Olsson rankar Allsvenskan: 10. Borås

Borås hamnade förra säsongen, tämligen väntat, i ingenmansland i Allsvenskan. Mycket talar för att klubben går samma öde till mötes den kommande säsongen också. Ekonomiska problem har redan påverkat laget och frågan är om detta blir en följetång under resans gång. BHC ser trots allt ut att under nye tränaren Per Ljusteräng få ihop ett hyfsat kunnigt allsvenskt lag. Problemet är bara att antalet kvalitativa lag i Allsvenskan ökar och toppen spetsas troligen åter till.

Värvningen som skapat störst uppståndelse under sommaren är utan tvekan målvakten Magnus Åkerlund. Osbyfostrade keepern, närmast från Timrå i Elitserien, kan definitivt göra skillnad för Borås till hösten. Åkerlund har god elitserievana och vid rätt kvällar skulle han kunna vinna matcher för BHC. Att just gå till ett lag på nedre halvan i andradivisionen är ett intressant steg som Åkerlund tar. Det kan innebära stor succé och en väg tillbaka till högsta serien. 25-åringen kommer med all sannolikhet få många skott på sig under säsongen och kommer därigenom ha chans att stå i blickfånget tämligen ofta.

Annars blir det för Borås till att förlita sig på välmeriterade namn som Mats Hansson, Jens Karlsson, Linus Fagemo samt måltjuven Henrik Eriksson och defensivskicklige Erik Andersson. Även transatlanternas framfart, Adam Hobson och Brent Davidson, blir av intresse att följa. Det som saknas i truppen är det där riktiga djupet som krävs för att kunna prestera kväll ut och kväll in.

Spännande blir det också att se var BHC tar vägen rent spelmässigt med Per Ljusteräng tillbaka vid rodret i klubben. Malmö Redhawks J18-tränare Peter Bolin har som bekant blivit utsedd till den assisterande tränaren. Pressen är kanske inte jättestor vad gäller att prestera resultat, men Jens Gustavsson har med förhållandevis små medel lyckats hålla Borås som ett mittenlag. Blir det så i år igen?

Borås 2011/2012


Målvakter: Jonatan Bjurö, Magnus Åkerlund.
Backar: Stefan Espeland, Mats Hansson, Robin Karlsson, Markus Karlsson, Andreas Lindström, Olov Lundqvist, Patrik Magnusson, Olle Ohlsson, Jonathan Prim, Ola Svanberg.
Forwards: Erik Andersson, Oscar Andersson, Sebastian Benker, Tim Bränholm, Brent Davidson, Rasmus Ericsson, Henrik Eriksson, Linus Fagemo, Pontus Gulldén, Adam Hobson, Magnus Isaksson, Jens Karlsson, Lasse Lassen.
Tränare: Per Ljusteräng, Peter Bolin.

Matchvinnaren

Med en så pass kunnig målvakt som Magnus Åkerlund mellan stolparna har Borås chans att störa de flesta lag i serien. Det har trots allt saknats till och från de senaste säsongerna. Det finns experter eller tyckare, väl själv, som rankat Magnus riktigt högt bland målvakterna i serien. Jag nöjer mig med att säga topp-5 på förhand. Jonatan Bjurö är för övrigt en fullt godkänd backup i ett lag som BHC.

Poängkung och buse
Största profilen i Borås får ändå sägas vara Jens Karlsson. Retstickan, busen, poängmakaren. Han har många roller och det är definitivt en forward som kan reta gallfeber på sina motståndare i serien. Ibland kan åtminstone jag känna från läktarhåll att det är synd att han håller på med så mycket annat än själva spelet för där finns, åtminstone på allsvensk nivå, stor kapacitet i hans spel. Ibland funderar jag över hur mycket energi det ger till egna laget när Karlsson går över till annat än att producera och skapa möjligheter.

Rutinerad räv

Linus Fagemo återvände till Sverige efter tre år utomlands inför den gångna säsongen. Borås fick inte riktigt nyttja Fagemos poängkapacitet 2010/2011. Dels lånade Frölunda in 34-åringen i 12 matcher, dels hade han skadebekymmer. Om allting stämmer för Linus igen så kan han nästan ses som ett nyförvärv till hösten. För även här finns god poängkapacitet.

1.
2.
3.
4. Leksand
5.
6.
7.
8.
9.
10. Borås
11.
12.
13.
14.

/Olsson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0