NHL Awards

Natten som gick prisades de som svarat för exceptionella säsonger borta i NHL. Nicklas Lidström kammade hem sin sjunde Norris Trophy som ligans bäste back - vid 41 års ålder. Ruskigt imponerande. Vilka lämnade då galan i Las Vegas med en trofé? Nedan följer en sammanställning:
Hart Memorial Trophy
Vinnare: Corey Perry
Kommentar: Anaheims skarprättare svarade för en strålande säsong och var ensam om att nå över 50-målsstrecket. Han förde sitt lag till Stanley Cup och fick dra ett tungt lass när lagets andra superstjärna, Ryan Getzlaf, gick sönder.
Min vinnare: Martin St. Louis
Kommentar: För mig så är Tampa Bay Lightnings förvandling från bottenlag till topplag i mångt och mycket synonymt med St. Louis. Utan den lille speedkulan med de stora ledaregenskaperna har jag svårt att se att samma succé skulle ha infunnit sig.
Vezina Trophy
Vinnare: Tim Thomas
Kommentar: Galans mest självskrivne vinnare. Visst, såväl Pekka Rinne som Carey Price har varit strålande under vintern, men ingen har varit i närheten av Thomas. Hans notering på 93,8 i räddningsprocent är dessutom ett nytt NHL-rekord. Och till råga på allt så stoltserar amerikanen nu även med en mustasch som får självaste Tom Selleck att häpna.
Min vinnare: Tim Thomas


James Norris Memorial Trophy
Vinnare: Nicklas Lidström
Kommentar: För sjunde gången graveras Nicklas Lidströms namn in i priset som går till säsongens bästa back. Vid 41-års ålder återtar han pokalen efter att, under två säsonger, ha "lånat ut" den till  Zdeno Chara och Duncan Keith. "Lidas" slutade förvisso bara tvåa i backarnas poängliga och hade -2 i +/-kolumnen (första gången någonsin med minus där), men han var ändå den självklara vinnaren av detta pris - åtminstone i mina ögon.
Min vinnare: Nicklas Lidström


Calder Trophy
Vinnare: Jeff Skinner
Kommentar: 18-åringen klev rakt in i NHL efter att i somras ha draftats av Carolina Hurricanes som nummer sju totalt. Och han lät sannerligen inte succén vänta på sig. Han producerade direkt från första nedsläpp och på sina 15 första NHL-matcher svarade han för lika många poäng, fördelat på 6 mål och 9 assist. Han vann dessutom poängligan för nykomlingar i stor stil.
Min vinnare: Jeff Skinner

Lady Byng Memorial Trophy
Vinnare: Martin St. Louis
Kommentar: Såväl Nicklas Lidström som Loui Eriksson var nominerade i denna kategori, men mot den karismatiske kanadensaren hade de inte mycket att sätta emot. Priset, som går till den mest gentlemannamässiga spelaren, är som gjort för St. Louis, som inte bara är poppis bland lagkamrater och hemmafans, utan runt om i hela ligan.
Min vinnare: Martin St. Louis


Bill Masterton Memorial Trophy
Vinnare: Ian Laperriere
Kommentar: Utmärkelsen som går till den spelare som visar mest trägenhet, sportsmannanda och störst hängivenhet till sporten. Denna säsongs nominerade, Ray Emery och Daymond Langkow utöver Laperriere, har samtliga råkat ut för förödande skador, men vägrat att ge upp. Laperriere fick ett skott i ansiktet under fjolårets slutspel, men försöker fortfarande ta sig tillbaka till spelet.
Min vinnare: Ray Emery
Kommentar: Mot alla odds har den tidigare ganska ojämna målvakten jobbat sig tillbaka från en svår höftskada. Han spelade 10 matcher för Anaheim Ducks i vinter och hade imponerande 92,6 i räddningsprocent under dessa matcher.
Ted Lindsey Award
Vinnare: Daniel Sedin
Kommentar: Lester B. Pearson Award har bytt namn, men innebörden är fortfarande densamma. Ligans spelare röstar fram den de tycker är bäst - och därmed är kanske denna trofé den mest respektabla att plocka hem. Daniel Sedin fick inte lägga vantarna på Hart Trophy, men kan "trösta sig" med denna. Att han var bäst under den gångna säsongen tycker jag är mer eller mindre självskrivet - fast man kanske kunde delat på priset så att Henrik kunde fått en halva.
Min vinnare: Daniel Sedin

Jack Adams Award
Vinnare: Dan Bylsma
Kommentar: Pittsburghcoachen har blivit en personlig favorit sedan HBO-serien 24/7 Penguins/Capitals: Road to the Winter Classic gick i vintras. Bylsma är en oerhört ödmjuk människa som inte bara är tränare, utan även en sorts mentor som hela tiden för sitt lag i rätt riktning. Att han förde sitt lag till en delad tredjeplats med 106 inspelade poäng är givetvis det som ligger bakom utmärkelsen. Eller ja, att han gjorde det med Sidney Crosby och Evgeni Malkin på skadelistan alltså.
Min vinnare: Barry Trotz
Kommentar: Trots begränsade resurser har Trotz fört Nashville Predators till slutspel år efter år och i detta slutspel tog han dessutom laget förbi den inledande rundan av Stanley Cup-slutspelet.
Frank J. Selke Trophy
Vinnare: Ryan Kesler
Kommentar: Har svarat för sin bästa offensiva säsong i karriären, men även - i vanlig ordning - bidragit stort i defensiven. Kesler är en skicklig tekare, bra på att döda utvisningar och är alltid beredd att täcka skott (flest bland forwards i ligan i år). Dock borde priset verkligen gå till den främste defensive forwarden.
Min vinnare: Jonathan Toews
Kommentar: Då detta pris aldrig går till en enbart defensiv forward är Toews mitt givna val. I mina ögon är han ligans främsta tvåvägscenter och i år var han den högst bidragande orsaken till att Chicago reste sig på nio och tog sig till slutspel.
Övriga utmärkelser
Art Ross Trophy: Daniel Sedin - Pris till ligans poängmässigt bästa spelare.
Maurice "Rocket" Richard Trophy: Corey Perry - Pris till ligans målmässigt bästa spelare.
William M. Jennings Trophy: Roberto Luongo & Cory Schneider - Pris till den/de målvakt/målvakter vars lag släppt in minst antal mål under säsongen.
Conn Smythe Trophy: Tim Thomas - Pris till slutspelets mest värdefulla spelare
King Clancy Memorial Award: Doug Weight - Pris till den som bäst exemplifierar ledarskap såväl på som utanför isen.
NHL Foundation Award: Dustin Brown - Pris till den som främst berikat livet för människorna i samhället där de bor och verkar.
Mark Messier Leadership Award: Zdeno Chara - Pris till den som visat övertygande ledaregenskaper och även gjort betydande insatser i samhället.
/Winnberg

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0