Olsson rankar Allsvenskan: 2. Malmö

Åren utan kvalseriespel börjar bli påtagligt många för Malmö Redhawks. Efter Percy Nilssons stora försök att ta tillbaka laget till Elitserien igen 2007/2008 har det egentligen bara varit övervägande sportsliga problem och ekonomi i fokus. Passande nog ville nu Hugo Stenbeck kliva in och äga ett ishockeylag. Valet föll på aktiebolaget Malmö Redhawks med sina möjligheter som storstad, spelandes i en multiarena. Klubben har framförallt två stora behov: att nå professionalism och sportsliga framgångar. Pengar är naturligtvis en god hjälp på vägen och har redan förändrat mycket. Såväl på som utanför isen. Sen är frågan hur långt det räcker.

Det stora jobbet på isen handlar om att få ihop gruppen. Skapa ödmjukhet och vilja att jobba varje kväll. Den allsvenska serien idag är inte ens i närheten utav var den befann sig när Lars "Osten" Bergström förde Redhawks tillbaka 2005/2006. De sämsta lagen håller uppe sina nivåer mycket bättre, mittenlagen kan verkligen ställa till det och mot toppkonkurrenter finns där inga givna utgångar av matcherna. Därför måste alla, såväl välmeriterade spelare som Hannu Toivonen, Daniel Josefsson, Linus Klasen och Jesper Mattsson som yngre varianter som Robin Weihager, Lukas Ericsson, Ponthus Westerholm och Pathrik Westerholm, alltid vilja bidra till laget.

Målvaktssidan ser betryggande ut. Hannu Toivonen har under försäsongen bevisat att han är en stor och trygg keeper. Pontus Sjögren skall vara där och flåsa Toivonen i nacken. Väldigt välmeriterat par får sägas. Backsidan har genomgått väldigt stora förändringar. Inte bara namnmässigt utan också spelartypmässigt. Sportchef Stefan Nyman har satsat på flertalet snabba, rörliga försvarsspelare med god puck- och passningskontroll i Daniel Josefsson, Tero Konttinen och J.D. Forrest. Adderat med seriens bäste powerplayback i Tim Heed samt med bredd i form av Alexander Ribbenstrand och Stefan Lassen.

Ändå är det väl forwardssidan som kittlar mest. Attitydspelare med rutin i Robert Carlsson, Tomas Kollar och Miroslav Lazo. Tvåvägsspelare i Alexander Barta, Morten Green och Jesper Mattsson. En stor, stark tanker i Ivan Ciernik och trollgubben tillika lagkaptenen Linus Klasen. Kryddat med tvillingparet Westerholm, Pathrik och Ponthus. Där finns kapacitet, utan tvekan.
Rent pappersmässigt ser jag Malmö som etta i serien. Jag väger dock in att Redhawks kommer få det riktigt tufft ute i landet. Alla kommer vilja slå Malmö med tanke på den satsning som gjorts. "Årets match" kan åter bli den mot Skåne-laget. Dessutom tror jag det kan gå lite upp och ner under hösten beroende på att laget är så pass färskt. Rögle å andra sidan är rätt så samspelta och kan bygga vidare på grunder som sitter i. En rolig säsong blir det i alla fall, hur utfallet än blir. För något säger mig att det kommer bli en spännande resa.  

Malmö 2011/2012

Målvakter: Pontus Sjögren, Hannu Toivonen.
Backar: Emil Carnestad, J.D. Forrest, Tim Heed, Daniel Josefsson, Tero Konttinen, Stefan Lassen, Alexander Ribbenstrand, Robin Weihager.
Forwards: Robin Alvarez, Alexander Barta, Robert Carlsson, Ivan Ciernik, Lukas Ericsson, Morten Green, Linus Klasen, Tomas Kollar, Miroslav Lazo, Jesper Mattsson, Roger Ohlsson, Pathrik Westerholm, Ponthus Westerholm.
Tränare: Leif Strömberg, Ulf Taavola, Stefan Nyman.

Stöttespelaren
En av Leif Strömbergs största favoriter är utan tvekan Daniel Josefsson. Han kommer bli en nyckelspelare i Redhawks. Var så säkra. Josefsson har visat fina kvaliteter under försäsongen och formen pekar på att Daniel kommer få spela väldigt mycket i alla möjlliga situationer. 29-åringen ska vara något av en ledare från sin backposition.

Powerplay-kungar
Ska passa på att trycka på två spelare här. Tim Heed från backen och Jesper Mattsson från sin specialposition. Malmö får ett riktigt vasst vapen i powerplay med spelare av den här digniteten. Heed innehar kapacitet och potential nog att sluta topp-10 i den totala poängligan under förutsättning att laget går bra och Mattsson kan få lite av en upprättelse efter allt som hände förra säsongen. Nu under en tränare han trivs med och i en roll som passar bättre.

Trollgubben
Det går inte att inte lyfta fram Linus Klasen här. Vad än Klasen gör kommer han att bli ifrågasatt och kritiserad. Det kommer alltid gå att lyfta fram Linus lönekuvert och hänvisa till att han inte presterar nog. Egentligen gör väl trollgubben skäl för sin lön enbart - och enbart - den dagen Malmö Redhawks tar klivet upp till Elitserien. Skulle det hända är han värd sina pengar. Jag ska nog försöka undvika att gå den vägen alltför mycket. Istället fokusera på hans spel i sig. För bara sett till hans kapacitet på isen är förväntningarna på honom väldigt stora.

Explosionsvarning
Vill passa på att lyfta fram en spelare som faktiskt är kvar sen förra säsongen och som nu har fina möjligheter att gå framåt i utvecklingen så pass mycket att det blir elitseriespel nästa höst oavsett hur Malmö Redhawks säsong utvecklar sig. Robin Alvarez har i år fått komma väl förberedd till säsongstart och Leif Strömberg har gett sken av att gilla 24-åringens spelstil starkt. Denna säsong kan kedjekamraterna heta exempelvis Alexander Barta och Ivan Ciernik. Det kommer naturligtvis göra en enorm skillnad jämfört med 2010/2011-säsongen.

1. Rögle
2. Malmö
3. Örebro
4. Leksand
5. Mora
6. Södertälje
7.
8. Almtuna
9. Oskarshamn
10. Borås
11.
12. Tingsryd
13. Troja/Ljungby
14. Sundsvall

/Olsson

Kommentarer
Postat av: Gukburken

Var den dummaste ranking jag någonsin sett. VIK kommer garanterat topp 3.Det kunde till och med mormor 87 år räkna ut.Gör om gör rätt

2011-09-10 @ 11:32:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0