Framtidens Malmö: Vad ska hända?

Vi är mitt uppe i brinnande säsong. Resultaten har varit mediokra och turbulensen alldeles för stor. Tränarbyte inför säsongen har också blivit tränarbyte under säsong. Antalet spelare som inte fått ut max av sin kapacitet är över tvåsiffrigt. Vad blir då lösningen på sikt? Vad ska Malmö Redhawks bygga vidare på och vad ska klubben förändra?

I januari månad gäller det ju faktiskt att pusslet inför nästkommande säsong börjar komma igång på allvar, åtminstone bakom offentlighetens ljus. Jag tror för just Malmös del att man inte bara kan hänvisa till att det gäller att avvakta och se hur årets säsong går. För i ärlighetens namn, Elitserien är extremt långt borta. Kvalserien är ingen omöjlighet, men det kan även bli så pass illa att det inte ens blir en "förkvalserie" till Kvalserien.

Jag är i grund och botten helt inne på Patrik Ross linje. Troja/Ljungbys succétränare talade på presskonferensen efter Troja-Malmö i mellandagarna om att det krävs hårt jobb redan från första början. Att man som lag tränar tillsammans och är samlade i ett väldigt tidigt skede. Det gäller även nya spelare. Dels kommer ju gruppen tillsammans, bildar just ett lag och får en starkare kemi, dels kan klubben och ledarstaben kontrollera den fysiska statusen på ett helt annat sätt och påverka den i ett tidigt skede. Så det borde vara en del av målsättningen inför 2012/2013.

Om vi tar det steg för steg. Hur ser det ut för alla och vad anser jag borde hända.
Vi börjar med de svagaste lagdelarna. Målvakter och backar. Defensiven helt enkelt.

Pontus Sjögren
Målvakt, 26 år

Har gällande kontrakt ett år till. En målvakt som det kommer byggas vidare på. Har gjort en klart godkänd säsong, verkar vara en bra karaktär. Målet måste vara att Sjögren nästa säsong är reservmålvakt, med 20 matcher från start på sin höjd.

Hannu Toivonen
Målvakt, 27 år

Har gällande kontrakt ett år till. Haft en problematisk säsong, svårt att acklimatisera sig till den stora rinken och kanske trott att Allsvenskan var snäppet sämre liga än vad den faktiskt är. Vi får se nu i januari vad som sker, men lossnar det inte för Toivonen kommer Malmö bli tvungna att starta förhandlingar med en finländsk klubb om Hannus nya uppdrag.

Emil Carnestad
Back, 19 år

Har gällande kontrakt ett år till. Emil slog igenom rätt så starkt förra säsongen, fick spela mycket och hade coachens förtroende. I år började säsongen sparsamt matchad och när Jean-Luc Grand-Pierre kom in petades han. På grund av skador blev det dock en återkomst i truppen, men Carnestad har inte samma pondus och säkerhet 2011/2012-säsongen. Tyvärr ett steg bakåt, men Emil är ju väldigt ung alltjämt. En ordentlig chans till borde stå på listan.

J.D. Forrest
Back, 30 år

Har ett optionsår på kontrakt. Amerikanen kan knappast få förnyat förtroende när avtalet går att bryta. En floppvärvning, troligen en av de tre största signerad Stefan Nyman. Finns inget att bygga vidare på här, får söka ny miljö.

Jean-Luc Grand-Pierre
Back, 34 år

Har utgående kontrakt. Kom in en bit in på säsongen och trots allt överraskat positivt. Hittat mer till sin rätt i Malmö än i Leksand. Framförallt rörlig och med stor vilja. Så sett en bra karaktär, men jag tror Redhawks kan hitta bättre spelare på icke-EU-platserna. Dessutom är Jean-Luc direkt dålig när han har sina dalar i spelet.

Tim Heed
Back, 20 år

Har utgående kontrakt. Offensivt en fantastisk kraft, men defensivt har Tim inte höjt sig alls. Där står han stilla i utvecklingen och han har till och med blivit fegare i egen zon om vi ser till närkampsspelet under säsongens lopp. En spelare som man skulle vilja behålla, men också kräva mer av i spelet i stort. Är nog en aning tveksamt vad Heed vill själv. Elitserien? Nej, det tror jag faktiskt inte. Möjligtvis hem till Södertälje.

Daniel Josefsson
Back, 30 år

Har gällande kontrakt två år till. Har spelat enormt mycket och är en naturlig ledartyp på isen bland backarna. En spelare att bygga vidare på, viktig i 5-5-spelet och har ju dessutom en del år till på elitnivå att ge. Kommer stanna av allt att döma.

Stefan Lassen
Back, 26 år

Har gällande kontrakt ett år till. Kom in sent och har inte på något sätt imponerat. Har haft ganska stort förtroende emellanåt, men borde inte ingå i Malmös framtidsplaner om satsningen ska generera resultat på sikt. Redhawks borde tidigt satsa på att lösa ut Lassen från sitt avtal, kan tänka mig en klubb i hemlandet vore lägligt för Stefan nästkommande säsong.

Alexander Ribbenstrand
Back, 24 år

Har gällande kontrakt ett år till. Har till stor del imponerat under sin tid i Malmö. Tyvärr varit skadedrabbad. Ribbenstrand ska vara en back att bygga vidare på och framförallt matchas i 5-5 samt boxplay. Tillhör den moderna ishockeyn.

Robin Weihager
Back, 23 år

Har utgående kontrakt. En back som hittat mer rätt igen, får fokusera i första hand på defensiven i stället för offensiven som tidigare. Dessutom lite mindre istid. Dock är det svårt att försvara -21 i +/-. Det är bara för dåligt. Jag tror, oavsett sportchef nästa säsong, att Weihager får söka sig vidare på samma sätt som Marcus Olsson fick göra inför årets säsong.

# # #

Sammanfattningsvis.
Att bygga vidare på.
Målvakt: Pontus Sjögren.
Backar: Emil Carnestad, Tim Heed, Daniel Josefsson, Alexander Ribbenstrand.

Stort frågetecken för Hannu Toivonen.
J.D. Forrest, Jean-Luc Grand-Pierre, Stefan Lassen och Robin Weihager får lämna.

/Olsson

Kommentarer
Postat av: Jussiforever

Får kalla kårar när jag ser Lassen har ett år till på kontraktet.

Har varit Malmös sämsta back i många matcher.



Tim Heed ska man försöka ha kvar. Leder trots allt backarnas poängliga. Tror inte Malmö har haft en bättre PP back på många år.

Ung och defensiven kan bara bli bättre.

2012-01-01 @ 21:24:32
Postat av: mff

Offensiven: Att bygga vidare på: Barta, Carlsson, Alvarez, Green, Westerholms, Ohlsson, Mattsson (Ska spelas som back)Frågetecken på Eriksson.

2012-01-01 @ 23:38:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0