Fortfarande obesegrade

Sparta Sarpsborg förmådde inte att rå på Malmö Redhawks denna dag heller, hemmabana till trots. Förvisso började norrmännen matchen starkt, men när Redhawks fyra minuter in på matchen finns chans till powerplay-spel smällde det omgående. Jesper Mattsson öppnade målskyttet, precis som i det förra mötet.

Där och då dog egentligen matchen. Malmö tog över fullständigt och dominerade den inledande perioden. Jag tänkte inte att jag skulle beröra själva matchen så mycket i det här inlägget. Det går att läsa om den på en hel del andra sidor och forum.

Istället vill jag lägga fokus på Malmös sylvassa spel i numerärt överläge. Mot Sparta ringde det såväl vid första som andra försöket i spel med en man mer på banan. 0-4 styrde nämligen Robert Carlsson in, sedan Tim Heed skjutit från blå. Just i powerplay märks det extra tydligt att det kryllar av puckskickliga spelare i Malmö Redhawks anno 2011/2012. Spelare som Tim Heed, Jesper Mattsson, Morten Green, Daniel Josefsson med flera vågar hålla pucken i tryggt förvar även när de pressas ut mot sarg eller blålinje vilket innebär att man aldrig stressar iväg slarviga passningar. Detta ligger till stor grund för att skapa chanser i powerplay, att man kan flytta pucken med kvalitativa passningar och spela bort motståndarnas box – något vi fick se prov på otaliga gånger i Sparta Amfi.

Nu förmådde Malmö förvisso inte att utnyttja det en och en halv minut långa fem-mot-tre-läge man tilldelades, men chanser skapades. Mattsson hade två tunga direktskott, Ivan Ciernik (mycket bra i dag) fick snöpligt se pucken studsa över hans klubba när han skulle raka in den och såväl Alexander Barta som Tim Heed hade vassa avslut.

Jag hoppas man förmår att bibehålla detta vapen genom hela säsongen. Powerplay och boxplay blir bara viktigare för var säsong som går.

En annan viktig komponent i ett ishockeylag är självklart målvakten. Eller rättare sagt målvakterna. Och detta är ännu ett ämne där Malmö har det gott ställt. Pontus Sjögren visade på nytt att han är en kvalitativ målvakt(dyker upp en kort intervju med honom på www.malmoredhawks.com i morgon) och Hannu Tovionen storspelade verkligen mot Växjö i lördags. Det kommer bli en häftig kamp om förstaspaden mellan dessa bägge herrar. Och såväl Hannu som Pontus känns som killar som bara blir bättre av konkurrens, att behöva pressa sig själv ytterligare för att få vakta kassen.

Jag längtar redan till fredagens match mot Hamburg. Men nu ska vi först ta oss hem från Norge. Ännu återstår ett par mil på E6:an. Ni där hemma för sova gott!