Redhawks måste bryta VIK-trenden

Grundseriens sista tredjedel handlade nästan enbart om "måstematcher" för Malmö Redhawks del. Till slut fixade Ulf Taavolas mannar att förlänga säsongen och i första matchen ställs man mot Västerås. Detta VIK har Redhawks haft enorma problem med under grundserien. På fyra matcher talar vi om fyra förluster och en total målskillnad på 5-17. Det är ett brutalt dåligt facit att ha i ryggen. Redhawks har faktiskt inte varit riktigt nära i någon utav matcherna.

24 september: Förlust med 2-6 i arenan. Mållöst i första perioden, sen tog VIK över helt. 1-3 i andra och ytterligare en 1-3-period i tredje akten gav förnedrande siffror. 5342 chockade åskådare såg ett Västerås som visade på Malmös uppenbara brister när det kommer till fart och viljan att göra "skitjobbet".

10 november: Förlust med 4-1. Matchen var ändå ganska jämn, men framförallt av väldigt dålig kvalitet halvvägs in. 1-1 inför tredje gav hopp för Redhawks, som hade börjat komma in i en riktigt tuff period överlag. 36 sekunder in i tredje ronden släppte Pontus Sjögren in 2-1 och sen rann det på och VIK vann perioden med 3-0 till slut. Jesper Mattsson bromsade in säsongens självmål.

6 december: Nollade i arenan med ett slutresultat på 0-2. VIK skaffade en tidig ledning och Malmö fick aldrig något grepp om motståndaren. Matchutgången kändes väldigt given efter Broc Littles 0-2-mål tidigt i den andra perioden.

28 januari: I en av säsongens viktigare matcher - förlust 5-2. Ulf Taavolas lag presterade sin sämsta period på hela säsongen (då finns det ändå konkurrens). 16-0 i skott och 3-0 i mål. VIK helt överlägsna, Redhawks hade ingenting att sätta emot. Skånelaget växlade dock upp och spelade upp sig rejält i period två och tre. Det var emellertid försent.

Grundserien borde vi släppa och inte minst då när detta facit blir aktuellt att plocka upp. Jag tycker dock att det är en bra bild över hur svår söndagens match kommer vara för Malmös del. Mats Waltins gäng passar Linus Klasen & Co. riktigt dåligt. Det kommer krävas ett starkt publikstöd och en stor portion inställning hos Redhawksspelarna om det ska gå att bryta den negativa trend som finns, för givetvis har Västerås ett enormt självförtroende när man går ut till match mot Malmö på söndagseftermiddagen.

Självklart kommer Ulf Taavola och Patrik Sylvegård vilja se Redhawks dra ner tempot på Västerås, men det kommer inte räcka att göra det. Hela laget måste nu upp ett par hack i tempo i matchsituationer. Det såg faktiskt bättre ut på den punkten för någon vecka sedan, men den avslutande veckan i Allsvenskan har varit en fruktansvärd påminnelse om hur det såg ut på slutet av Leif Strömbergs tid som huvudtränare för laget - stelt och segt.

En avslutande sak. Låt viljan att vinna vara större än rädslan att förlora framöver!