

 

Alla ni som känner mig någorlunda vet att jag har ett varmt hjärta till just den spelartyp där Patrik ingår. Jag gillar lite mindre och skridskoskickliga spelare. Men Patrik måste jobba hårt på vissa bitar för att åter vinna förtroende hos mig. Det håller inte att gå ner sig fullständigt när det bär lite emot. Det gäller att jobba ännu hårdare och visa att man verkligen förtjänar en plats i laget.

 

Visar han upp en sida av sig där han borrar ner huvudet och kör så tror jag att Malmö kan få stor nytta utav den spelbegåvning som han trots allt besitter. Han är långt ifrån oäven i det offensiva spelet och med en stabil, defensiv backpartner kan han faktiskt explodera till hösten. Men då gäller det också att mentaliteten är en annan.

 

Och jag hoppas innerligt att han bevisar att den gångna säsongen bara var ett olycksfall i arbetet.

 

/Winnberg


Med fokus på ledarsidan

Efter att ha haft ett år med ekonomiskt stålbad som prioritet blåser det onekligen andra vindar nu. Det märks att det finns större pengar att spendera för den kommande säsongen. Vi kan ju bara ta ledarsidan som ett exempel. Malmö Redhawks har gått från att ha haft det minst erfarna tränarparet, Robert Olsson och Marcus Magnertoft, till troligen det mest erfarna i Leif Strömberg och Ulf Taavola. Det ser dessutom ut att bli även en tredje tränare i båset. Stefan Nyman vill skapa ett fundament, ett ledarteam som både har ett brett kunskapsregister och brinner för uppgiften med noggrannhet.

Jag tror faktiskt att just satsningen på ledarsidan är något som kan rätta till Malmös försämrade rykte. Spelare kan komma hit och bli utbildade och utvecklas. Därför är det ingen slump att unga lovande grabbar som Lukas Eriksson, Oskarshamn, och Martin Johansson, Mora, nu kan bli aktuella för spel i Malmö. Visst, själva elitseriesatsningen, med allt vad det innebär, spelar så klart roll också.

Att satsa på just tre tränare ser jag som en självklarhet. Malmö ska ha en plats i ledarstaben där en före detta spelare med ledarambitioner ska få ta plats. Marcus Magnertoft är ett bra namn i sig men har väl fått sig en viss törn efter förra säsongens problem. Visserligen kan man undra hur mycket "Mackan" hade att säga till om. Att ta lärdom av Strömberg-Taavola är ju dessutom en helt annan sak än att göra det av Robert Olsson. Om det inte blir Magnertoft ser jag även namn som Juha Riihijärvi och Jesper Damgaard som aktuella. Tycker klubben har tre starka profiler här när det kommer till personligheter och karaktärer.

Annars har Malmö fler ledare att ta hänsyn till. Göran Karlström ska ha en roll i och med kontrakt. Petri Liimatainen knackar på dörren också. Jag har tidigare tyckt att Karlström ska ha utvecklingstjänsten och står fast vid det. Liimatainen är för mig svårbedömd. Tycker Petri har haft en mindre ödmjuk stil tidigare som spelare, men det kan ju ha förändrats.
Det känns som att Nyman har goda chanser att sätta ihop en stark ledarstab i klubben. Sen krävs då ord som tålamod och ödmjukhet för att det ska bli lyckat på sikt. En nog så viktig strid att ta.

/Olsson


En jobbig verklighet väntar för Tälje

Grattis MODO! Grattis Tingsryd! Välkomna till HockeyAllsvenskan, Södertälje!

 

Inte helt oväntat klarade MODO av att besegra Södertälje i den sista omgången av Kvalserien. Och jag tycker faktiskt att det är på tiden som profillösa och tråkiga SSK äntligen försvinner ur svensk hockeys finrum. Det har egentligen bara varit en tidsfråga innan det skulle bli ett faktum.

 

Södertälje visade klart och tydligt i kvällens match att man inte har något att göra i Elitserien. Man hade egentligen inte något att sätta emot ett betydligt mer spelskickligt hemmalag, som dessutom borde vunnit med större siffror än de 2-0 som slutresultatet skrevs till.

 

Nu är Tälje alltså åter ett allsvenskt lag. Och jag tror att uppvaknandet kommer att bli väldigt jobbigt. Jag ser ingen som helst framtid för klubben. Ekonomi är svag, publikintresset nästintill obefintligt och jag undrar hur man ska kunna locka kvalitativa spelare till staden och laget. I mina ögon ser Södertälje ut som ett nytt Mora – ett lag som får börja om från scratch och börja bygga på ett helt nytt sätt. Samtidigt tror jag att detta kan vara bra för Södertälje. Nästan hälften av de lag som representerat SSK i år har varit importer (tio spelare) och många av dessa skulle jag vilja klassificera som rena breddspelare. Den typen av spelare bör man, utan några större problem, kunna finna antingen inom den egna organisationen eller genom att leta i exempelvis HockeyAllsvenskan.

