Framtidens Malmö: Vad ska hända?

Häromdagen gick jag igenom de två mest kritiserade lagdelarna i år. Målvakt- och backsidan har inte fungerat som förväntat och ett par mindre floppar där hade troligen lett till att Malmö legat 3-4 i stället för precis ovanför det sista positiva strecket. På forwardssidan finns också en del prestationer som inte motsvarat förväntningarna.

Så här ser läget ut offensivt.

Robin Alvarez
Ytterforward, 24 år

Har utgående kontrakt. Inledde säsongen ganska svagt, efter att ha varit glödhet på försäsongen. Har därefter fått jobba sig tillbaka, sakta men säkert. Är den kanske viktigaste energispelaren i laget och är en av få som står för "Malmöhjärtat". Frågan är bara vad Robin nu vill inför nästa säsong. Dags att gå vidare och pröva vingarna i Elitserien? Eller ger han Malmö ännu ett år? Stefan Nymans ansvar att försöka skriva kontrakt snarast möjligt här.

Alexander Barta
Center, 28 år

Har utgående kontrakt. Imponerade stort, inte minst under första delen av grundserien. Har därefter pendlat en aning i kvalitet i takt med lagets ojämna insatser. I stort ändå en riktigt bra värvning. Barta är lagspelare, skicklig i boxplay och fullt användbar i powerplay. En av lagets vassaste allroundspelare och bra tekare. Nytt kontrakt vore lämpligt, men frågan är här om tysken tycker att det är värt att spela i, troligen, allsvenska Redhawks ett år till.

Robert Carlsson
Center, 34 år

Har gällande kontrakt ett år till. Har svarat upp mot förväntningarna och varit en viktig ingrediens i lagsammanhållningen. Balanserat upp Linus Klasen i första hand, även Dragan Umicevic. Har mer hockey i sig och ser fräsch ut. Har avtal ett år till och det finns inget som talar för att han inte spelar vidare i Malmö kontraktet ut.

Ivan Ciernik
Ytterforward, 34 år

Har ett optionsår på kontrakt. Välmeriterade slovaken har varit en av lagets tre största floppar. Fått mängder med istid, men presterat så lite. Är karriären på väg utför på allvar? Är han dåligt tränad? Hursomhelst inget Malmö ska bygga vidare på. Håller inte i den moderna spelstilen som finns i Allsvenskan med högt tempo. Passar helt enkelt inte in.

Lukas Ericsson
Ytterforward, 23 år

Har ett optionsår på kontrakt. Såg ut som en klart intressant värvning, men hamnade lite väl långt ner i hierarkin tidigt. Samtidigt tog inte Lukas chansen fullt ut. Till slut handlade hösten mest om att värma bänken. När Leif Strömberg fick sparken fick dock Ericsson en ny, ordentlig chans av Ulf Taavola och nu är han utan tvekan ordinarie. Här har man såklart råd att avvakta och se hur utvecklingen blir. Sen är ju givetvis frågan om 23-åringen själv vill fortsätta i Malmö.

Morten Green
Center, 30 år

Har gällande kontrakt ett år till. Har gjort sin sämsta säsong i Malmö hittills. Varit segare än tidigare, sett lite mer bekväm ut. Han har dock en bra allsvensk klass i sig. Dessutom då kontrakterad ett år till, så Green blir ju kvar. Kanske kan just faktumet att avtalet går ut efter nästa säsong göra att han höjer sig då. Så såg det ut när han kom till klubben.

Linus Klasen
Ytterforward, 25 år

Har gällande kontrakt två år till. Det har väl inte riktigt gått som förväntat för Klasen. Han trodde nog att det skulle gå lite lättare, inte krävas lika mycket noggrannhet och hårt jobb som det faktiskt gör i Allsvenskan. Dessutom har vi fått se en ibland rädd Linus, som inte vill vara med om nya hjärnskakningar. Jag antar att kontraktet är väldigt tätt, där finns få saker som kan göra att Malmö och/eller Klasen kan eller vill bryta. Nordamerika? KHL? Inte så troligt egentligen, tycker Linus har visat med all tydlighet att familjen är väldigt viktig i sammanhanget.

