Green blir den naturliga ledaren

Fokus på forwardssidan. Stefan Nyman och Leif Strömberg vill ha många ledargestalter i höstens lag för att skapa en stark kultur. Både träningsmässigt som inställningsmässigt. Vinnarinstinkten ska hägra. En som definitivt visade det, inte minst, förra säsongen i Malmö Redhawks var centern Morten Green. Dansken ville trots sina ljumskproblem alltid nå framgång och aldrig ge upp matcher. Med de egenskaperna blir Morten en naturlig ledare i det nykomponerade Redhawks-laget.

Första året i Malmö, 2009/2010, var Green något ojämn. Lite defensivproblem till och från ihop med landsmannen Kim Staal. Det andra året, det senaste vill säga, var 30-åringen en riktig stöttespelare från start till mål. Viktig kugge i såväl powerplay som boxplay och ja, över hela banan. En del fina mål var han förstås inblandad i men det jag har allra mest på näthinnan är framförallt hans slit i 3-5-spelet och hans pådrivande i båset och på isen. Kan Morten få över den energin och få hjälp av andra ledare som Robert Carlsson, Tomas Kollar och Alexander Barta så är mycket vunnet för laget.

Jag hävdade länge att jag vill se Green som tredjecenter i årets Redhawks. Att kvalitetsnivån ska höjas så markant att Morten tar plats först där. Jag är dock inne lite på nya linjer nu. Alexander Barta känns definitivt som en kandidat till centerplatsen i förstakedjan, men det skulle mycket väl kunna bli Green på sikt. När man kan kombinera spelskicklighet, smartness och kämpatakter finns där alltid stor chans att avancera. Titta bara på hur det i flera år var med Mikael Wahlberg. Han slutade ju alltid som förstecenter oavsett andra tilltänkta i laget.

Faktum är nu att Green borde nå sin topp i karriären som 30-åring. Det känns som att det verkligen har blivit bra tajming i och med klubbens satsning mot högre höjder. Det kan mycket väl bli så att dansken tillhör en av fem absoluta nyckelspelare till hösten. Och det är ingen nackdel. Alls.

Morten Green

Född: 1981-03-19
Längd: 183 cm
Vikt: 88 kg
Fattning: Vänster
Tidigare klubbar: Leksand, MODO, Rögle, Sundsvall, Örnsköldsvik, Troja/Ljungby, Rungsted/Nordsjaelland.

Prestationsmall: Tror det passar Morten Green utmärkt att laget är så pass mycket starkare i år. Antagligen kan han bli en spelare som motståndarlagen "glömmer bort" en aning bakom andra tongivande offensiva spelare. Som jag varit inne på tror jag att hans förtroende kommer vara tämligen stort och att göra minst 46 poäng igen är klart realistiskt. Finns potential att gå upp till 50+ produktion om det blir en skadefri säsong.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0