 

Nu får man rikta in sig på en ny filosofi. Merparten av årets spelare kommer att lämna – och det är kanske lika bra det. Jag hoppas för SSK:s skull att Peter Popovic blir kvar som huvudtränare och att man lyckas knyta upp Lukas Kilström. Det är en av få spelare som jag verkligen har respekt för i Södertälje.

 

Och glömde jag skriva det tidigare, välkomna till Malmö Arena!

 

/Winnberg


SSK Light eller genidrag?

Den assisterande tränaren är alltså på plats. Ulf Taavola återvänder till Malmö Redhawks. Norrlänningen agerade hjälptränare säsongen 1996/1997 i Skåneklubben. Nu är det dags igen. Den gången var Redhawks fyllt med stjärnor som Marko Kiprusoff, Janne Ojanen, Juha Riihijärvi, Mikko Peltola, Mats Lusth och Robert Burakovsky men resultaten var relativt skrala. Den här gången är läget ett helt annat och Taavola kommer troligen vara betydligt mer involverad i upplägg och få tillgång till spelare som mer står för den ishockey som han (och Leif Strömberg) vill spela.

Jag blev spontant förvånad av den lösning vi nu ser, men läser man på lite mer så faller det sig ganska naturligt. Strömberg har fått in en assisterande tränare som han verkligen vill ha. Taavola är en tränare som lever hockey dygnet runt när det väl är säsong och dessutom väldigt noggrann i det han gör.

Det enda jag är lite oroad för är att det är för enkla lösningar i det här. Först Stefan Nyman. Sen Leif Strömberg. Därefter Tomas Kollar. Och nu Ulf Taavola. Kulturbärare hela högen, med Södertälje SK som gemensam nämnare. Är det risk att Malmö Redhawks blir ett SSK Light eller kan det faktiskt vara ett genidrag att på olika positioner ta in personer som bär den kultur man vill skapa?

Vill passa på att tipsa om denna långa och ruskigt intressanta artikel. Lär känna Ulf Taavola:
http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=5423743

/Olsson


Taavola det perfekta valet

Ulf Taavola är alltså mannen som ska komplettera Leif Strömberg under de kommande två säsongerna. Jag tror att norrlänningen är det perfekta valet. Det känns som att dessa två passar varandra som handen i handsken, att de har samma filosofi vad gäller vilken sorts hockey som ska spelas och de kommer att kräva max från killarna varje minut av varje dag.

 

Många har klagat på att Malmö sett ut att ha varit dåligt tränade under de senaste säsongerna. Jag anser inte att jag är rätt person att bedöma om så verkligen har varit fallet, men när nu Strömberg och Taavola ska leda styrkorna så känner jag, rent spontant, att det kommer att vara aningen jobbigare att spela i Redhawks kommande säsong.  Blåslampan kommer att brinna rejält.

 

När tränarna nu är klara råder det, enligt mig, inte heller någon som helst tvekan på hur Malmö Redhawks kommer att spela till hösten. Det kommer knappast bjudas på champangehockey, men det tror jag faktiskt inte att någon supporter till Redhawks heller bryr sig om. Efter tre år av mer eller mindre misär så vill vi bara uppleva positiva resultat. Det är dags att ta laget till Kvalserien – sen kvittar det hur det ser ut på isen.

 

/Winnberg


Färjestad känns lite för starka

Färjestad fortsätter att dominera i SM-slutspelet. Skellefteå hade förvisso betydligt mer att säga till om i kvällens match jämfört med final numero uno, men vargarna från Karlstad har hela tiden en växel till att slänga i. Det känns som att ytterligare ett SM-tecken till kaffelaget är oundvikligt i detta läge. Nu väntar en väldigt viktig förlängning i Skellefteå Kraft, en förlängning som hemmalaget nog gör bäst i att vinna.

 

# # #

 

Patrik Lundh dominerade ordentligt i Bofors och HockeyAllsvenskan i fjol. När han till den här säsongen lämnade Karlskoga för Karlstad så trodde jag faktiskt att han skulle hamna i en liten roll i en fjärdeformation. Men ”Peppes” utveckling har fortsatt och han är en av de absolut mest spännande spelarna i den här finalen. Han speed och frenesi är underbar att skåda – och jag tror att han är en man för Tre Kronor till kommande säsong.

 

# # #

 

Min bloggkollega fick äran att skriva om Tomas Kollar. Detta har varit på tapeten sedan Stefan Nyman tog över som ny Sportchef och att det nu är officiellt bekräftat känns så klart bra. Halva forwardsuppsättningen är klar nu – och då är vi bara i början av april. Till alla er som gnällt på att det är tyst kring Redhawks har jag bara en uppmaning. Sitt lugnt i båten! Låt Nyman jobba lugnt och metodiskt så ska det nog kunna bli hur bra som helst till hösten. Vi har trots allt nästan fyra månader kvar till det är dags för första ispasset. Med andra ord en ocean av tid till att bygga ett slagkraftigt lag.

