Olsson rankar Allsvenskan: 8. Almtuna

Säsongen 2009/2010 gjorde Jonas Rönnqvist Almtuna till ett kvalserielag genom att bland andra slå ut Malmö Redhawks i playoff. Efter en så pass stark säsong med dessutom tretton inspelade poäng i Kvalserien var det en tuff uppgift för Bobo Simensen att kliva in och befästa Uppsala-laget som ett topplag i Allsvenskan. Han lyckades kanske inte fullt ut men omställningen efter ett par tuffa spelartapp under förra sommaren med i beräkningarna så får insatsen, en sjätteplats i Allsvenskans grundserie, ses som godkänd. Laget var emellertid inte alls lika stabilt spelmässigt och känslan av att vi möter det jobbiga, skridskostarka Almtuna anser jag till viss del försvann.

I år blir det därför extra intressant att se var Almtuna tar vägen. Nu har ju faktiskt Bobo Simensen fått vara med och sätta ännu större prägel på sitt lag och där är en hel del nytt, i synnerhet på forwardssidan. På pappret ser jag det som starka nyförvärv. Mattias Guter kan säkert ta ytterligare steg framåt i Uppsala-miljön, Stefan Gråhns är en pålitlig poängplockare och Daniel Hermansson har kapacitet att vara en måltjuv i Allsvenskan. Lägg därtill profilen Niklas Anger, som kan göra stor skillnad när han är på det humöret, och William Wallén som ska vara på väg in igen. Wallén hade som bekant en fin avslutning i AIS förra säsongen.

Det är hyfsat bra namn som har värvats och samarbetet med AIK kan säkerligen också generera, framförallt genom ett förbättrat djup i laget. Däremot tappar man målvakterna Magnus Hallberg och Fredrik Pettersson-Wentzel fullt ut. Adam Reiderborn är visserligen ytterligare en intressant talang på målvaktssidan men något osäker status sätter jag ändå här. Sen ska det inte underskattas att klubben tappat etablerade namn i Jimmie Kraft, Andreas Paulsson och Joachim Gellerstedt. Förvisso spelare som inte producerat i samma mängd det senaste året men som ändå stått för mycket av karaktären i Almtuna.

Den allmänt tuffa konkurrensen i Allsvenskan ska heller inte glömmas bort i sammanhanget och ska jag sätta mina pengar på ett lag som kan floppa något så blir det därför Almtuna. Jag är inte säker på att Simensens lagbygge står sig tillräckligt bra i konkurrensen. I detta läget är det dock främst en känsla och då att det finns många andra kvalitativa lag som skrinnar ut till hösten. 

Almtuna 2011/2012

Målvakter: Linus Fernström, Adam Reideborn.
Backar: Magnus Eriksson, Jesper Eriksson, Julius Larsson, Patrik Nevalainen, Henrik Nilsson, Eric Norin, Fredrik Sandgren, Jonathan Sjölund.
Forwards: Niklas Anger, Johan Berggren, Andreas Dahlström, Mathias Franzén, Patric Gozzi, Stefan Gråhns, Mattias Guter, Tobias Hage, Daniel Hermansson, Robert Kimby, Rickard Rollin-Carlsson, Fredrik Vestberg, Jonas Westerling.

Snabbskrinnande back
Det ska faktiskt bli intressant att följa snabbskrinnande Patrik Nevalainens utveckling i Almtuna. Jag är av åsikten att där finns potential hos Nevalainen men att han måste hamna i rätt miljö för att ta fram den. Ett mittenlag med hyfsad stabilitet och lugn och ro, som Almtuna ändå får betecknas som, känns helrätt därför. Kanske kan produktionsförmågan komma igång, framförallt.

Artisten
I många år har han producerat och underhållit. Nu är Niklas Anger nere på allsvensk nivå och ska vara en av de ledande spelarna i AIS. Blir intressant att se hur väl förberedd han är. Var ligger ambitionsnivån? Hur vältränad är han för detta uppdrag? Hur är humöret när det är Troja/Ljungby, Sundsvall och Borås borta i vintermörkret?

Hittat rätt?
Efter en ganska rörig säsong med spel i dels Oskarshamn, dels Leksand är det nu dags för Stefan Gråhns att åter hitta stabiliteten i Uppsala. Stefan är under rätt premisser en spelare som är väl användbar i såväl defensiva som offensiva situationer. Dessutom har han bra krigarinstinkt och våga-vägra-förlora-mentalitet. Kan bli mycket värd för Almtuna.  

1. Rögle
2.
3.
4. Leksand
5. Mora
6.
7.
8. Almtuna
9.
10. Borås
11.
12.
13. Troja/Ljungby
14.

/Olsson

Kommentarer
Postat av: dasnail

Gråhns verkar ju ha ett bra skott också. En sån där spelare som jag önskar får ett friläge då och då eftersom han kommer sätta pucken.

2011-08-24 @ 14:03:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0