Artisten ska visa vägen

Fokus på forwardssidan. Det finns få värvningar som blivit så uppmärksammade i Sverige denna sommaren som Malmö Redhawks och kanske framförallt Hugo Stenbecks intag av Linus Klasen till hockeyallsvenskan. Artisten och trollgubben ska vara den som visar vägen i Malmös nysatsning och därav utsågs han till lagkapten per omgående. Klasen spekuleras i att vara den mest välbetalde spelaren i svensk hockey någonsin. Självklart vilar ett stort offensivt ansvar på 25-åringen till hösten. Frågan är om han kan motsvara förväntningarna? Och på vilken nivå ska förväntningarna läggas? 

Den senaste säsongen testade som bekant Klasen på spel i Nordamerika i Nashville Predators organisation. Det blev ingen plats i NHL-laget, i stället fyra testmatcher. Resterande tid spenderades i Milwaukee tillsammans med bland andra Andreas Thuresson. Och visst fanns där en stabil produktion även där för den offensive forwarden.

Annars är Linus mest känd för sin tid i Södertälje där han snabbt utvecklades till en ledande spelare med sin teknik, målfarlighet och avighet. 114 poäng på tre elitseriesäsonger visar just på det. Den senaste säsongen i Sverige slutade han sjua i Elitseriens poängliga med sina 51 pinnar och snurrade därmed på samma nivå som Linköpings tjecker Jan Hlavac och Jaroslav Hlinka samt Djurgårdens Marcus Nilson.

Var sätter man då kraven på Klasen framöver? Självklart kommer motståndarlagen ligga på honom hårt. Försöka störa, irritera och ge Linus så lite ytor som möjligt. Överhuvudtaget kommer Malmö Redhawks vara det lag övriga allsvenska lag vill slå just med tanke på satsningen och den ekonomi som är inblandad i det. I vilket fall tycker jag att kravbilden ska vara bred för stockholmaren. Han har tagit på sig ansvaret som lagkapten direkt och han har uttryckligen sagt att han vill leda laget till Elitserien. Då gäller det också att prestera och producera ordentligt. Upp emot en 70 poäng bör ligga nära till hands. Även om det borde finnas kapacitet för lite mer. Det beror lite på hur framgångsrikt laget blir.

Helt klart är att Klasen blir en av de mest välbevakde spelarna under hösten. Media kommer säkerligen lyfta fram honom gång på gång. Oavsett om utgången är bra eller dålig. På förhand verkar han inte ha några större problem med att fokuset är så pass stort kring honom. Tvärtom gillar han utmaningen. Linus blir helt klart en attraktion kommande säsong, antagligen på fler sätt än ett.

Linus Klasen

Född: 1986-02-19
Längd: 173 cm
Vikt: 83 kg
Fattning: Vänster
Tidigare klubbar: Milwaukee, Nashville, Södertälje, Huddinge.

Prestationsmall: Som sagt, 70 pinnar. Minst. Han ska vara den ledande offensiva kraften. Men rätt inställning mot Borås, Sundsvall, Bofors och Tingsryd borta är minst lika centralt i sammanhanget i och med lagkaptensrollen. Det kittlar helt klart att få följa Klasen på nära håll till hösten. Ruskigt intressant!

/Olsson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0