 

/Winnberg


Tidigare målvaktsparet i final från start

Det är väl helt otroligt egentligen. Vem kunde tro att när Stephan Lundh släppte fram Christopher Nihlstorp hösten 2003 plötsligt satt på ett målvaktspar, där Andreas Hadelöv var given etta, som 2011 skulle ställas mot varandra i en SM-final mellan Skellefteå och Färjestad. Utvecklingen har gått framåt på olika håll och kanter men nu står de alltså på varsin sida om den röda linjen i Skellefteå.

Hadelöv hade onekligen en karriär som gått i stå i samband med NHL-lockouten och var då i Växjö Lakers en vända. Återkomsten till norr och spel i Skellefteå har emellertid gjort Andreas riktigt gott och en förändrad, snarare förnyad, spelstil har gjort honom till en av de bästa målvakterna i Elitserien. Tror ändå att tiden i Malmö i stort ska bedömas som väldigt god för Hadelövs utveckling. Han fick stå ohyggligt många matcher mellan 1999 och 2004.

Nihlstorp är förvisso fostrad i Malmö och fick testa en del elitseriematcher i klubben, men lite typiskt för Redhawks så kastades hans talang bort 2005/2006 under Lars "Osten" Bergströms ledarskap. Visserligen var Corey Hirsch suverän det året, men Gustaf Wesslau petade sedan dessutom väck "Stoffe". Egentligen ska väl Rögle ha mest beröm för Nihlstorps utveckling, även om jag ändå länge har funderat på hur Christopher tagit sig hela vägen till Färjestad. Det stavas väl just utveckling då.

Och det är väl kanske en läxa för oss alla där ute. Inte minst i Silly Season-tider när fördomarna haglar. Mycket kan hända.

/Olsson

Väntad första Nyman-värvning

Då har Tomas Kollar presenterats. Egentligen har det bara känts som en tidsfråga innan Stefan Nyman skulle kunna gå ut med det officiellt. Kollar passar ju onekligen för den "Strumpan"-hockey vi kommer se framöver. Tomas ska väl fungera lite som en förmedlare mellan spelarna och Leif Strömberg i första hand. Givetvis även föregå med gott exempel när det kommer till att spela med energi, inlevelse och krigarmentalitet.

På allsvensk nivå bedömer jag Kollar som en utmärkt rollspelare. Lite oroande med skadeproblemen men samtidigt har han fungerat mycket väl under Strömbergs ledning i såväl Leksand som Södertälje tidigare.

Nyman har nu fyllt lite drygt halva anfallssidan. Vad som behövs framöver är framförallt två centrar av högre klass. Även en ytterforward med sniper-egenskaper bör stå på önskelistan. Sen kan vi säkerligen vänta oss ytterligare en eller två energiska rollspelare.
Backsidan då? Ja, där är det vidöppet...

Malmö Redhawks 2011/2012

Målvakt: Markus Svensson (-12).
Backar: Patrik Nevalainen (-12), Robin Weihager (-12).
Centrar: Morten Green (-13), Roger Ohlsson (-13).
Forwards: Pathrik Westerholm (-13), Ponthus Westerholm (-13), Robin Alvarez (-12), Tomas Kollar (-13).

/Olsson

Karlskronas jubel fastnade i halsen

Här satt jag och förberedde ett inlägg om att Karlskrona hade tagit klivet upp i HockeyAllsvenskan. Det fick jag äta upp på mindre än en minut, när Tom Koivisto tog saken i egna händer och ordnade ett oavgjort resultat i Tingsryds viktiga hemmamöte mot jumbon Asplöven.

 

Nu blir det istället nya, heta matcher på fredag. Karlskrona ska upp till Stockholm och möta Huddinge. Det blir inte bara att åka upp och säkra kontraktet. Samtidigt åker Tingsryd till Ljungby för att möta ett omotiverat Troja. Det kan bli riktigt rafflande. Karlskrona kommer dock hursomhelst att ha åtminstone två poäng tillgodo på TAIF - poäng som kan komma att bli väldigt avgörande.

 

# # #

 

I kväll blev det däremot helt klart att Rögle spelar allsvensk ishockey även kommande säsong. Skönt att vi får uppleva heta Skånederbyn även till hösten.

 

På fredag får vi möjlighet att ta del av en väldigt kittlande tillställning i Fjällräven Center. Det är verkligen do or die när de två tidigare Elitserielagen, MODO och Södertälje, ska göra upp om en plats i svensk hockeys finrum.

 

Det bästa för Malmö rent sportsligt skulle nog vara om SSK åker ur. Det känns inte som att det finns varken ekonomiskt eller publikt underlag för någon vidare satsning i kringelstaden.

