I revanschens tecken när Mattsson blir störst

Fokus på forwardssidan. Tillbaka i stan. Åtminstone i hockeylaget. Staffanstorpssonen Jesper Mattsson går in på sin trettonde säsong i Malmö Redhawks. Hur förra slutade vet vi så väl vid det här laget. För att dra in en mer neutral part i sammanhanget så utsåg hockeysverige.se Mattsson till Allsvenskans största besvikelse 2010/2011. Det hade ju sina anledningar, vilka behöver vi inte gå in på. Avslutningen i Frölunda visade emellertid att det finns en hel del hockey kvar i 36-åringens kropp och det är nu upp till Leif Strömberg att få ut maximalt av Jespers kunnande, något föregångaren Robert Olsson fullständigt misslyckades med.

I ett par intervjuer har Leif Strömberg pekat på den rutinerade centern och ytterforwardens allsidighet. Han kan styra såväl en förstakedja med spelskickliga herrar runtomkring sig som en fjärdekedja med brunkare och fighters. Och i grund och botten anar jag att Mattsson definitivt accepterar vilket som. Däremot känns det som att framförallt powerplay är en kär nyckelfaktor i spelet som "Jeppe" vill vara med och kontrollera. Givetvis ska han också få göra det, hans klubbteknik och öga för spelet är imponerande, inte minst på allsvensk nivå. Den intressanta faktorn till den här säsongen blir att där finns fler att samspela med, fler varianter att försöka med. Där finns allt från trollgubben Linus Klasen, spelskicklige Alexander Barta till riktigt vassa offensiva backar i J.D. Forrest, Tim Heed och Daniel Josefsson.

När Jesper fick sparken i vintras var han faktiskt bara fyra seriematcher ifrån att gå om den dåvarande assisterande tränaren Marcus Magnertofts rekord på antalet matcher för klubben i seriesammanhang. Så till hösten blir nummer 21 störst i Malmös historia. 476 matcher står han noterad för i skrivande stund och vill det sig väl, med en säsong utan större skadebekymmer, går han alltså över 500 matcher i klubben. En fin revansch i sig. Men den största revanschen har Mattsson trots allt chans att ta på isen.

Som dirigent i powerplay.
Som en rutinerad räv.
Som en skicklig hockeygodisbjudare.
Som kan trivas med sin anpassade roll.

Jesper Mattsson

Född: 1975-05-13
Längd: 181 cm
Vikt: 89 kg
Fattning: Höger
Tidigare klubbar: Frölunda, Malmö, Färjestad, Saint John Flames.

Prestationsmall: Jesper kommer få en offensiv roll i årets Redhawks. Det tycker jag inte det råder några tvivel om. 40 poäng och uppåt är ett rimligt krav så länge nyckelrollen i powerplay står fast. Tror annars att just PP och även boxplay kommer bli spelsekvenserna där Mattsson används mest. Jag tror att det finns andra spelartyper som passar bättre att matchas mer än Jesper i 5-5-spelet.

/Olsson


Kommentarer
Postat av: Lml

Bra skrivet Olsson. Kom med mer :)

2011-07-11 @ 16:32:27
Postat av: Olsson

Kul att det uppskattas! Vi är verkligen inne i lågsäsongen nu. Juli månad ut kommer vara en väldigt begränsad hockeymånad, men vi ska försöka kämpa för att hålla uppe uppdateringsfrekvensen.

Väl i augusti blir det ju bara roligare för var dag som går :)..

2011-07-11 @ 23:20:39
URL: http://redline.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0