Snabb genomgång av Allsvenskan

Tio omgångar har spelats i årets allsvenska (VIK och SSK står på elva matcher). Dags att summera lite och gå igenom hur olika lagen har presterat.

1. Västerås

Kommentar: Mats Waltins grabbar har gjort något riktigt stort så här långt. Jag såg VIK som ett svårbedömt lag, men trodde knappast att det skulle röra sig om en absolut topplats i serien. Broc Little har varit en fantastisk värvning så här långt. William Karlssons genombrott riktigt roligt. Ytterst oväntat också i sig att Mikael Zettergren, måltjuven från Mora, svarat för bara två passningspoäng. Målvaktsduon Lars Johansson och Daniel Sperrle har skänkt fin stabilitet.

2. Malmö

Kommentar: Laget det händer saker kring var och varannan dag, känns det som. Spelreglerna förändras ständigt under Stefan Nyman och Leif Strömbergs ledning. Just nu sitter man med snudd på fem femmor. Spelmässigt har det gått mycket upp och ner, kanske ganska väntat egentligen. Resultatmässigt klart okej. Bortasegrar mot Mora, Rögle och Leksand har grundlagt tabellplaceringen.

3. Bofors

Kommentar: Sam Hallams Bofors har kommit tillbaka starkt efter ett par sämre år. Jag såg inte någon väg uppåt för BIK inför säsongen, men på hemmais är man just nu bäst i serien. Nu tror jag att Bofors kommer tappa något framöver men Daniel Bellissimo som ny förstemålvakt var en nödvändig förändring för klubben. Daniel Wessner och Fredrik Höggren är med från start i höst. Det betyder mycket.

4. Örebro

Kommentar: Ett lag som gått enligt förväntningarna. Örebro är ett stabilt topplag i Allsvenskan och kommer att tampas om platserna 2-4 under förutsättning att laget inte drabbas av större skadeproblem. Johan Sjödell-Wiklander, Conny Strömberg och Henrik Löwdahl producerar precis som väntat.

5. Leksand

Kommentar: Hade det trögt i början men växlar nu upp och ligger alltmer och lurar i vassen. Leksand har stor grundkapacitet, frågan är bara om man verkligen får ihop det. Johan Ryno blir en spelare att se upp med fortsättningsvis. Annars är LIF:s stora bekymmer powerplay. Sämst(!) i serien. Desto roligare med boxplay då. Bäst(!) i serien.

6. Troja/Ljungby

Kommentar: Det är bara till att gratulera Patrik Ross för det jobb han lägger ner i Ljungby med sitt unga manskap. Samtidigt måste det vara underbart att gå ut och spela matcher utan någon större press, för inte många räknade med Troja högt uppe. T/L kan sikta på bra prestationer, många andra lag "måste" gå ut och vinna. David Åslin har varit fantastisk, för övrigt.

7. Mora

Kommentar: MIK ligger ungefär där jag förväntade mig så här pass tidigt in på säsongen. Harald Lückners lag brukar växa ju längre säsongen lider. Just nu handlar det mycket om att hänga med och plocka en del poäng här och var. Har skön fart i laget, men behöver hitta mer struktur i spelet på sikt. Vem hade förresten förväntat sig att Johan Alcén skulle vara poängkung i Mora?

8. Södertälje

Kommentar: Jag är väldigt osäker på Södertälje i dag. Nästan mer osäker jämfört med i somras, då jag satte ihop min rankning av Allsvenskan. SSK har gott om talanger, men ett färdigt lag är man väldigt långt ifrån. Frågan är om den före detta elitserieklubben kommer hinna få ihop det redan den här säsongen. Det talas om kvalserieinriktning men har man tillräcklig kapacitet för det? Försvarsspelet har varit svagt, målvaktsspelet sämre än väntat och än så länge fungerar inte bortaspelet.

9. Rögle

Kommentar: För mig är Rögle den största negativa överraskningen. Jag tippade som bekant RBK etta och höstens start pekar mot att det blir svårt att nå en topp-3-placering. Självklart väldigt mycket hockey kvar och ska någon lagmaskin kämpa sig tillbaka till absoluta toppen är det nog Rögle. Skadorna måste dock upphöra inom rimlig tid för att det ska bli verklighet. Styrkan i att spela hemma måste också byggas upp på nytt.

10. Oskarshamn

Kommentar: En väldigt väntad placering för IKO. Ett ganska oerfaret lag som inte riktigt har den där bredden som många andra lag stoltserar med. Framförallt är det tveksamt om Alexander Bengtsson är tillräckligt bra för att vara given förstemålvakt? Ska Oskarshamn kunna ta ett par placeringar så måste spelare som Andreas Valdix (en poäng) och Evan McGrath (ett mål) öka produktionen.

11. Almtuna

Kommentar: Nog för att jag inte trott på Almtuna som ett playoff-lag, men elva i tabellen är en underprestation. Daniel Hermansson och Niklas Anger producerar men det räcker inte. Laget är väl ihåligt, har egentligen tappat det mesta av det som gjorde dem så bra under Jonas Rönnqvists ledning. Jag är inte helt övertygad om att det är lika mycket lagmaskin uppe i Uppsala längre.

12. Borås

Kommentar: Jag trodde att BHC skulle stå upp lite mer, men det är tufft att få ett lag att prestera bra när ekonomin är ett problem redan under försäsongen. Att ha Magnus Åkerlund i mål räcker inte, Borås kommer få kriga för sin allsvenska existens. Det är känslan. Intressant att Linus Fagemo inte producerar på svensk mark - igen.

13. Sundsvall

Kommentar: Redan sparkat tränare Pär Djoos. Har börjat ovanligt svagt för att vara Sundsvall. Har inte fått igång sina poänggörare och släpper samtidigt in flest mål i serien. Det ser ut att bli en tuff vinter för den faktiskt ifrågasatta klubben.

14. Tingsryd

Kommentar: Jag är ändå lite förvånad över TAIF:s klena poängutdelning. Joakim Fagervalls mannar har inte hängt med och haft enorma problem att producera. Dustin Johner är väldigt ensam framåt. Finländarna Tom Koivisto och Jari Kauppila är iskalla, samtidigt som de nordamerikanska värvningarna inte slagit väl ut. På målvaktsposten förväntades Michael Zajkowski kunna sno något poäng till, skall påpekas. 

/Olsson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0