 

Rent underhållningsmässigt tycker jag dock att det hade varit trevligare med MODO. Där kommer det garanterat att satsas. Inte omöjligt att både Markus Näslund och Peter Forsberg kommer att hosta upp några slantar från egen ficka för att hjälp klubben tillbaka upp i Elitserien. Det hade onekligen kunnat bli kul att följa på nära håll – samtidigt som MODO säkerligen hade lockat ett par extra marginalåskådare till Malmö Arena i vinter.

 

På fredag kväll vet vi vilket som blir det trettonde respektive fjortonde laget i nästa säsongs serie.

 

/Winnberg


Avslagen hockey i...Halmstad

Slötittar på landslagshockeyn som det bjuds på i Halmstad i kväll. Det är ungefär lika intetsägande som det låter. Den långa vägen mot VM har inletts för en del spelare och det är väl egentligen det som är lite av intresse. Vem når till Slovakien och inte. Fast inte ens en gång det får mig att vilja se hela matchen. Så pass avslaget känns det. Kul ändå med hockey i Halmstad igen på en högre nivå. Var några år sedan jag var på plats där och såg Malmö i marschen mot en elitserieåterkomst under Lars "Osten" Bergströms ledning.

# # #

Johan Björk ska enligt Sydsvenskan flytta hem till Malmö igen. Frågan är naturligtvis om det nu ska bli Malmö igen för den storväxte backen. Tror Malmöfansen är rätt delade här. Min ståndpunkt är lite svårtolkad. Kvalitetsmässigt håller han, det är en förstärkning. Pratar vi dock mer om gruppdynamik och kemi så kan Björk vara ett orosmoment. Det är i alla fall som jag har uppfattat det. I detta fall sätter jag mitt hopp till Stefan Nymans fingertoppskänsla.

# # #

Intressant att se olika åsikter om Lucas Sandströms vara eller icke vara i framtida Redhawks. Jag anser att det hade varit ett enormt slöseri att skicka iväg en spelare som Lucas. Han kan mycket väl ta ytterligare ett steg kommande säsong och om vi tittar på arbetskapacitet så låg Sandström i topp under förra säsongen. Det kommer behövas, det också, som en ingrediens i laget.

/Olsson

Kampen om andraplatsen intensifieras

Omgång nio i såväl Kvalserien till Elitserien som till HockeyAllsvenskan väntar denna afton. I kampen om den sista Elitserieplatsen är samtliga tre matcher högintressanta. Hur klarar sig Rögle borta mot ett omotiverat Växjö? Lyckas MODO ta tre nödvändiga poäng i Vinterstadion eller ska Socker-Conny se till att degradera hans hemstads stolthet? Och kan Södertälje undvika samma miss i kvällens drabbning mot Mora som man svarade för hemma mot Örebro?

 

Rögle kan trilla bort i kväll. Förlust mot Växjö och det är kört för ängelholmarna. Eller helt kört är det inte, då det kan bli en målskillnadsaffär. Men då ska allt studsa lagets väg. Såväl SSK som MODO måste i så fall också förlora i kväll och sedan kryssa i den sista omgången, när de tidigare Elitserielagen ställs öga mot öga.

 

Det känns som att det är vinna eller försvinna för de tre lagen. MODO har förvisso en hyfsat god möjlighet att ta sig upp även om man förlorar, eftersom man har Södertälje hemma i sista och har en betydligt bättre målskillnad än sina två konkurrenter.

 

Men vill man vara med i racet gör man bäst i att plocka tre poäng i kväll.

 

# # #

 

Kvalet till HockeyAllsvenskan är minst lika spännande. Tingsryd har gjort det oerhört bra som nu, trots en oerhört svag start, åter är med i hetluften.

 

Karlskrona sitter dock i förarsätet – och inte heller Huddinge ska räknas bort helt ännu. Tingsryd bör inte ha några större problem med att fixa en seger när jumbon Asplöven gästar Dackehallen. Karlskrona har det något tuffare när man tar emot redan klara Troja. Smålänningarna har gått fram som en ångvält och bara tappat en enda poäng under de åtta omgångar som spelats. Ett helt fantastiskt facit.

 

Fråga är nu hur det ser ut med motivationen i Troja, när laget nu redan säkrat sin allsvenska plats. Faktum är dessutom att trojanerna kommer att spela en huvudroll även i kampen om andraplatsen. I kväll gästar man alltså Telenor Arena och i den sista omgången tar man emot Tingsryd. Man skulle nästan kunna säga att Martin Karlssons lag kan ”bestämma” vilket lag man vill ha med sig upp.

 

Det blir helt enkelt en spännande kväll framför såväl TV som dator.

 

/Winnberg


Pusselbitar faller på plats

Morten Green igår. Robin Alvarez idag. Det börjar bli alltmer positiva vindar kring Malmö Redhawks. Ettan och trean i den interna poängligan har skrivit nya kontrakt med klubben. Alvarez nöjde sig emellertid med ett ettårsavtal, något som sportchef Stefan Nyman försökt förhandla till ett tvåårigt kontrakt.

