Spekulationer och teorier inför premiären

Då börjar det dra ihop sig till seriepremiär på allvar även för Malmö Redhawks. Riktigt kul och kanske framförallt spännande ska det bli att följa med tanke på alla förändringar, allt nytt och förändrade förutsättningar. Kraven var höga inför förra säsongen men undan för undan fick vi inse att verkligheten talade ett helt annat språk. I år är kraven, om möjligt, ett par snäpp högre till. Den stora skillnaden nu blir att där finns en klarare, mer proffsig organisation med möjlighet att trycka till ytterligare resurser om så krävs för att hålla uppe lägstanivån.

Mora i en premiär på bortais är det som gäller i år. Lite småtuff inledning men å andra sidan ett utmärkt sätt att vänja sig vid den allsvenska vardagen direkt. Jag vet inte om hallen brukar direkt koka uppe i Mora, åtminstone inte de senaste åren, men så som förutsättningarna är nu med Malmös satsning och även med MIK:s vårframgångar så känns det upplagt för en skön premiärtillställning.

Vad blir viktigast för Malmö på lördag?
Jag tror genrepet nere i Tyskland var en utmärkt genomkörare. Hamburg var ett hyfsat storväxt, fysiskt lag men också spelglatt och tunga att möta när de fick "vind i segeln". Malmö hade svårt att bryta mönstret i den andra perioden där, men till slut arbetade sig laget tillbaka och stod upp bra. Precis samma gäller mot Mora. Det vill säga att ha förmågan att bryta mönstret om MIK skulle ta över matchbilden och att inte på något vis vika ner sig. Redhawks anno 2011/2012 har så pass många skickliga spelare att det alltid finns utrymme för att vända matcher.

Tittar vi formeringsmässigt så känns det som att laget i genrepet bör vara det som åtminstone på det stora hela gäller i premiären också. Kampen mellan Hannu Toivonen och Pontus Sjögren är kittlande. Toivonen är förstemålvakt i min bok, han har faktiskt gjort en väldigt stabil försäsong. Sjögren är snarare utmanaren, men har å andra sidan gjort en ruskigt stark försäsong. Känns som att Toivonen bör starta. Han är ändå tänkt som en av de absoluta nyckelspelarna.

Backsidan så. Daniel Josefsson-Tim Heed kommer få ett stort ansvar, Heed då i offensiven framförallt. Formkurvan är något otydlig på bägge två. Tim har dippat lite på slutet. Daniel har personliga angelägenheter som självfallet påverkat i och med Stefan Livs bortgång.
J.D. Forrest-Alexander Ribbenstrand blir det kanske mest intressanta paret att följa i och med att Forrest haft en trög försäsong, där han egentligen växlade upp först nere i Hamburg i genrepet. Ribbenstrand har varit väldigt stark i träningsmatchandet.
Stefan Lassen-Robin Weihager blir den defensivt viktigaste duon. Lassen har kommit in sent men har hunnit visa att defensiven är förstärkt. Weihager ska hitta ett spel som passar hans talang. Det är nyckeln under hela hösten för #3. Därutöver finns Emil Carnestad som egentligen går in bra bredvid valfri backkollega. Tero Konttinen är troligen inte helt redo för match än.

Framåt förväntar jag mig att Linus Klasen har ungefär samma taggning som i hemmapremiären i augusti mot Sparta. Lite mer dominans än på slutet hade varit välkommet. Snacka om att Klasen kommer ha ögonen på sig, speciellt nu i början. Ihop med Robert Carlsson och Miroslav Lazo gäller det att hela kedjan kan komma igång. Lazo måste verkligen börja prestera nu efter en väldigt blek försäsong.
Desto trevligare är det då att tala om trion som fungerat ypperligt på slutet. Ivan Ciernik-Alexander Barta-Robin Alvarez har drivit laget och jag blir förvånad om de tre inte fixar minst ett mål på lördag. Så pass bra funkar kemin där. Sen tror jag att Tomas Kollar-Morten Green-Lukas Ericsson nu kommer att komma mer och mer för var match som spelas i början. Just tävlingssammanhang passar kämpar och fysiskt starka forwards som Kollar samt Ericsson så mycket bättre. Green har inte presterat väl under en försäsong på flera, flera år - i synnerhet inte sett till poängproduktion. Så vad gäller dansken är jag inte alls orolig.

Avslutningsvis då fjärdekedjan där Jesper Mattsson centrar "ungtupparna". Frågan är om det verkligen blir tvillingarna Ponthus och Pathrik Westerholm tillsammans. Efter att ha sett J20 spela i veckan, där såväl Ponthus Westerholm som Roger Ohlsson deltog, så ser Ohlsson ut att vara i bra mycket bättre form för stunden. Även självförtroendemässigt skiljer det sig. Mitt utgångstips blir Pathrik W.-Mattsson-Ohlsson från start, Ponthus på bänken.

Lördag 16.00 i FM Mattsson Arena är det dags.
Underbart!

/Olsson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0