Le Tour: Thor imponerar stort

Jag satt och komponerade ihop ett cykelinlägg här vid lunchtid med lite tankar inför dagens etapp. Dock så måste jag ha varit extremt tankspridd, då jag helt glömde bort att publicera det.

 

Nåväl, mycket av texten rörde sig kring den norske sprintern, Thor Hushovd. Han är regerande världsmästare och är dessutom stolt ägare av den gula tröjan. I går såg han till att dra upp spurten för amerikanen Tyler Farrar, som förvaltade läget på bästa sätt och han tog därmed sin första etappseger i det franska loppet – en seger som dessutom kom på Independence Day.

 

I dag trodde många – inklusive jag själv – att Hushovd skulle få lämna ifrån sig tröjan. Dagens etapp avslutades nämligen med en två kilometer lång klättring uppför Mûr-de-Bretagne med en snittlutning på cirka 10 %. Men Grimstagutten måste vara i kalasform, då han gick med världens främsta klättrare och gick i mål i samma grupp som exempelvis Cadel Evans (som förresten vann dagens etapp), Alberto Contador (som kom två, slagen med en hårsmån, men trodde att han vunnit och gjorde segergest), Fränk Schleck och Phillipe Gilbert. I tätgruppen, som bestod av sex man och gick i mål sex sekunder före närmsta konkurrent, saknades dock Andy Schleck. Luxemburgaren imponerade inte det minsta och rullade bara i mål som 23 man.

 

I den totalen skedde inga större omkastningar. Evans skuggar fortsatt Hushovd en sekund bakom och det troliga är att norrmannen kommer att få fortsätta att ikläda sig gult – åtminstone fram till den åttonde etappen med målgång i Super-Bresse Sancy. Där lär det bli för svettigt för Thor.

 

# # #

 

Innan jag glömmer bort det ska jag passa på att berätta för er att svensken Fredrik Kessiakoff vann den andra etappen av Österrike runt. Kessiakoff var ytterst nära att komma med i Astanastallets trupp till Tour de France, men petades som sista gubbe. Nu gör han succé i Alperna och kan mycket väl komma att cykla till sig totalsegern i loppet. Segern blir inte desto mindre imponerande om tar i beaktande att han var 1,14 före närmsta gubbe i Mauro Santambrogio och dessutom cyklade ifrån storheter som Dennis Menchov och Carlos Sastre. Etappen var den så kallade kungaetappen på årets upplaga av Österrike runt och kan Kessiakoff bara hänga med någorlunda på det kommande tempoloppet ser det riktigt bra ut.


 

/Winnberg


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0