Robin hade sitt absolut bästa år hittills under säsongen 2010/2011. Till slut blev det 37 poäng på 52 matcher. Det mesta tyder på att Alvarez kommer passa bra in i Nymans och Leif Strömbergs bygge och spelsätt.

Ser vi till Redhawks poängliga den senaste säsongen så har därmed nu två av de fem främsta poänggörarna kontrakt. Carl Söderberg, Linköping, och Nichlas Hardt, Jokerit, lämnar som bekant. Frågan är nu om Lucas Sandström blir kvar. Jag skulle bli förvånad om inte Sandström får nytt kontrakt av Nyman-Strömberg. Lucas driv och energi kommer att behövas till hösten. Dessutom finns där god utvecklingspotential i grabben.

Malmö Redhawks 2011/2012

Målvakt: Markus Svensson (-12).
Backar: Patrik Nevalainen (-12), Robin Weihager (-12).
Centrar: Morten Green (-13), Roger Ohlsson (-13).
Forwards: Pathrik Westerholm (-13), Ponthus Westerholm (-13), Robin Alvarez (-12).

/Olsson

Morten sajnad och klar

Positiva nyheter kring Malmö Redhawks i dag. Fjolårets kanske bäste spelare, Morten Green, är officiellt klar för en fortsättning i klubben. Jag fick höra detta redan under helgen från mannen som har koll på mer eller mindre allt i silly-svängen (ni vet givetvis vem jag menar) och det känns skönt att Stefan Nyman lyckats säkra upp dansken.

 

Det spel Morten visade upp under den gångna säsongen föll mig väl i smaken. Inte minst det faktum att han verkligen brann för det non-stop. Jag minns inte minst hur han uppe i Växjö, i ett jobbigt underläge, var den som försökte dra igång sitt lag. Han kan onekligen vara loket som ska dra Malmötåget framåt till hösten.

 

En önskedröm är att vi kan placera honom som tredjecenter i laget, att Nyman lyckas finna två så pass bra centrar som kan gå in och leda de riktigt producerande enheterna. Annars funkar givetvis Green även högre upp i hierarkin - något han redan visat med all önskvärd tydlighet.

 

Det enda jag ställer mig aningen frågande till är att kontraktet sträcker sig över två år. Med de skadeproblem (ljumskarna känner vi alla till) Morten hade i vinter hade jag gärna sett att parterna nöjt sig med ett ettårskontrakt, men var två år ett krav från Morten tycker jag ändå att Nyman fattat helt rätt beslut.

 

/Winnberg


Säsongen definitivt över för Redhawks

I går tog Malmö Redhawks säsong slut på riktigt och den här måndagen innebär ett avstamp mot nästa. Vi har under en månads tid haft förmånen att följa J20, men gårdagens förlust i Skellefteå Kraft Arena innebär att det nu även är färdigspelat för dem.

 

Säsongen har lämnat en hel del övrigt att önska för oss Malmöfans. A-laget floppade lika illa som under Babyhawkssäsongen. Att inte ens ta sig till playoff när målsättningen var att sluta topp-3 i serien är naturligtvis en stor missräkning. J18 tog sig till Allsvenskan, något som måste ses som en klart godkänd insats, även om man sedan inte hade en chans i den serien.

 

J20 har väl egentligen varit det enda glädjeämnet denna vinter. Detta trots att flera tongivande spelare försvann upp till A-laget mitt under brinnande säsong. En slutspelshelg i Stockholm hade varit pricken över i:et, men nu får man ta nya tag mot nästa säsong.

 

Till hösten kommer det kännas vemodigt att återse J20 utan två spelare som utgjord stora delar av ryggraden i de senaste två säsongernas lag; Oliver Widding-Persson och Christoffer Hjert. De båda backarna blir överåriga och även om de kanske inte är så sexiga i sin spelstil så är det två ruskigt stabila backar på den här nivån. Jag kan inget annat att önska dem ett stort lycka till i den fortsatta karriären.

 

/Winnberg


Växjö ES-lag - RBK tappade

Växjö Lakers som elitserielag. Ja, det är verklighet våren 2011. Utvecklingskurvan på detmesta som har med Lakers att göra är imponerande och även om jag vet att exempelvis min bloggkollega inte är överförtjust i Växjös avancemang så tycker jag det är riktigt bra gjort. Att också kunna gå upp lagom till klubben får sin nya arena, det är väl lite som en saga. Hatten av för Janne Karlsson i båset. Förbaskat grymt. Respekt.

Rögle förlorade emellertid på hemmaplan mot Södertälje och utgångsläget ser så klart inte lika bra ut längre. Det är dock många speciella matcher här på slutet. Varken Örebro eller Mora har haft något att spela för under ett bra tag nu och nu adderar vi även Växjö till den skaran, men med en mer positiv klang. Tror ändå Lakers vill avsluta snyggt och fira sin elitserieplats med att ta en trea mot RBK i Lakerdome på onsdag.

