Tankar kring "rasisten" Sevc

Helgens stora snackis i Hockeysverige har utan tvekan varit Martin Sevc ”rasistiska” påhopp på Daniel Rahimi. Precis som i diskussionen har detta fått oproportionerligt stora rubriker. Självklart är det inte okej att häva ur sig rasistiska okvädningsord, precis som att en tackling mot huvudet skall beivras, men jag tycker vi kan hålla det hela på en sansad nivå. Dessvärre är inte detta kvällstidningarnas starka sida.

 

Är Martin Sevc rasist? Det har jag väldigt svårt att tro. Men han skrek ju ”din jävla zigenare”. Ja, visst gjorde han det. Men ett simpelt påhopp i stridens hetta är knappast grund för att sätta en ideologisk stämpel på en person. För rasism är trots allt en arisk ideologi, att ett visst folkslag är ”renare” än övriga.

 

Jag har under dagen noterat hur Sportbladets experter, med Tomas Ros i spetsen, basunerat ut krav på rena rama rekordbestraffningen. Ros fyller dessutom på med att han tycker att mediastormen varit helt korrekt.

 

Självklart ska den tjeckiske backen bestraffas, och det kommer han garanterat att bli. För att gå vidare på ”Bladets” experter, så håller jag med Mats Wennerholm, som är betydligt mer sansad i sitt uttalande. Han talar om tre matcher – och det känns klart vettigt. Om jag inte är helt ute och cyklar var det samma straff som Hannes Hyvönen fick för sin huvudtackling – som i min bok är den klart fulaste vi sett hittills.

 

Med detta inlägg vill jag inte på något sätt sopa undan det faktum att Sevc betett sig oerhört illa. Något han också vet om.

 

Samtidigt undrar jag lite var man egentligen drar gränsen för rasism. Det händer titt som tätt att vi skåningar blir kallade för ”danskjävlar”. Är det okej? Och är det okej att försöka få en hel nations invånare att framstå som något lågt stående folk? Kanske något att beakta i debatten om ”rasismen”.

 

Vad tycker ni läsare är ett lämpligt straff för Färjestadsbacken?

 

# # #

 

Det är förresten fantastiskt kul att se integrationen som ni läsare svarat för i Olssons inlägg om eventuella formationer. Hoppas ni fortsätter att bidrar med intressanta kommentarer!

 

/Winnberg


Kommentarer
Postat av: stoffe

löjligt då är hela rosengård rasister...

typiskt sverige... lägg ner

2011-10-31 @ 10:12:08
Postat av: Gösse

Kan nog hålla med att det är på tiden att sansa sig lite. Visst ska vi straffa rasism. Men kom igen.

Hur många gånger får inte vi i skåne höra dansk djävlar. Är övertygad om att barta hör ett och annat när han spelar. Detta ihop med alla tacklingar som det skrivs om börjar bli löjligt.

Kan bara tänka mig om han nu blir straffad då kommer det att börja hagla anmälningar både i hockey och fotboll till höger och vänster. Detta kommer tyvärr aldrig försvinna för spelarna kommer att säga det tyst till varandra så ingen hör.

Sen kommer vi få en ishockey där ingen vågar tackla.

Då kan vi lägga ner allt. Lär istället spelarna att respektera varandra och att ta emot en tackling och att titta upp istället för i isen.

2011-10-31 @ 10:38:38
Postat av: Tysken

Tvinga honom att skicka en bukett blommor till Rahimi och sen är Kindergarten slut för denna gång!

2011-10-31 @ 11:15:14
Postat av: Pekka

Hej grabbar! En jättebra blog, hoppas ni fortsätter producera läsvärt material. Ang "rasism-skandalen", vilken lekstuga! Vad man säger i stridens hetta är inpulsivt, och inte alltid det klyftigaste. Då skulle man anmäla alla andra svordommar, öknamn och påhoppningar också. Finns ju alltid någon som känner sig utsatt. Men visst ska Aftonblaskan slå på stora trumman som vanligt. Vidare är inte rasism något "ariskt" påfund, det har funnits sä länge människan har funnits. Vilket dock inte är en ursäkt eller en förmildrande omständighet, men det är precis lika vanligt inom alla kulturer, religioner och folkgrupper.



Men keep up the good work!

2011-10-31 @ 16:45:38
Postat av: Jonas.85

En offentlig ursäkt är straff nog. Bara trams med avstängningar. Ger "fitta" 1 matchs avstängning då? Det är ju diskriminering kvinnor. Och "kukhuvud" 2 matchers avstängning för diskriminering av Tomas Ros;) Nä, släpp sargen. Inga rasistiska glåp-ord, men avstängning är bara löjligt, Sevc är väl medveten om att han har gjort fel och denna onödiga uppståndelse är väl straff nog?



Jävligt läsvärd blogg förresten!

2011-10-31 @ 17:15:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0