Le Tour: Norge regerar!

En dag som denna kan jag inte annat än hylla Norge. För andra dagen i rad vann nämligen en cyklist från vårt västra grannland en etapp i Tour de France. I går spurtbesegrade Thor Hushovd stallkompisen Ryder Hesjedal och landsmannen Edvald Boasson-Hagen efter en lång utbrytning. Redan i dag tog Edvald revansch.

 

Uppför dagens sista stigning, andrakategoriaren Côte de Pramartino, körde han ifrån sina utbrytarkollegor och kunde sedan korsa mållinjen i Pinerolo helt allena. Alberto Contador försökte spräcka fältet även i dag och lyckades till viss del i den nyss nämnda stigningen. Men det var framför allt i utförslöpan in mot mål som det skedde saker.

 

Contador och Samuel Sanchez lämnade bröderna Schleck och Cadel Evans bakom sig, men konkurrenterna fick kontakt strax före mållinjen. Men det hände mycket annat ner mot målstaden.

 

Hemmaåkaren Jonathan Hivert hade det jobbigt på den smala och knixiga vägen. Han körde omkull i diket efter att ha missbedömt en sväng – och lyckades även hamna inne på en privat parkering efter en annan miss. Men mest ödesdigert var det för totalledaren Thomas Voeckler. Han fastnade också på samma parkering och tappade viktig tid på de stora favoriterna. 27 viktiga sekunder försvann, men fransmannen leder fortfarande totalt, nu med 1.18 före Cadel Evans.

 

Under de kommande tre dagarna kommer det att avgöras. I morgon väntar den tuffaste etappen i årets upplaga av Le Tour. På den drygt 20 mil långa etappen ska cyklisterna ta sig an Col Agnel och Col d’Izoard innan det är dags för klättringen upp till mållinjen i Galibier Serre-Chevalier. Och i morgon är det målgång uppe på Alpe-d’Huez. Godis för oss cykelfantaster!

 

Det här skulle ju egentligen bara bli en hyllning till norrmännen Hushovd och Boasson Hagen. De två stjärnorna har redan plockat hem två etappsegrar vardera, alltså 25 % av de etapper som körts. Ruggigt imponerande! Hur det ser ut för Sverige när det gäller etappsegrar i Touren. Jodå, Magnus Bäckstedt har vunnit – men det är också enda gången en svensk skurit mållinjen först. Och nu har Norge alltså fyra bara i årets upplaga.

 

/Winnberg


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0