Jag tror att MODO till slut kommer greja det här. Proppen ur idag mot Mora och sen har man avsågade Örebro borta och SSK hemma. Önskedrömmen för mig är ändå att SSK klarar sig kvar. Att ha MODO i Allsvenskan och RBK kvar med derbyna hade smakat mumma i underhållningsväg.

# # #

Mina spekulationer kring Jens Olsson visade sig inte vara helt korrekta. I stället har det varit så att Jens bestämt sig för att spela vidare ute i Europa på ett tidigt stadium. Detta enligt sportchef Stefan Nyman i en kommentar till "Inside Redhawks".

/Olsson


Svagt powerplay förstörde festen

Malmö studsade tillbaka riktigt bra till dagens avgörande kvartsfinal mot Skellefteå. Grabbarna tog matchen till förlängning – trots ett tvåmålsunderläge halvvägs in på densamma – men väl där var det AIK som avgjorde.

 

Malmö fick ett jätteläge att spela hem det. Powerplay och spel fyra mot tre ska vara mål. Men det var faktiskt inte ens nära. När hemmalaget senare fick sin chans, på en väääääldigt billig utvisning om jag får säga mitt, behövde man bara elva sekunder på sig. Ett riktigt snyggt mål avgjorde den här matchen och J20:s säsong tog därmed slut.

 

Killarna har svarat för en jättebra säsong och man var också nära att ta sig till Stockholm och ”det riktiga” slutspelet som avgörs där till helgen. Nu blir det istället Skellefteå som får göra upp med HV 71, Djurgården och Frölunda. Måste också passa på att säga att det är vansinnigt starkt av AIK att ta sig dit. De tre andra lagen har laddat ner stjärnor som Patrik Cehlin, John Norman, Jesper Fasth, Adam Almquist, John Klingberg och Johan Sundström – för att nämna några.  Därför hoppas jag att AIK kan knipa guldet även på J20-nivå.

 

Nu blir det resa till Umeå för att spana in Rögle-Södertälje och kränga lite mat på O’Learys. Hockeyn är trots allt bara en bisyssla på de här resorna. Det är maten som är det viktiga!

 

/Winnberg


En mindre på köpet

Med Stefan Nyman kommer Leif Strömberg. Med Nyman-Strömberg kommer Tomas Kollar. Och ja, även Jens Olsson. Fast så enkelt är det inte alltid, förstås. Malmöpågen Jens Olsson stannar alltså kvar nere på kontinenten och har fått en riktigt fin utmaning i spel i tyska högstaligan. Bara till att gratulera egentligen.

Jag hade nästintill räknat hem Olsson i det här lagbygget. Han känns gjuten med tanke på just sitt tidigare samarbete med Nyman-Strömberg, samt att han är fostrad här. Tror ändå Malmö går miste om en ganska så vettig lösning. Olsson är skridskostark, spelar ett enkelt men smart spel. På allsvensk nivå har han till och med potential att producera en del.

Nåväl, det blev inte precis som förutspått och nu blir det naturligtvis intressant att se om Redhawks får Kollar på ett kontrakt. Jag anar att Nyman inte är så simpel i sina byggen som många tror.

Om vi ska ta Jens Olsson-tappet en dimension ytterligare så kanske det kan vara så att Malmö aldrig hade en chans med tanke på att budget för spelarlöner inte är lagd. Då är det rätt svårt att ge konkreta bud och ge sig in i eventuella budgivningar.

/Olsson

Ingen Jens Olsson i Malmö

Jens Olsson är klar för spel i tyska ligan. EHC München blir ny klubbadress, detta enligt den tyska klubbens officiella hemsida.

/Winnberg

Ny dag, nya möjligheter

I går var Redhawks mer eller mindre chanslösa mot Skellefteå. Hemmalaget svarade för en riktigt bra match. Men i dag är allt det glömt. Om knappt två timmar ska det hela avgöras. Och då börjar vi om på ruta ett igen. Det viktigaste för Redhawks blir att hålla ihop defensiven. Det håller inte att ge bort så många chanser som man faktiskt gjorde under gårdagen. Lägg fokus på att spela en tight defensiv och försök utnyttja kontringarna – det tror jag är rätt melodi för seger i dag.

 

Ni vet väl om att ni kan följa matchen live genom att klicka här.

 

/Winnberg


Ingen lycka för J20 - ny chans i morgon

Det ville sig inte för J20 i dagens bortamatch mot Skellefteå. Hemmalaget vann med 6-2 och det innebär att kvartsfinalserien också är kvitterad. Redan klockan elva i morgon stundar den tredje och avgörande matchen. Det gäller alltså att repa sig snabbt.

 

Malmö fick faktiskt en riktig kalasstart på matchen, då Pathrik Westerholm kunde göra 0-1 redan efter tre minuters spel. Men om vi ska vara helt ärliga – och det ska vi ju – så var AIK det bättre laget denna dag.

