Olsson rankar Allsvenskan: 5. Mora

Det går aldrig att räkna bort Mora IK. Den läxan lärde vi oss alla ännu en gång förra säsongen. MIK var inget givet topplag under 2010/2011-säsongen och tog sig vidare till förkvalserien till Kvalserien endast fyra poäng före ett underpresterande Malmö. Att lag nummer sju i grundserien sedermera kan hamna i just Kvalserien blev verklighet i våras. En formligen grym formkurva med sex raka segrar i miniserien gjorde att Mora seglade förbi ärkerivalen Leksand och Västerås. Ja, även Almtuna för den delen.

Mycket skulle jag vilja tillskriva den välmeriterade och skicklige tränaren Harald Lückner. Hans tålamod, kunnighet och segervilja har en skön tendens att smitta av sig på hans ofta unga lag. Betydelsen av Lückner och - i år - Lars Ivarsson som ledare kommer vara lika stor i år. Snittåldern ligger på låga 22,4 år och där finns mycket att jobba med i utvecklingsväg. Ganska tacksamt är det dock för MIK som därigenom sällan har stora krav på sig att prestera. Ett lag som helt enkelt kan flyta med och lura i vassen.

Tappet av poängstarka Mikael Zettergren och Martin Johansson kommer naturligtvis bli kännbart. Zettergren med sina 20 mål och Johansson med sin fart och allroundkunnighet är två starka profiler på allsvensk nivå. Även Tony Lagerström är en hyfsad spelare som försvinner vidare.

Bland spelare som kommer in har vi tre AIK-spelare som blir Moras i Peter Nolander, Mattias Beck (fullt ut) och Tobias Ericsson. Nolander med sin rutin och rörlighet blir värdefull på backsidan. Riktigt fin värvning. Beck spelade i MIK förra säsongen på lån och funkade bra då. Annars är det värt att lyfta fram Alexander Sundström från Brynäs som behöver hitta rätt efter många doldissäsonger i Gävle.

Annars är det stora samtalsämnet kring Mora om ryske talangen Denis Golubev kommer eller ej. Självklart en väldigt intressant spelare att se. Hur han klarar av att anpassa sig till den svenska stilen och Harald Lückners lagtänk. Hur bra kan han vara i en allsvensk serie?

Mora, som alltså slutade sjua i Allsvenskan förra säsongen, går mot en bättre säsong i mina ögon. Jag tror man i större utsträckning konkurrerar om en direktplats till Kvalserien i år. Det kommer dock bli tufft att i längden mäta sig med klubbar som har bättre djup i trupperna och som även har lite vassare spets. Med den erfarenhet laget fick i våras har man emellertid goda möjligheter att ställa till det i en förkvalserie igen.

Mora 2011/2012

Målvakter: Christoffer Bengtsberg, Daniel Hansen.
Backar: Patrik Andersson, Kalle Eklund, Robin Gartner, Jens Hellgren, Dan Iliakis, Tom Nilsson, Peter Nolander, Mikael Wikstrand.
Forwards: Mattias Beck, Tobias Ericsson, Henrik Eriksson, Niklas Fogström, Denis Golubev, Alexander Hilmerson, Jens Jakobs, Jonathan Johansson, Dion Knelsen, Kim Nabb, Henrik Olsén, Dan Pettersson, Alexander Sundström, Daniel Viksten, Raimonds Vilkoits.
Tränare: Harald Lückner, Lars Ivarsson.

Succéman
En av vårens viktigaste och mest produktiva spelare var Jens Jakobs. Arbetsmyran gick in och blev poängbäst i förkvalserien och gjorde inte alls bort sig i Kvalserien heller. En viktig stöttespelare i Mora-laget som han länge representerat. En av de mer rutinerade i truppen med sina 26 år, faktiskt.

Tillbaka i MIK
Efter sju säsonger i Elitserien, varav de två första i Moras dress, är Peter Nolander tillbaka i dalalaget igen. En back som jag hyser stor respekt för i Allsvenskan. Har farten och rörligheten i sitt spel och kan mycket väl komma igång med produktionen en aning.

Poängstark kanadick
En spelare som borde kunna bli en profil i Allsvenskan är kanadicken Dion Knelsen. Hade en succéartad säsong i Norge för mästarna Sparta Sarpsborg. En center med en spelstil som borde passa in utmärkt i serien. Kan vara ett större fynd av klubben. Örebro var för övrigt också intresserat.

Genombrott?
Grovjobbaren och den starke forwarden Alexander Hilmersson hade en något motig 2010/2011-säsong och fick inte riktigt igång sin produktion. Potential finns där, vilket inte minst första riktiga säsongen i Allsvenskan visade prov på med 17 mål och 29 poäng. Kommer det stora genombrottet under hösten, blir nu frågan.

1.

2.

3.

4. Leksand

5. Mora

6.

7.

8.

9.

10. Borås

11.

12.

13. Troja/Ljungby

14.

/Olsson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0