Olsson rankar Allsvenskan: 9. Oskarshamn

En stark start på hösten gjorde Oskarshamn till en respekterad uppstickare förra säsongen. Undan för undan mattades dock laget av och med turbulensen kring sportchef Tommy Salos övergång till Leksand och därefter Stefan Gråhns avhopp klarade inte Smålandslaget av att hålla kvaliteten uppe. Till slut hamnade IKO som ett typiskt mittenlag, nia i serien.

 

Mycket tyder på att det fortsätter så i år för Oskarshamn. Där finns rätt spännande nyförvärv, framförallt på forwardssidan, men å andra sidan lika tunga förluster. Nye tränaren Fredrik Söderström har med hjälp av sportchefen Roger Jönsson fått in poängkungen från Västerås, Evan McGrath, poängkungen från danska ligan, Morten H. Poulsen, samt rutinerade och allroundkunnige Stefan Öhman.

Å andra sidan har tongivande spelare som Stefan Pettersson, Johan Ryno, Lukas Ericsson och Matttias Guter försvunnit. Överlag har det varit stora förändringar i truppen och frågan är hur IKO kommer ihop som lag och klarar av att stå sig i den tuffa allsvenska konkurrensen i höst.

Frågetecken sätter jag även till viss del för målvaktssidan. Troy Devenport gjorde ett hyfsat jobb i våras men har ändå klen allsvensk rutin. Detsamma gäller för Alexander Bengtsson, förre Malmömålvakten, som nu på allvar ska göra sitt inträde i den allsvenska serien. Kan det bli att någon av Devenport/Bengtsson kliver fram och spelar på en hög nivå har IKO chans att nosa på en playoff-plats. Annars pekar det mesta på att laget placerar sig på samma plats i tabellen i år igen.

Oskarshamn 2011/2012

Målvakter: Alexander Bengtsson, Troy Devenport.
Backar: Jakob Bertilsson, Linus Hultström, Tobias Jonsson, Daniel Ljungkvist, Maxim Matushkin, Linus Morin, Juha Uotila.
Forwards: Joakim Hagelin, Nicklas Jadeland, Mikael Lidhammar, Victor Löfstedt, Evan McGrath, Chris Nybeck, Martin Olsson, Morten H. Poulsen, David Rodman, Viktor Sjödin, Carl-Johan Svensson, Andreas Valdix, Stefan Öhman.
Tränare: Fredrik Söderström, Michael Larsson.

Allt viktigare
Undan för undan har Nicklas Jadeland växt in i den allsvenska kostymen. Till hösten kan han utan diskussion sättas som en nyckelspelare för IKO. 20 mål och 39 poäng den gångna säsongen från snabbskrinnaren inger respekt och den kortväxte forwardens betydelse ska på intet sätt underskattas.

Viktig backkugge
Oskarshamns backsida får som helhet ändå anses som ganska tunn. Där finns flera oprövade kort och det kommer krävas att de mest rutinerade backarna tar sitt ansvar för att nå framgång. Daniel Ljungkvist blir en given nyckelspelare med sin erfarenhet och kvalitativa skicklighet.

 

Nyttig center
Efter en rad år i finska ligan är nu Stefan Öhman åter hemma i Sverige. Och något överraskande sker comebacken i Oskarshamn. Om 35-åringen brinner tillräckligt mycket för att prestera resultat för IKO i Allsvenskan kommer han bli en stor tillgång med sitt centerspel.

1. Rögle
2.
3.
4. Leksand
5. Mora
6.
7. 
8. Almtuna
9. Oskarshamn
10. Borås
11.
12.
13. Troja/Ljungby
14.

/Olsson


Kommentarer
Postat av: Stefan U

Tack för en jätte bra blogg

men med två nya backar så tror jag nog att det blir en bättre placering än nionde plats ett IKO hjärta vet alltid bäst...

2011-08-26 @ 22:54:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0