 

Jonatan Bjurö svarade för en mycket fin förstaperiod. Då höll han samma höga klass som under första mötet lagen emellan, men under andra perioden tappade han något. Bjurö hade behövt komma upp stort under sextio minuter för att ge sitt lag chansen att vinna denna match, något som tyvärr alltså inte var fallet. Jag hoppas att han studsar tillbaka och bjuder på en kanoninsats i morgon.

 

En sak som kändes väldigt matchavgörande var att hemmalaget gick fram till en 2-1-ledning. Det målet hade Redhawks behövt. Och faktum är att man också borde ha haft det. Sebastian Dyk bjöd Victor Öhman på ett öppet mål, men nummer 67 sköt skyhigh och pucken hamnade i droppnätet ovanför plexiglaset istället för i målnätet. Ett bättre avslut där och matchbilden hade kunnat vara en annan.

 

Oavsett hur det går i morgondagens match så har J20 svarat för en fin säsong. Som hockeynörd har killarna dessutom förlängt den säsong som annars tog slut den 3 mars. Nu har jag fått möjlighet att stilla min abstinens under ytterligare en månads tid, något som naturligtvis kommer att underlätta under de fyra månader som är kvar till A-laget går på is inför kommande säsong.

 

Men innan vi lägger årets säsong till handlingarna ska morgondagens match genomföras. Jag tror förvisso att Skellefteå är en för tuff nöt att knäcka – men hoppet är det sista som överger en.

 

/Winnberg


Landat i Norrland

Är nu framme i Norrbotten. I skrivande stund pågår transport från Luleå till Skellefteå. Hoppas ni har det fint i vårvärmen där hemma. Här ligger det rejält med snö och vi möttes av en härlig snålblåst när vi klev av planet.

 

Spenderade dryga timmen på Arlanda mellan flighterna. På väg till flyget upp hit sprang vi på den svenska landslagstruppen som tagit sig motsatt väg efter matcherna mot Lettland i just Skellefteå och Umeå(?).

 

Som om det inte vore nog med ”kändisar” där så satt dessutom TV-kocken från ”Kniven mot strupen” på samma rad på planet.

 

Nu laddar vi för matchen, som bara är dryga tre timmar bort.

 

/Winnberg


Släng inte bort Karlström

Läser på sydsvenskan.se om Göran Karlström, succétränare under "Babyhawks" och den tränare med störst framgång över en treårsperiod, som har ett år kvar på sitt kontrakt med Malmö Redhawks. För att Karlström skulle acceptera att coacha Pantern i division ett verkar det som att Redhawks blev tvungna att förlänga "Kalis" avtal med ett år förra sommaren. Detta precis efter att han fått sparken som A-lagstränare i Malmö. Snacka om att situationen känns olustig nu ett år senare när Pantern inte har råd att fullfölja planen.

Personligen har jag alltid gillat Karlström. Hans stora problem med Malmö 09/10 var att han aldrig fick igång powerplay/boxplay så som krävdes för att bli ett absolut topplag. Ändå lyckades han med målsättningen och var dessutom bara en seger ifrån kvalseriespel. Jämför det med årets resultat...

Det är lätt att vara efterklok men det förlängda avtalet med Karlström skapar ändå en del problem. Att han skulle gå in i A-laget känns inte alls troligt. En del av de spelare som Stefan Nyman troligen ska förlänga med framöver var ju en del av den klick som ville ha bort "Kalis" för ett år sedan. Dessutom undrar jag om det är så klokt att göra en huvudtränare med väldigt bestämda åsikter till assisterande tränare till en annan tränare (Leif Strömberg) med kanske ännu mer bestämda åsikter.

Juniorleden då? Tja, kanske. Han har varit där förut, men Marcus Magnertoft ska ta vägen någonstans också. Kanske även Juha Riihijärvi ska ta plats i organisationen. Samtidigt är det oacceptabelt att Karlström bara ska sitta av sitt kontrakt. Det har inte en allsvensk klubb råd med, Stenbeck-pengar till trots. Mitt förslag är att Göran får en ny roll som talang- och utvecklingsansvarig. En roll som varit uppe på tapeten under vintern. Karlström skulle då kunna bedöma och avgöra om det är i J20, Pantern eller Malmös A-lag som utvecklingen ska ta fart i. Kanske även hjälpa till med individuell träning. Därutöver ska han scouta division ett-spelare i närområdet samt ha en total överblick på danska ligan. Där hade Nyman också kunnat göra en hel del vinning av tid i sitt sportchefsjobb.

/Olsson

Bagarväckning de luxe!

Nyligen väckt i denna arla morgonstud. Alarmet hann inte ens ringa. En småländsk vän tog istället hand om väckningen, då han trevligt nog via ett SMS meddelade att han fått napp på sin krok (Johan, detta är första steget till att inkludera den andra delen av det innehåll du önskar finna på bloggen). Jag kan bara säga grattis, Schtekarn!

 

Just nu spelar det ovan nämnda ingen större roll för mig. Om ganska exakt en timme rullar tåget ut från Lund C för att anlända utanför Malmö Arena drygt tjugo minuter senare. Därefter vankas bilfärd till MMX och sedan kanske lite mer (efterlängd) sömn på planet upp till Stockholm.

