Historiska slovaker i Malmödressen

I Malmö Redhawks trupp finns för närvarande tre slovaker, förvisso har Marek Hascak bara ett provspelskontrakt, men detta fick mig ändå att titta lite på hur det sett ut för de sju andra slovakerna som representerat klubben under tidigare säsonger.

Robert Svehla, back
Aktiv i klubben:
1992-1995
Antal säsonger: 3 stycken
Antal matcher: 109
Antal mål: 44
Antal assist: 48
Antal poäng: 92
Antal utvisningsminuter: 296
Kommentar: Föreningens första slovak är också den mest framgångsrika. Robert Svehla var en stor publikfavorit på sin tid - och tillhör fortfarande en kategori av spelare som fansen gärna tänker tillbaka på. Meritlistan under de tre säsongerna i Malmö är minst sagt imponerande. Ett SM-guld, en Europacuptitel, två gånger bästa målskytt bland backarna och en gång backarnas poängkung. Lägg därtill att han under två av säsongerna var Elitseriens mest utvisade spelare. Svehla var i mångt och mycket en drömback, som kunde producera offensivt samtidigt som han var stenhård som ett granitblock och något av ett svin i det defensiva spelet.

Radovan Somik, forward
Aktiv i klubben:
2004-2005
Antal säsonger: 1
Antal matcher: 8
Antal mål: 1
Antal assist: 0
Antal poäng: 1
Antal utvisningsminuter: 6
Kommentar: Radovan Somik var en de spelare som skulle spetsa till Malmö Redhawks trupp under den NHL-lockout som rådde under säsongen 2004/2005. Säsongen innan hade han spelat NHL-hockey i Philadelphia Flyers, men någon direkt NHL-prägel kunde han inte sätta på Redhawks. Somik gjorde absolut inte bort sig. Jag skulle snarare vilja påstå att han gjorde ett mycket bra jobb. Problemet var dock att en hårt arbetande ytterforward knappast var det som Redhawks behövde när han värvades. En spelare man i ärlighetens namn nätt om jämt minns. Lämnade inga större avtryck. Varken flipp eller flopp.

Lubomir Sekeras, back
Aktiv i klubben:
2005-2007
Antal säsonger: 2
Antal matcher: 58
Antal mål: 6
Antal assist: 26
Antal poäng: 32
Antal utvisningsminuter: 48
Kommentar: Den rutinerade backen Lubomir Sekeras kom till ett allsvenskt Malmö på ett s.k. artistkontrakt under säsongen 2005/2006. Han gjorde inte direkt något större avtryck under den säsongen, även om han inte var i närheten av att göra bort sig. Jag vill dock säga att förväntningarna var något större - och i Kvalserien var det tom så att en ung och oerfaren Johan Björk överglänste honom. När han kom tillbaka säsongen efter, i Elitserien, var han en av få som faktiskt var riktigt bra. Under den turbolenta säsongen svarade han för ett stabilt backspel och får ses som ett lyckat förvärv - även om han säkerligen kostade en hel del.

Robert Tomik
Aktiv i klubben:
2005-2007
Antal säsonger: 2 stycken
Antal matcher: 58
Antal mål: 21
Antal assist: 14
Antal poäng: 35
Antal utvisningsminuter: 20
Kommentar: Mär Robert Tomik värvades in till HockeyAllsvenskan var han en klasspelare, en målskytt ut i fingerspetsarna som hängde puckar på löpande band. I Kvalserien blev det sedan förvisso bara två mål på nio matcher, men Tomik gjorde succé. När nivån på motståndet sedan höjdes efter avancemanget till Elitserien upptäcktes också stora brister i Tomiks spel. Han lämnade Malmö efter bara elva matcher - och en ynka assistpoäng- i högsta serien och min bloggkollega tycker fortfarande det är kul att minnas tillbaka när jag demonstrerade Tomiks värdelös överstegsåkning i katakomberna på Malmö Isstadion. Jag gav honom namnet Lille Skutt, då han tog sig högre upp i luften än vad han kom framåt i denna åkform.