Tomas Kollar
Ytterforward, 29 år

Har gällande kontrakt ett år till. Har tappat en hel del i kvalitet sett till den Kollar som agerade företagsamt och dominant för ett par säsonger sen. Det borde Malmö ha vetat om, jag tror inte Tomas presterar alls tillräckligt bra sett till vad Redhawks lagt ut för honom. Den stora nytta Kollar gör för laget och klubben är framförallt slitet framför motståndarmålvakten. En energispelare med karaktär, men frågan är om han blir bättre nästa år.

Miroslav Lazo
Ytterforward, 34 år

Har ett optionsår på kontrakt. En värvning som många var tveksamma till sett till meriterna. Och Lazo har heller inte lyckats i Malmö. Inte alls. Troligen slagit något form av rekord i antalet bänkningar på en säsong, men är ändå alltjämt kvar i klubben. Har fin karaktär, bra arbetsmoral och skön skridskoåkning. Dock händer i princip inget när slovaken är inne. En stor flopp och en spelare som bara inte ska vara kvar.

Jesper Mattsson
Ytterforward/center/back, 36 år

Har utgående kontrakt. Kom tillbaka till klubben och var riktigt, riktigt bra inledningsvis. Har dock tappat i kvalitet undan för undan och dessutom producerat mindre. Var från början en nyckelspelare och styrde och ställde i powerplay. Nu har hans roll blivit mer i skymundan i och med Dragan Umicevics intåg. "Jeppe" har även spelat på samtliga utespelarpositioner vilket rört om lite grann. Kan utan problem spela ett år till, en rutinerad räv som Mattsson behövs. Jag vill dock se honom som back. Där tror jag han kan göra mest nytta i Malmö nuförtiden.

Roger Ohlsson
Ytterforward/center, 19 år

Har gällande kontrakt ett år till. Har kanske lite oväntat kämpat sig in i ett väletablerat lag och haft rätt mycket istid, inte minst under Leif Strömbergs ledning. Är en spelare att bygga på inför framtiden. Frågan är dock om han mår bäst av spela vidare i en fjärdekedja i Malmö eller exempelvis lånas ut till ett bottenlag i Allsvenskan och få spela betydligt mer. Jag anser dock att han ska kunna ingå i ett Malmölag. Bra inställning och karaktär behövs onekligen och det står Ohlsson för.

Dragan Umicevic
Ytterforward, 27 år

Har utgående kontrakt. Produktionsmässigt har Dragan faktiskt kommit upp i en nästan godkänd status. Problemet är bara att Umicevic alltför ofta har ett dåligt kroppsspråk ute på isen, är direkt svag i positionsspelet och sällan skriker engagemang när det behövs som mest. En humörspelare helt enkelt, som ena kvällen kan vara med att fixa tre poäng men andra kvällen inte göra ett smack. Om Stefan Nyman sitter kvar som sportchef blir troligen Dragan också kvar, men hade jag fått bestämma så bygger man inte vidare på spelare som Umicevic. Han är inte ultimat i en allsvensk serie i dag.

Pathrik Westerholm
Ytterforward, 19 år

Har gällande kontrakt ett år till. Här talar vi problem. Förra säsongen spelade Westerholms väldigt mycket, producerade klart godkänt och tog steg för steg framåt. I år har det varit problem till och från, det har gnällts i media och Leif Strömberg har inte matchat tvillingarna ihop. Den stora grejen med Westerholms just nu är att Pathrik ligger väldigt mycket före Ponthus, precis som förutspått, i nästan allt ute på isen. Pathrik är rappare, mer distinkt, skapar mer och läser spelet i egen zon bättre. Jag är inte helt säker på att tvillingarna blir kvar till nästa säsong. Det beror lite på hur ledarstaben formeras, bland annat.

Ponthus Westerholm
Ytterforward, 19 år

Har gällande kontrakt ett år till. Se Pathrik.