 

Nu låter det bara som att jag gnäller en massa, men det här ska bli en riktigt rolig resa. Jag är dock ingen morgonpigg människa, något som utan tvekan märks i skrivande stund. Men det är bara att bita i det sura äpplet och se glad ut - Västerbotten, here I come!

 

/Winnberg


Minst halva laget kommer bytas ut

Ny ledning, nya pengar. Ny sportchef, ny tränare. Silly Season kommer att bli händelserik i år för Malmö Redhawks. Sex spelare kan ses som bekräftade förluster, men det är nog bara början. Med snabb överslagsräkning så tror jag det kan bli tal om mellan elva till fjorton spelare som lämnar alternativt får lämna. Bra eller dåligt? Det finns inget bra svar på det. Titta på Rögle. Ängeholmsklubben har lyckats ruskigt bra trots stor spelaromsättning. Jag ger dock den gedigna hockeykulturen och erfarna figurer som Kenny Jönsson och Roger Hansson en stor del av berömmet där.

Utgångspunkten är dock alltid från och med Stefan Nymans inträde att spelarna verkligen ska vilja spela i Allsvenskan och för Malmö Redhawks. Det har varit si och så med det för alldeles för många spelare under en fyraårsperiod nu. Här måste Redhawks börja hitta rätt och nyckeln stavas att värva spelare som inte ser ner på att spela i Allsvenskan. Det ska man ha i åtanke när sorgligt många Malmöfans skriker efter väletablerade namn.

Sex spelarförluster än så länge. En snabb genomgång:

Per-Anton Lundström fick inte förnyat kontrakt och det var ett väntat besked. Lundström tillhör inte framtidens ishockey och var en kortsiktig lösning från första början.

Anton Blomqvist provar lyckan i Nordamerika och ja, allt annat än att fortsätta harva i Malmö var ett klokt beslut här. Blomqvist har inte visat någonting på mer än ett år och förtroendet för den storväxte backen har heller inte varit på topp. “Babyhawks“-eran går inte att leva på längre.

Jesper Damgaard slutar motvilligt på grund av sina hjärnskakningsproblem. Han hade en uppåtgående trend i höstas och gjorde ju fantastiska tre mål mot Rögle inför fullsatta läktare i arenan. Däremot ska dansken bedömas precis som alla andra i sin helhet. Damgaard var aldrig i närheten av att prestera i nivå med sin lön.

Carl Söderberg, som nu är klar för Linköping, redogjorde jag för i ett längre inlägg igår. Spelskickligheten kommer säkert saknas i vissa lägen, men Carl har ändå kostat energi och kanske framförallt frustration genom att prestera så pass ojämnt.

Victor Öhman har onekligen stått still i utvecklingen och inte fått det att lossna. För Öhmans del är det helrätt att försöka slå igenom på annat håll, utan mamma och pappa i närheten. Dessutom har Redhawks andra talanger att prioritera i detta läge med Westerholms, Roger Ohlsson, eventuellt Sebastian Dyk och därutöver kommande 93:or.

Nichlas Hardt är det stora avbräcket hittills. Han lär också bli det största när Silly Season skall summeras. För Hardt gjorde en fantastisk säsong, skadan till trots, och brann som en av få spelare varje kväll. Det fysiska, intensiva spelet i kombination med spelskicklighet och finurlighet kommer bli svårt att ersätta. I alla fall med en spelare.

/Olsson


Tyvärr ingen sjunde match

Inleder detta inlägg med att gratulera Skellefteå AIK, som i går blev klara för sin första SM-final sedan 1978 via en 4-3-seger borta mot Luleå. 1978 tog SAIK för övrigt sitt hittills enda SM-guld, när man besegrade sina kollegor från Solna, och jag tror att man har stora möjligheter att fördubbla antalet SM-tecken i kampen mot Färjestad.

 

För egen del betyder dessvärre detta att jag inte får möjlighet att uppleva någon sjunde och avgörande match på plats i morgon – något som hade varit en upplevelse utöver det vanliga för en supporter till ett lag som egentligen inte spelat några avgörande matcher (SM-slutspel eller Kvalserie) under de senaste tre säsongerna.

 

Nu blir det istället fullt fokus på J20-kvarten under dagarna i Västerbotten. Det ser dessutom ut att ha löst sig med transportproblemen, så jag och MrMadhawk kommer att vara på plats till nedsläpp, som nu alltså kommer att ske redan 15.00.

 

Om inget oförutsett inträffar kommer jag att rapportera live från matchen via Everysport – och jag hoppas att ni verkligen vill hänga med där. Att intresset för våra duktiga juniorer är stort såg vi inte minst i onsdags när Limhamns Ishall var fylld till bredden. Så se nu till att sitta klistrade framför burken när pucken släpps i morgon!

 

/Winnberg


RSS 2.0