Rastislav Stana
Aktiv i klubben:
2006-2007
Antal säsonger: 1
Antal matcher: 29
Räddningsprocent: 90,7 %
Mål insläppta per match: 2,97
Kommentar: Corey Hirsch lade skridskorna på hyllan efter avancemanget till Elitserien och Rastislav Stana hämtades in som ersättare. Han kom närmast från två fina säsonger i Södertälje (fanns kanske en koppling redan på den tiden - även Sekeras har ju ett förflutet i SSK) och svarade för ett bra jobb i Malmökassen. Tyvärr blandade han kalasräddningar med alldeles för enkla misstag. I den stora spelaomsättning som fanns under just denna säsong tvingades ävan Stana lämna när Markus Korhonen värvades som nytt förstaval. Jag håller dock Stana som en av de mer lyckade slovakerna.

Milan Bartovic, forward
Aktiv i klubben:
2006-2007
Antal säsonger: 1
Antal matcher: 24
Antal mål: 1
Antal assist: 4
Antal poäng: 5
Antal utvisningsminuter: 26
Kommentar: Ytterforwarden och snabbskrinnaren Milan Bartovic kom till Malmö från Chicago Blackhawks organisation, där han producerat hyfsat med poäng på AHL-nivå och även fått representera NHL-laget vid 24 tillfällen under säsongen 2005/2006. På våren, innan Malmö Redhawks signade honom, hade han gjort succé i VM och undertecknad hade suttit framför TV:n och tänkt att en sådan spelare skulle Malmö verkligen behöva. Men i Elitserien uteblev succén och Bartovic floppade rejält. Han lyckades inte omvandla sin fina skridskoåkning till poängproduktion och det faktum att han bara svarade för ett ynka mål på 24 matcher säger det mesta. En av floppsäsongens absolut största floppar. Lämnade mitt under säsongen för spel i schweiziska ZCS Lions.

Andrej Nedorost, forward
Aktiv i klubben:
2006-2007
Antal säsonger: 1
Antal matcher: 21
Antal mål: 2
Antal assist: 6
Antal poäng: 8
Antal utvisningsminuter: 20
Kommentar: Andrej Nedorost var den tredje slovaken som inledde säsongen 2006/2007 i Malmö Redhawks, men som under säsongen fick lämna. Nedorost gjorde en betydligt bättre insats än landsmannen Bartovic, men han gjorde för den saken skull absolut ingen succé. Var säkerligen ingen billig lösning och ser man till det (att jag tror att han tjänade riktigt bra) så är även Nedorost en flopp. Efter 21 matcher lämnade han Malmö för spel i Skellefteå AIK, där han var något vassare, men inte heller där blev det någon riktig succé.

För att sammanfatta kan vi krasst konstatera att bara Robert Svehla har varit en riktigt bra värvning. Andrej Nedorost och Milan Bartovic placerar jag i floppfacket, medan Lubomir Sekeras, Rastislav Stana, Robert Tomik och Radovan Somik kommer undan med godkänt.

Låt oss hoppas att årets slovaker höjer medelvärdet på utfallet av värvningarna från den östra delen av det forna Tjeckoslovakien.

Fotnot: Statistik rör endast grundseriematcher.


Kommentarer
Postat av: charlie

Att få en ny Svehla skulle va perfekt, men lika troligt som att hitta guld i badkaret.

2011-08-04 @ 11:43:18
Postat av: Winnberg

Verkligen! Men jag tycker truppen redan ser väldigt stark ut. En back till hade onekligen kryddat lite extra, men tycker Nyman gör helt rätt som har is i magen och inte hugger på första bästa.

2011-08-04 @ 15:19:27
URL: http://redline.webblogg.se/
Postat av: charlie

Det vi saknar är ju just en försvars general, som kan städa framför mål och va regelvänligt brutal mot motståndarna^^. Kudroc hade nog redan fått jobbet om det inte blivit strul i Finland.

2011-08-04 @ 19:08:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0