Olsson rankar Allsvenskan: 4. Leksand

Efter en säsong med rätt så utpräglad ungdomlig satsning och med ekonomin i blickfånget ska Leksand göra sitt yttersta för att åter bli ett lag för Kvalserien. Fjärdeplatsen i grundserien var egentligen ingen större flopp men det stora tappet i förkvalet till Kvalserien har säkerligen satt sina spår i de förändringar som Tommy Salo nu gjort.

Överlag har Leksand en bred trupp och i år finns där spännande spetskunskap i form av återvändande Pelle Prestberg, lagspelaren Gabriel Karlsson och försvarsgeneralen Mattias Timander. Dessutom finns där en spännande joker i Bofors poängmakare från 2009/2010-säsongen i Jacob Blomqvist.

Frågetecknen kring dalalaget ligger för mig i tränarkonstellationen. I år är Christer Olsson utsedd till huvudtränare och duon Olsson-Niklas Eriksson blir dessutom en trio med hjälp av Andreas Appelgren. Är det en ledarstab som Tommy Salo fullt ut har förtroende för eller är det en kompromisslösning tills kontraktstiden löper ut på Olsson-Eriksson? Ska bli mycket intressant att se hur tålmodigheten är under vinterns gång.

Nästa fundering ligger vid målvaktssidan. Erik Hanses är klart lovande målvakt, men erfarenheten är rätt så blygsam sett till rollen som Erik troligen kommer ha. För inte kan nyförvärvet Jens Holmström ses som något annat än en backupkeeper. Holmström är förvisso relativt ung alltjämt men har knappast visat tecken på att vara en förstemålvakt för ett lag med kvalserieambitioner. Hur den biten löser sig avgör troligen mycket kring Leksands framfart.

Leksand 2011/2012

Målvakter: Erik Hanses, Jens Holmström, Alexander Sahlin.
Backar: Alen Bibic, Mads Bødker, Alexander Deilert, Tommy Enström, Jean-Luc Grand-Pierre, Kenny Källström, Patrik Norén, Joonas Rönnberg, Johan Svedberg, Mattias Timander.
Forwards: Johan Alcén, Henric Andersén, Jens Bergenström, Jacob Blomqvist, Tobias Forsberg, Filip Forsberg, Martin Janolhs, Martin Karlsson, Gabriel Karlsson, Jon Knuts, Ken Andre Olimb, Pelle Prestberg, Michael Raffl, Lucas Sandström.
Tränare: Christer Olsson, Niklas Eriksson, Andreas Appelgren.

Måltjuven


I två säsonger öste han in poäng och framförallt mål i Leksand. Med en avstickare till Färjestad med SM-guld som facit är nu Pelle Prestberg tillbaka på orten. 36-åringen är ett riktigt starkt offensivt vapen och kanske kan Prestberg vara den som ser till att LIF i år vinner rätt matcher och därigenom leder laget till Kvalserien. Pelle blir naturligtvis en stor profil i Allsvenskan på nytt. En spelare som för övrigt många motståndarfans ofta retar sig på.

Backgiganten

När Tommy Salo fick chansen att värva in Mattias Timander, trots en redan ganska så tillfredställande bredd på backsidan, fanns det inte mycket som kunde stoppa sportchefen. Timander blir försvarsgeneralen i ett ganska så ungt Leksand. Ska bli intressant att se hur Mattias passar in i den allsvenska hockeyn där fart och fläkt är a och o. 37-åringen kommer i vilket fall vara till stor hjälp för Hanses/Holmström framför det egna målet.

Se upp med

Det kan vara möjligt att jag överskattar Lucas Sandströms förmågor, men jag tror definitivt att 21-åringen i rätt omgivning kan bli en riktigt stark allsvensk spelare. Ettrigheten, tempot, tjurigheten. Lägg därtill offensiv kapacitet i form av bra passningsspelare och god puckkontroll. Det som framförallt är större jämnhet i det offensiva deltagandet samt mer mogna beslut i viktiga lägen.

Frågetecknet

Efter en säsong i skymundan hos flopplaget MODO i Elitserien är Jacob Blomqvist åter tillbaka på allsvensk nivå. I Bofors gick det som bekant strålande, i synnerhet tack vare samarbetet med Patrik Lundh. Blomqvist blir väldigt intressant att följa i höst. Återhämtar han sig och kommer tillbaka till en poängskörd på 50+ i Allsvenskan? Eller blir det en knackig väg dit?

# # #

1.
2.
3.
4. Leksand
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.

/Olsson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0