# # #

Sammanfattningsvis.
Att bygga vidare på.
Målvakt: Pontus Sjögren.
Backar: Emil Carnestad, Tim Heed, Daniel Josefsson, Jesper Mattsson, Alexander Ribbenstrand.
Centrar: Alexander Barta, Robert Carlsson, Morten Green.
Ytterforwards: Robin Alvarez, Linus Klasen, Tomas Kollar, Roger Ohlsson, Pathrik Westerholm, Ponthus Westerholm.

Stora frågetecken för Hannu Toivonen samt Lukas Ericsson.

J.D. Forrest, Jean-Luc Grand-Pierre, Stefan Lassen och Robin Weihager får lämna på backsidan.
Ivan Ciernik, Miroslav Lazo och Dragan Umicevic får lämna på forwardssidan.

/Olsson

Kommentarer
Postat av: Jussiforever

Håller inte riktigt med om Dragan.

Han har växlat upp och kommer bli ännu bättre under våren.

Är den hetaste spelaren med 10p på 10 senaste matcher.



Dragan och Linus tror jag stenhårt på!

2012-01-03 @ 14:11:12
Postat av: Ekström

Vilken planet kommer du ifrån? Tycker att du brukar ha en del vettiga kommentarer emellanåt, men detta var något av det mest korkade jag läst på länge. Du tror stenhårt på Dragan och Linus? Herre jesus...

2012-01-03 @ 14:32:08
Postat av: mff

Bort med Klasen och Kollar.

2012-01-03 @ 16:12:58
Postat av: Olsson

mff:

Samtidigt tror jag att man måste vara realistisk. Att få bort en massa tunga kontrakt tar tid, kostar pengar och kan skapa turbulens. Detta i ett skede där Malmö måste få ihop ett ordentlig lag och skapa lugn och ro. Klasens kontrakt är ju ett monsteravtal och även om jag anar att Linus egentligen inte är så sugen på ett år till i Allsvenskan så undrar jag om han har så mycket till val. Tomas Kollar, finns det verkligen någon som vill ta över honom till de pengar han tjänar i Malmö? Knappast troligt. I stället får man väl jobba ännu hårdare med både Klasen och Kollar. Se till att de är bättre tränade till nästa säsong. Det finns trots allt uppsidor här som man med rätt ledning kan utnyttja ännu bättre.

2012-01-03 @ 16:19:38
URL: http://redline.webblogg.se/
Postat av: Jussiforever

@Ekström

Tittar man på poängen så är det klasen och Umi som är hetast senaste 10 matcherna.

Jag tycker att detta tyder på att dessa spelare är på väg att växla upp. Umi började väldigt trögt. Men man ska då komma ihåg att han var skadad hela försäsongen i Frölunda. Tar tid att komma in i det.



Potentialen i dessa spelare är enligt mig skyhög!

Sen beror det mycket på vilka de spelar med och hur de förvaltar alla smörpass dessa lirare trots allt levererar, varje match. Se poängen Umi gjort sista matcherna. Räkna in alla stolp o ribbträffar han haft. Visst ska han kunna bygga vidare på den formen!



Sen behövs vattenbärarna för att lirarna ska kunna få sin tid med puck. Inget snack om den saken.



Men lag måste få ha lirare som också ska få misslyckas med sina dragningar ibland. Det sista jag vill se är malmölag med bara brunkare och sargklättrare. Vi saknade lirare i flera säsonger efter Jussi la av.

Då var hockeyn jävligt tråkig att se på!

2012-01-03 @ 19:18:41
Postat av: mff

Jag förstår fortfarande inte att Malmö kunde ge Klasen 300 000/månaden och en sign on bonus på ca 8 000 000kr.(Korrekta uppgifter?) För de pengarna hade man kunnat ta in

3-4 spelare av hög klass. Varför ska man alltid sätta sig i svåra och jobbiga situationer. Nu är det nog som du säger, att få bort tunga kontrakt tar tid och pengar. Men spelmässigt är både Kollar och Klasen inga jag tycker Malmö ska satsa på.

2012-01-03 @ 23:30:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0