Olsson rankar Allsvenskan: 14. Sundsvall

Med nöd och näppe höll sig Sundsvall Hockey kvar i Allsvenskan utan kval i våras. Kanske det mest osexiga laget i serien går därmed in på en ny säsong där man har siktet inställt på att ställa till det för de större klubbarna. Sundsvall har en fin tradition av att utnyttja sina resurser till max, hjälpa spelare att ta nästa kliv i karriären och ge unga spelare chansen på en så pass hög nivå som Allsvenskan idag ändå är på. Snittåldern för Pär Djoos manskap ligger på väldigt låga 22,7 år och det vill till att man som vanligt arbetar hårt som lag och spelar en tillknäppt ishockey.

Förra säsongen hade Sundsvall en utmärkt sista utpost i Tim Sandberg men i år får man klara sig utan Tim och istället dels satsa vidare på Gustaf Lindvall, dels ge Axel Brage chansen. Brage hade en något rörig 2010/2011-säsong och var bland annat utlånad till både Tingsryd och Troja/Ljungby. Han har sedan tidigare även erfarenhet från utlåningar till Växjö och Oskarshamn. Så det blir intressant att se om Brage nu kan hitta jämnheten i sitt spel under förutsättning att han får vara i en klubb hela året.

Backsidan ser tunn ut för Sundsvall. Namnet som kittlar mest är helt klart Eric Moe som lånas in från Leksand. Moe borde kunna accelerera upp i en miljö där han är given powerplayback och kan få spela mycket om han sköter sina kort rätt. Sen undrar man förstås om Dennis Bozic kan hitta rätt i Sundsvall efter att även han haft ett par röriga år bakom sig. Solida försvarsspelare som Niklas Enberg, Fredric Mannström och Petter Rydén utgör i övrigt stommen i den defensiv som kommer betyda så mycket för Sundsvall.

Offensivt ser det något bättre ut med framförallt Mattias Wennerberg som tilltänkt målgörare. Förra säsongens poängkung Gustaf Thorell, hyfsat stabile Niklas Zetterström och finske nyförvärvet Aatu Hämälinen är också spelare att hålla ett öga på. Tobias Lindström blir av intresse att följa efter att ha gjort 38 poäng på 44 matcher i den norska ligan för Lørenskog. 
Totalt sett ser det emellertid svagt ut på pappret för Sundsvall. Jag blir dock inte alltför förvånad om klubben överraskar igen och tampas rejält med bottenkollegorna.

Sundsvall 2011/2012
Målvakter: Axel Brage, Gustaf Lindvall.
Backar: Dennis Bozic, Niklas Enberg, Johan Eriksson, Fredric Mannström, Eric Moe, Petter Rydén, Magnus Svanberg.
Forwards: Anton Byström, Aatu Hämäläinen, Oscar Johansson, Pär Lindholm, Tobias Lindström, Henrik Lundberg, Joakim Mattsson, Christoffer Persson, Adam Pettersson, Adam Rundqvist, Gustaf Thorell, Christopher Thörn, Mattias Wennerberg, Niklas Zetterström.
Tränare: Pär Djoos, Mathias Svedberg.

Finsk flipp?
Det är inte ofta Sundsvall tar in spelare från andra länder. Därför ska det bli spännade att följa Aatu Hämäläinens framfart i Sundsvallsdressen. Hur bra är han? Vad kan han med sin högerfattning och SM-liiga-erfarenhet tillföra? 29 poäng på 58 SM-liiga-matcher säsongen 2008/2009 vittnar om att kapacitet finns. Kommer den fram i Sundsvall?

Olssons ersättare
Länge, länge har Daniel Olsson varit en oerhört viktig poängplockare för Sundsvall. När han nu valt att lägga av krävs en ny naturlig poängplockare. Tanken är troligen att Mattias Wennerberg ska kliva in i den rollen. Wennerberg har gott om elitserierutin från MODO och Timrå och har också kämpat igenom ett antal år i Björklöven i Allsvenskan.  

1. Rögle
2.
3. Örebro
4. Leksand
5. Mora
6. Södertälje
7.
8. Almtuna
9. Oskarshamn
10. Borås
11.
12. Tingsryd
13. Troja/Ljungby
14. Sundsvall

/Olsson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0